Šport
11 ogledov

Žakljeva 13. v olimpijskem krosu

gorsko kolesarstvo olimpijski kros Rio 2016 EPA
Slovenska gorska kolesarka Tanja Žakelj je dirko v olimpijskem krosu na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru končala na 13. mestu.

Sedemindvajsetletna Ledinka Tanja Žakelj tako ni izboljšala dosežka iz Londona 2012, ko je bila deseta - to je še vedno najboljša slovenska uvrstitev na OI.

Olimpijska prvakinja je postala Švedinja Jenny Rissveds. Srebro je osvojila Poljakinja Maja Wloszczowska, bron pa Kanadčanka Catharine Pendrel. Od omenjene zmagovalne trojice ima olimpijsko odličje od prej že Wloszczowska, ki je bila v Pekingu 2008 prav tako srebrna.

Dvaindvajsetletna Rissvedsova, svetovna prvakinja med mlajšimi članicami, je nekoliko presenetila tekmice, čeprav je sodila v širši krog favoritinj. V tretjem krogu se je z Wloszczowsko in Švicarko Jolando Neff odpeljala naprej, Neffova je popustila, Švedinja in Poljakinja pa sta se vse do zadnjega kroga vozili z ramo ob rami. Rissvedsova je napadla kmalu po vstopu v zadnji, šesti krog, Wloszczowska pa ni imela več moči.

Imela vzpodbudo navijačev

Žakljeva je sicer začela vzpodbudno, dobro startala, a je prvi krog končala na 13. mestu, ki ga je nato držala vse do cilja. Na koncu jo je od zmagovalke ločilo 5:02 minute.

"Jaz sem zadovoljna. Pred startom sem si rekla, da bom zadovoljna, če bom prečkala črto z občutkom, da sem dala vse od sebe. Nisem storila nobene napake, nisem po nepotrebnem izgubljala časa, dejansko je bilo to tisto, kar sem v tem trenutku sposobna," je dejala Žakljeva, ki bi si želela le to, da bi ji bila kakšna tekmovalka enakovredna, da bi lahko kdaj izkoristila zavetrje, tako pa je ves čas dirke vozila sama.

"Start mi je uspel, nato pa sem v močnem vetru pogrešala, da bi lahko v zavetrju prihranila energijo. A danes ni bilo tekmovalke, ki bi jo lahko držala, tiste, ki so bile po startu močnejše, so me prehitele, tiste, ki so bile slabše, so ostale za mano. Kdor je imel največ moči, je v vrhu, rezultati so posledica realnega stanja," meni Primorka, ki je imela veliko spodbudo ob progi, kjer so ji z vzpodbujanjem pomagali njeni zvesti navijači: "Zelo mi je pomagala njihova vzpodbuda in pa tudi vzpodbuda članov Olimpijskega komiteja. Zahvalila bi se vsem, pa seveda tudi moji ekipi, ki je poskrbela, da sem imela odlično opremo in na progi nobenih težav."

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.