Šport
19 ogledov

Zakaj z neenakovrednimi nasprotniki?

Žiga Pance in soigralci si želijo po letu 2007 naslov vrniti v Ljubljano. (Foto: Žurnal24 main
V petek se bo v dvorani Tivoli le začel veliki finale hokejskega državnega prvenstva med Tilio Olimpijo in Acroni Jesenicami. V obeh taborih si želijo na prsi prišiti novo zvezdico.
Dosedanji državni prvaki:
1991/1992: Jesenice
1992/1993: Jesenice
1993/1994: Jesenice
1994/1995: Olimpija
1995/1996: Olimpija
1996/1997: Olimpija
1997/1998: Olimpija
1998/1999: Olimpija
1999/2000: Olimpija
2000/2001: Olimpija
2001/2002: Olimpija
2002/2003: Olimpija
2003/2004: Olimpija
2004/2005: Jesenice
2005/2006: Jesenice
2006/2007: Olimpija
2007/2008: Jesenice
2008/2009: Jesenice
2009/2010: Jesenice

S petkovo prvo tekmo velikega finala se bo začelo sklepno dejanje letošnjega državnega prvenstva v hokeju. Pomerila se bosta tradicionalna tekmeca Tilia Olimpija in Acroni Jesenice. Uvodna tekma bo v dvorani Tivoli, prvak pa bo moštvo, ki bo prvo prišlo do štirih zmag. Naslov iz sezone 2009/10 branijo Jeseničani.

V slovenskem prvenstvu je bilo v sezoni, ki se končuje, precej težav. Prvi del, tako imenovana liga Slohokej, v kateri obeh finalistov ni bilo zaradi nastopov v ligi Ebel, sodelovala pa so moštva iz Srbije, Hrvaške in Avstrije, se je končal brez večjih težav. A zapletlo se je pred začetkom drugega dela. Najprej zaradi sodnikov, ki zaradi neporavnanih obveznosti niso želeli soditi tekem članskim ekipam. Zaradi tega je prišlo do skoraj dvotedenske zamude, zaradi katere se zdaj finale državnega prvenstva delno prekriva s pripravami reprezentance za SP elitne skupine. Za nameček sta sledili še dve odpovedi; najprej so se nadaljevanju tekmovanja odpovedali pri mladem jeseniškem moštvu, nato še v Mariboru. Vodstvo je tako moralo na hitro spremeniti razpored drugega dela prvenstva, ki je nazadnje potekalo samo s šestimi ekipami in je bilo za favorizirana kluba zgolj formalnost, saj sta se v veliki finale uvrstila brez izgubljene točke.

Za nameček pa imajo na Jesenicah še velike težave zaradi dvorane, ki jo je inšpektorat za okolje in prostor zaprl. V drugem delu so tako igrali na Bledu. Zdaj si na jeseniški občini prizadevajo, da bi primer rešili in da bi ekipa lahko finalne tekme igrala doma. Če ne bo šlo drugače, se v klubu za izvedbo tekem dogovarjajo z Beljakom.

Acroni Jesenice bodo lovile deveto zvezdico v samostojni Sloveniji in skupno 32. naslov v zgodovini kluba. "Težko je bilo obdržati motivacijo v moštvu, ko več kot mesec dni nismo odigrali resne tekme. Ne razumem, zakaj smo morali meriti moči z neenakovrednimi nasprotniki. Tudi Olimpija je imela podoben primer, le da je bil njihov premor krajši," je pred finalom razmišljal trener Heikki Mälkiä: "Storili smo vse, kar je bilo v naših močeh, da bi v finalu igrali vrhunsko pripravljeni. V zadnjih dneh so bili igralci precej bolj zagnani kot po zadnji tekmi v ligi Ebel. Najbolj pomembno bo, da se bodo fantje borili vsako minuto na vsaki tekmi."

"Težko pričakujemo začetek finala. Mesec dni smo tako na ledu kot v telovadnici trdo trenirali. Smo maksimalno motivirani," je dejal Rok Tičar; 22-letni napadalec skupaj z Žigo Jegličem in Robertom Saboličem sestavlja udarni napad, ki je v letošnji sezoni izstopal v razširjenem avstrijskem prvenstvu: "Vemo, da bo Olimpija še posebej pozorna na našo napadalno trojko. Ne smemo se podrediti njihovim pritiskom in morebitnim provokacijam ter se moramo psihično dobro pripraviti na obračun. Upam, da bomo domače tekme lahko igrali v svoji dvorani."

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Glede na to, da za navijače v slovenskem hokeju nekaj velja le naslov prvaka, je suša pri tekmecih iz prestolnice dolga že tri sezone. Zato so v moštvu iz Tivolija odločeni, da pokal prvič po pomladi 2007 spet dvignejo oni. Zmaji so bili v zadnjih dveh sezonah v podrejenem položaju, ker so zaradi finančnih težav razprodali ekipo pred končnico, tokrat pa ne bo tako in po dolgem času se obeta zanimiv in izenačen finale.

Po pravilih lahko v DP igra le šest tujcev, v Ljubljani jih je osem, tako da bo moral trener Hannu Jarvenpää pred vsako tekmo dva poslati na tribuno. A Jeff Tory je zaradi poškodbe že končal sezono, tako da bo "odveč" le eden. Po drugi strani pa bo z vrnitvijo Andreja Hebarja Finec imel aduta več.

V malem finalu HK Olimpija in Triglav
V senci finala bo potekal še dvoboj za tretje mesto. V tem se bosta na dve zmagi pomerila mlado ljubljansko moštvo HK Olimpija in Triglav. Prva tekma bo v soboto v Ljubljani.

"En cilj letošnje sezone smo že izpolnili, to je uvrstitev v končnico lige Ebel. Dokazali smo, da lahko igramo z vsakim nasprotnikom. Pred nami pa je drugi, za naše navijače morda še pomembnejši cilj, da postanemo državni prvaki. V zadnjih sezonah nismo bili uspešni, letos pa gremo v finale le z eno željo, da bi osvojili naslov prvaka. Vemo, da bo izenačeno, da so Jeseničani kakovostni tekmeci in si naslov želijo tudi oni," je dejal kapetan Žiga Pance.

"Lani smo se v finalu dobro držali, čeprav so bili Jeseničani takrat veliki favoriti. Za letos pa vemo, kaj je treba narediti. Imajo izredno nevarno napadalno trojko in v zadnjem času smo delali na tem, kako jo zaustaviti. A zgodba se s tem ne bo končala, treba bo paziti nanje kot celoto in upam, da ta mlačen del sezone ni preveč vplival na nas ter da bo vzdušje spet takšno kot v ligi Ebel," si pred finalom želi finski strateg zeleno-belih.

Prvi dve tekmi finala bosta v petek in nedeljo v Ljubljani, drugi dve bodo gostili Jeseničani – bodisi doma bodisi v Beljaku – naslednji torek in četrtek. Če zmagovalec po štirih tekmah ne bo znan, bodo tekme sledile še 9., 11. in 13. aprila.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.