Šport
1 ogledov

"Zame je dobro, če so tekme težke"

Justyna Kowalczyk je na Rogli dobila preizkušnjo na 15 kilometrov v klasični teh Žurnal24 main
Z zmagovalko tekme na Rogli Justyno Kowalczyk smo se pogovarjali po koncu 30-kilometrske preizkušnje. Poljakinja bo v tej sezoni znova zelo nevarna tekmica naši Petri Majdič.

Justynina taktika je bila verjetno podobna taktiki drugih tekmovalk: mislila je le na zadnji krog in dober "finiš". Kot je dejala, se je počutila dobro, dodatno pa jo je motiviral tudi sistem bonus točk. "Sistem bonus točk mi je všeč, če sem pri vrhu," je dejala 23-letna Poljakinja v smehu. Justyna se je sicer v preteklosti že izkazala z izjemnimi rezultati v mladinski konkurenci, a je nato odšla na prisilni počitek za dve leti, saj je padla na dopingu. Vrnila se je še močnejša kot prej in lani zmagala v skupnem seštevku svetovnega pokala. Zdaj pred sabo vidi le še nekaj dni močnega treninga pred odhodom na izjemno zahteven teden na Tour de Ski, ki se začne 30. decembra.

Kako se boste pripravljali na Tour de Ski in kakšne cilje imate tam?
Pravzaprav še ne vem. Prej (na novinarski konferenci, op. p.) sem se pošalila, da grem zdaj domov počivat in jest, potem pa naravnost na Tour de Ski (smeh). Vendar pa lahko rečem, da gre pri tem tekmovanju za zelo zahteven podvig. Vsak dan si bom "vzela pos

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

ebej" in tudi če mi kakšen dan ne bo šlo vse po načrtih, bom poskušala tekmovati, kot da se ni nič zgodilo. Moj načrt? Samo teči, teči, teči.

Tour de Skiju bodo sledile olimpijske igre. Poleg vas bo kandidatka za medalje tudi Slovenka Petra Majdič. Kakšno je vaše mnenje o njej?
Petra je zame vedno ena hujših, nevarnejših tekmic. Zelo je močna. Mislim, da se je v klasiki še celo okrepila in bo ena izmed ožjih kandidatk za osvojitev odličja vsaj na tekmah v klasičnem slogu na OI.

So vam bile tekme na Rogli všeč?
Uf, tu so tekme zelo težke. Vendar je zame dobro, če so tekme težke (smeh). Sicer so proge dobro urejene, nastanitev prav tako. Dokaj dobra je bila tudi organizacija in hrana. Upam, da se bomo sem še vrnili.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Petra je rekla, da je na zadnjih tekmah čutila precejšen pritisk javnosti in medijev. Kako je s tem pri vas?
Lahko rečem, da imam enake izkušnje kot Petra. Dejstvo je, da sem v smučarskem teku v svoji državi praktično sama, pa tudi sicer na Poljskem nismo močni v zimskem športu. Enako je torej pri nas – vsi bi radi, da samo zmagujem, zmagujem, zmagujem.

Ste s svojimi uspehi Poljakom uspeli približati smučarski tek?
Jaz sem v svoji državi zelo priljubljena, s tem pa seveda postaja čedalje bolj priljubljen tudi smučarski tek. In mislim, da je to dobro.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.