Šport
2 ogledov

Zaplet: Slovencem srebro, zlato Norvežanom

Bauer Gregorin Mali Fak Slovenija
1/14
Reuters
Slovenska mešana štafeta je na svetovnem prvenstvu v Ruhpoldingu v cilj prišla na prvem mestu, a na koncu osvojila drugo mesto, ker je sodniška komisija Norvežanom odbila 30 sekund zaradi težav na strelišču. Zlato je tako romalo v roke Vikingom. Na tretjem mestu končali Nemci.

Slovenska mešana biatlonska štafeta v postavi Andreja Mali , Teja Gregorin , Klemen Bauer in Jakov Fak je na svetovnem prvenstvu v Ruhpoldingu osvojila naslov svetovnih podprvakov, potem ko je sodniška komisija norveški izbrani vrsti odbila 28 sekund zaradi napake pri zaznavi zgrešenega strela. Tretje mesto je pripadlo Nemcem .

Slovenski biatlonci so bili na četrtkovi premierni preizkušnji mešanih štafet na svetovnih prvenstvih prvaki kar nekaj minut, dokler ni sodniška komisija s pomočjo kamer ugotovila, da so tudi Norvežani pravilno pokrili eno od tarč in morali neupravičeno v kazenski krog. Ker tek v kazenskem krogu traja od 25 do 30 sekund , je v uradnih izidih nekaj časa ob Norveški svetila zvezdica, ko pa so jim neupravičeni pribitek odbili, so se prebili na prvo mesto, Sloveniji pa je ostalo še vedno odlično drugo mesto.

Čeprav so tudi druge tuje agencije poročale o senzacionalni slovenski zmagi, prav tako pa so zmago Slovenije z navdušenjem pospremili tudi na RTV Slovenija, pa ni bilo presenečenje ob dejansko osvojenem drugem mestu nič manjše, slovenski biatlonci so "eksplodirali" prav v trenutku, ko je bilo to najbolj pomembno, na svetovnem prvenstvu.

Vse skupaj je "začela kuhati" Andreja Mali, ki je prvo menjavo opravila kot 12., zaostanek poldruge minute ob zgolj eni popravi pa ni bil prevelik. Gregorinova je prav tako popravljala enkrat, se povzpela na peto mesto, zaostanek pa z odličnim tekom prepolovila. Tako je bilo vse v rokah fantov. Klemen Bauer je ujel tisti pravi korak, Slovenijo kljub petim popravam pa spravil v odlično izhodišče za osvajanje kolajn, na tretje mesto za Nemce in branilce naslova Norvežane.

Fak iz drugega planeta

Jakov Fak je bil tokrat spet razred zase. "Brzostrelka", kot rečejo v biatlonskem žargonu, je delovala brezhibno, vseh pet tarč je tako leže kot tudi stoje pokril rekordno hitro, nato pa z vrhunskim tekom zadržal vodilno mesto vse do cilja. Veselje, da je Slovenija osvojila naslov svetovnih prvakov, je prekinila le odločitev sodnikov, ki je naslov prvakov podelila branilcem tega, Norvežanom, medtem ko so se morali Nemci, ki so vodili vse do zadnjega strelskega nastopa, zadovoljiti z bronom. Slovenci so ob tem streljali vrhunsko, imeli le sedem poprav, medtem ko so Norvežani ob 11 popravah morali enkrat (neupravičeno) v kazenski krog, Nemci pa so popravljali desetkrat in morali enkrat v kazenski krog.

Za Slovenci so tako zaostale tudi nekatere velesile tega športa: četrti so bili Švedi , peti Rusi , šesti Belorusi , sedmi Slovaki , osmi Čehi , Francozi so bili šele 11., uvrščenih pa je bilo 26 ekip. V petek bo na nemškem prizorišču prost dan, potem ko v soboto sledita sprinta na deset kilometrov za moške in 7,5 kilometra za ženske.

To je druga slovenska kolajna s svetovnih prvenstev v biatlonu. Leta 2009 je prav tako srebro osvojila Teja Gregorin v Pjong Čangu na 15-kilometrski preizkušnji.

"Ne vem, če sem ravno ustvarjen za velike tekme, mogoče sem bil bolj sproščen kot nekateri drugi in skupaj z ekipo smo danes naredili dovolj za srebrno kolajno. Nekaj pred ciljem sem že vedel, da bodo Norvežanom odbili nek določen čas, zato sem skušal dati vse od sebe in zadržati prednost, a takim zvezdam, kot so Norvežani, je težko vzeti kakšno sekundo. Mislim, da se bom tukaj odlično počutil, pohvalil bi tudi servis, ki je danes opravil odlično delo. Upam, da bomo s temi izidi uspeli pridobiti še kakšnega pokrovitelja, s katerim bi se v prihodnosti lažje kosali z večjimi reprezentancami," je po vrhunski uvrstitvi povedal Jakov Fak.

"Malo grenkega priokusa je, ker smo le prvi prečkali ciljno črto, take stvari se na svetovnem prvenstvu ne bi smele dogajati, a je v pravilih, da odbijejo čas, če se kaj takega zgodi. Je pa tudi res, da bi z veseljem sprejel, če bi nam včeraj kdo dejal, da bomo drugi ali tretji. Druga stvar pa je, da smo izvedeli, da bodo Norvežanom odbili čas šele, ko je bil Jakov v drugem krogu, šele takrat smo mu lahko povedali, da mora biti za zmago 30 sekund spredaj. Če bi to vedeli že v njegovem prvem krogu, bi lahko s hitrejšim tekom morda zadržali prednost. Norvežani so nam sicer zdaj tudi že čestitali in se opravičili, da se je to zgodilo, a niso nič krivi. Zdaj bomo bolj sproščeni, pričakovanja javnosti in tekmovalcev bodo verjetno precej višja. Sicer vemo, da smo dobro pripravljeni, verjamem, da lahko še kaj dosežemo, ampak da bi pa na veliko pričakovali kolajne kot po tekočem traku, tega pa si niti Nemci niti Norvežani ne bi upali napovedati," pa je o današnji tekmi povedal glavni trener slovenske reprezentance Uroš Velepec.

Komentarjev 2
  • Barbatus 20:57 01.marec 2012.

    Bravvvoooo - super. Res so dosegli nekaj neverjetnega. Naj se Velepec ne pritožuje, tako pač je tehnika, in vse je bilo čisto. Naj ne bo drugi Masssiiiii.Fantje in dekleta vsaka čast!

  • vladek 17:55 01.marec 2012.

    Bravo fantje in dekleta,posebe pa Hrvat