Šport
35 ogledov

Zakaj olimpijci grizejo kolajne?

Grizenje kolajn je in.
1/11
Reuters
Ste se kdaj vprašali, zakaj olimpijci grizejo kolajne? Ta pojav je še posebej pogost na letošnjih OI. Krivi naj bi bili fotografi, čeprav tudi ta razlaga ne drži vedno.

Kdo drug bi bil najbolj primeren za razjasnitev pojava grizenja medalj na olimpijskih igrah (OI) kot predsednik mednarodnega združenja olimpijskih zgodovinarjev. David Wallechinsky pravi, da ko dobiš kolajno in moraš pozirati z njo, ni ravno veliko poz in če športnik ugrizne v kolajno, je deležen pohvale fotografov in številnih fotografij. "Fotografi so obsedeni s tem, mislim, da to vidijo kot ikonski posnetek, kot nekaj, kar se bo prodalo. Mislim, da športniki tega ne bi počeli sami od sebe," je za CNN povedal  Wallechinsky.

A celo  Wallechinskega, ki je napisal knjigo z naslovom Popolna knjiga olimpijskih iger, so zlomili letošnji dobitniki kolajn med plavalci. Ti so tako pogosto grizli medalje, da celo Wallechinsky ne najde razlage, zakaj, saj samo želje fotografov ne pojasnijo tako pogostega grizenja. Kot pravi, je to očitno postal neke vrste običaj med dobitniki kolajn.

Komentarjev 4
  • zztop 11:40 10.avgust 2012.

    No mislim da velja, preizkušajo, če je zlata. Tako so še v starih vesternih preizkušali kovance, če so zlati. :)Sicer so današnje "zlate medalje" iz srebra. Na žalost, vse nas nategujejo, brez izjeme, še športnike.

  • Boco 10:42 10.avgust 2012.

    Se strinjam. Sam sem že večkrat slišal takšno razlago. Da so v ljudje tako preverili ali res gre za žlahto kovino ali ne. In ta običaj izhaja še danes kot nekakšna simbolika. Ob tem pa ne morem kakšno pojasnilo je ...prikaži več dal zgoraj navedeni "strokovnjak".

  • janezu1976 10:23 10.avgust 2012.

    sam bi rekel, da grizenje zlatih kolajn izvira iz časa, ko so bile zlate kolajne res zlate. tako kot so včasih trgovci grizli zlatnike, da so preverili, če res vsebujejo dovolj zlata.