Šport
12 ogledov

Zakleta devetnajsta vratica

Jošt Zakrajšek Žurnal24 main
Slovenski kajakaši so si na SP obetali veliko od moštvenih voženj. Glede na letošnje rezultate je bilo to upravičeno, vendar so na ekipni tekmi preveč grešili. Bili so peti, kanuisti mesto slabši.

Kanuisti Simon Hočevar, Jošt Zakrajšek in Dejan Stevanovič so po dobrem in natančnem začetku, pri trinajstih vratih naredili napako, ki jim je prinesla dve kazenski sekundi. To jih ni zaustavilo, vse do devetnajstih vratic, kjer je val zadržal Stevanoviča, ki ga je nato nesrečno odkatapultiralo proti Zakrajšku, tako da je ta moral ponovno zaveslati proti protitočnim vraticam, zaradi dotika vratic pa so dobili še dve sekundi pribitka. Tudi druga vožnja ni bila brez napak, tokrat so jih nabrali šest, kar je zadostovalo za končno šesto mesto. Zakrajšek po izpadu v kvalifikacijah individualne preizkušnje, tudi po ekipnih vožnjah ni našel tolažbe: "Ostaja grenak priokus do naslednjega SP. V individualnih vožnjah si izpada ne bi smel privoščiti. Kar se pa tiče moštvenih voženj z rezultatom nisem zadovoljen. Vendar smo delovali kot prava ekipa, in mislim, da bo v prihodnosti še potrebno računati na nas." Nekoliko presenetljivo so brez odličja ostali slovaški kanuisti Michal Martikan, Juraj Minčik in Matej Benuš, ki vedno sodijo v ožji krog favoritov. Zmaga je zasluženo odšla v Francijo, saj so Tony Estanguet, Pierre Labarelle in Nicolas Peschier najbižje zasledovalce Nemce prehiteli kar za dobri dve sekundi. Tretji so bili Čehi.


Peter Kauzer tokrat ni videl kolajne. © Jakob Marušič

 
Kajakaši brez želene kolajne
Podobno kot kanuisti tudi kajakaši na moštveni tekmi niso veslali brez napak. Slovenska trojica v sestavi Peter Kauzer , Jure Meglič in Dejan Kralj je začela zelo odločno, bila na prvem vmesnem času sekundo in 16 stotink pred takrat vodilnimi Čehi, nato pa se je Kauzer nesrečno zapletel v 12. protitočna vratica, ki so Slovencem prinesla dve kazenski sekundi. Kajakaši so napadali proti cilju, vendar pa bili nekoliko nepazljivi še v 19. protitočnih vraticah, pri katerih so imeli težave tudi kanuisti, in spet prejeli dve kazenski sekundi. V cilj so priveslali kot šesti, nato pa so jih prehiteli še Nemci in Slovenci so v drugi vožnji startali kot sedma najboljša ekipa. Zaostanek za stopničkami je znašal slabe tri sekunde, tako da so imeli še vedno odprte možnosti za naskok na zmagovalne stopničke. V drugi vožnji so že v tretjih vraticah prejeli dve kazenski sekundi, v šestih kar štiri, in sanj o kolajni je bilo konec. Slovenci so bili sicer izjemno hitri, dosegli so najhitrejši čas dneva, vendar pa jih je šest kazenskih sekund v drugi vožnji popeljalo na peto mesto. Kauzer se je po tekmi razburjal nad sodniki: "Spet je bil prevelik lobi. Francozi so imeli vsaj štiri kazenske sekunde, dobili so samo dve," nato pa nadaljeval: "Imeli smo dober čas. Težava so bile kazenske sekunde, brez njih bi zmagali. Zelo sem razočaran. Če bi nam čoln stekel, bi imeli kolajno, kljub kazenskim sekundam." Zmaga je odšla v Nemčijo, drugi so bili Francozi, tretji pa Čehi. Kajakaši so se sicer soočali z zdravstvenimi problemi, saj je dan pred tekmo Meglič dobil hudo alergijo na pik žuželke, Kauzer pa je zaradi bolečin v zapestju veslal s pomočjo protibolečinskih tablet.

Prvaki še Čehi in Nemke
V ženski konkurenci, kjer Slovenija ni imela svojih predstavnic so zmagale Nemke Mandy Planert , Jennifer Bongardt in Jasmine Schörnberg , pred Čehinjami Štepanko Hilgertovo, Ireno Pavelkovo in Marcelo Sadilovo ter Britankami Fiono Pennie, Lauro Blakeman in Elizabeth Neave. V kategoriji dvojcev pa so novi svetovni prvaki postali Čehi, pred Francozi in Slovaki.

REZULTATI:
3x K-1
1. Nemčija (Dörfler, Grimm, Pfannmöller) 204,96
2. Francija (Billaut, Bouliard, Combot) +0,32
3. Češka (Hilgert, Hradilek, Pišvejc) +0,95
4. Slovenija (Kauzer, Meglič ,Kralj) +4,92

3x C-1
1. Francija (Estanguet, Labarelle, Peschier) 212,16
2. Nemčija (Benzien, Bettge, Hoffmann) +2,24
3. Češka (Ježek, Mašek, Indruch) +5,71
6. Slovenija (Stevanovič, Hočevar, Zakrajšek) +20,00

3x K-1ženske
1. Nemčija (Bongardt, Planert, Schörnberg) 238,76
2. Češka (Hilgertova, Pavelkova, Sadilova) +1,73
3. Velika Britanija (Pennie, Blakeman, Neave) +2,66

3x C-2
1. Češka (Volf/Štepanek, Jiras/Mader, Pospišil/Mružek) 235,48
2. Francija (Forgit/Braud, Luquet/Luquet, Troquenet/Voyemant) +1,74
3. Slovaška (Hochschorner/Hochschorner, Škantar/Škantar, Kučera/Batik) +10,45
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.