Šport
0 ogledov

Zakaj ne bi začeli z zmago?

Bojan Zajc še vedno odigra kakšno partijo hokeja. Žurnal24 main
Bojana Zajca, pomočnika glavnega trenerja hokejistov ZM Olimpije Mika Posme, smo ujeli na zasluženem počitku, ki je sledil koncu rednega dela lige EBEL.
 

Četrtfinalni pari:

1. tekme, 14. februarja:
Dunaj (1) : Innsbruck (8)
KAC (2) : Olimpija (7)
Linz (3) : Acroni jesenice (6)
Salzburg (4) : Beljak (5)

Hokejisti ZM Olimpije so si s petimi zmagami in le enim porazom po izvajanju kazenskih strelov v borbi za četrtfinale zagotovili sedmo mesto na lestvici, ki jim je za nasprotnika v nadaljnjem tekmovanju prineslo celovški KAC. Bojan Zajc je za zurnal24.si ocenil redni del prvenstva, menjavo trenerja na klopi Olimpije in pričakovanja pred četrtfinalnim obračunom s KAC .

Kako bi z vidika Olimpije ocenili redni del lige EBEL?
Letošnji začetek lige je bil za Olimpijo, kot novinca, fantastičen. Po osmih kolih smo bili na vrhu lestvice. Vsi smo bili presenečeni, nihče ni računal, da bomo ob začetku tekmovanja uvrščeni tako visoko. Verjetno so nas druge ekipe malo podcenjevale, mi na drugi strani smo dobro delali, trdo trenirali in bili motivirani. Sledil je padec. Tako kot v vsakem športu so tudi v hokeju nihanja. Težko je biti vseskozi v "top" formi. Tudi nekateri igralci niso izpolnjevali ciljev, zaradi katerih so bili pripeljani v Tivoli.

 

Razpored tekem:

2. tekme, 17. februarja, tretje tekme
19. februarja.
Igra se na tri zmage. Morebitne četrte tekme bodo 21. 2., pete pa 24. 2.

Po Ildarju Rahmatuljinu je na vročo klop Olimpije sedel ameriški strateg Mike Posma. Kaj je spremenil v primerjavi z Rahmatuljinom?
Ildar Rahmatuljin
je delal dobro. Vendar je sledil padec forme in porazi. S slabimi rezultati se v vrsti za odstrel najprej znajde trener. Pravijo, da si tako dober trener, kakršne imaš rezultate. S prihodom Mika Posme smo nekaj tekem še izgubili. Proces prilagajanja ni izvedljiv čez noč. Nov trener je šok za igralce. Vsak ima svoj pristop, igramo podoben sistem kot pod Rahmatuljinom. Razlike v primerjavi z nekdanjim trenerjem gre iskati v drugačnem vodenju s klopi, verjetno je tudi tujcem lažje, ker je trener iz njihovega okolja, razumejo jezik. Prej sem moral vse prevajati jaz. Novi trener je takoj po prihodu videl, da nekateri tujci ne ustrezajo zahtevam lige. V Tivoli smo pripeljali nekaj dobrih okrepitev, ki so zelo zaslužne za preporod.

Ko smo že pri okrepitvah, veteran Todd Elik je eden od najbolj slavnih hokejistov, ki je oblekel zeleni dres. Kaj on pomeni za Olimpijo?
Todd Elik
je zmagovalec. Kljub njegovim letom ga zanima le zmagovanje, vse bo naredil za to. Tehnično in taktično je odličen, s svojim podajami in rutino dokazuje, da je sposoben na najvišji ravni igrati kljub svojim letom. Ekipa je z njim pridobila prepotrebno samozavest v napadu.


Hokejisti Olimpije in KAC so se v letošnji sezoni srečali štirikrat. Vsaka ekipa ima dve zmagi. © IFP

 

So bile tekme v lažji skupini in zmage prednost za Olimpijo? Jesenice so v težji skupini več ali manj le zbirale poraze, samozavest pa je padala.
Zmagoviti niz Olimpije se ni začel s spodnjo skupino. Zmagovati smo začeli že v začetku decembra, ko smo po vrstnem redu premagovali vse najboljše ekipe z vrha lestvice. Dvakrat smo premagali Dunaj , boljši smo bili od KAC, Beljaka , s Salzburgom smo izgubili šele po izvajanju kazenskih strelov. Na Jesenice se ne oziram. Bolj pomembno je, da smo svojo igro dvignili na visoko raven in da smo samozavestni, zavedamo se, da lahko premagamo vsakogar. Gledam le na celoten niz, ne le zadnje tekme. Pomembna je stalnost v igri in čim manj nihanj.

 
 

Verjamemo v našo ekipo in če želimo poseči po polfinalu, potem moramo premagati tudi KAC.

Bojan Zajc

 
V četrtfinalu vas čaka celovški KAC. Napoved?
Nadaljevanje in četrtfinale proti KAC je druga zgodba. Naleteli smo na najboljše moštvo lige, še posebno drugega dela. V zadnjih 20 srečanjih so izgubili le dvakrat, prav na zadnji tekmi rednega dela so premagali vodilni Dunaj s 6:2. To je dovolj zgovoren podatek.

Torej bi si raje želeli Dunaj?
O tem smo se tudi sami pogovarjali. Mislim pa, da se kalkuliranje nikoli ne izide dobro. Če pošteno igraš in delaš, potem to ni pomembno. Mi verjamemo v našo ekipo in če želimo poseči po polfinalu, potem moramo premagati tudi to ekipo. Pomembno je, da damo vse od sebe.


Poln in glasen Tivoli je dodaten motiv za hokejiste Olimpije. © SPS

 

Kakšna bo taktika za tekme s KAC?
Nasprotnika dobro poznamo, v tej sezoni smo se srečali že velikokrat. Imamo videoposnetke, s trenerjem Posmo bova pripravila ustrezno taktiko. Reprezentančni premor nikomur ne godi. Tako oni kot mi smo v zadnjem času blesteli, desetdnevni premor lahko poruši formo, vendar pa smo tako eni kot drugi na istem.

Kaj so prednosti oziroma slabosti v primerjavi s KAC?
Pri Olimpiji trenutno ne vidim slabosti. Zaupam vsem fantom. Imamo dobre branilce, napadalce, vratarje. KAC se je po lanskem izpadu pred končnico letos okrepil, ekipa je dobro izpopolnjena na vseh mestih, vendar pravim, da z denarjem ne moreš kupiti vsega. Mi odlično igramo v polnih dvoranah. V polnem Tivoliju ob navijanju domačih navijačev težko izgubimo. Ne bojimo se nikogar, spoštujemo pa vsakega nasprotnika. Že zdaj se veselimo prve tekme v Celovcu, zakaj ne bi začeli zmagovito?
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.