Šport
5 ogledov

Zaporna kazen za dopinške grešnike?

Žurnal24 main
Nemška vlada je predstavila zakon, po katerem bi bilo možno v primeru jemanja dopinga tudi športnike najvišje mednarodne veljave strpati za zapahe, zaporna kazen tudi za deset let pa bi bila uvedena tudi za zdravnike, trenerje in druge, ki bi jih ujeli pri posredovanju ali posedovanju prepovedanih sredstev.

Zakon bi med drugim zadeval okrog 7000 nemških športnic in športnikov, ki so v programu nemške protidopinške agencije (NADA), pa tudi vse druge vrhunske športnike, ki bodo sodelovali na tekmah v Nemčiji, ne pa tudi amaterje. Zakon bi lahko stopil v veljavo po sprejetju v parlamentu že spomladi prihodnje leto. Nemčija se s tem pridružuje Franciji, Italiji in Španiji ter številnim drugim državam, ki so že sprejele ostre ukrepe v boju proti prepovedanim poživilom.

Dobro za kandidaturo za OI 2024

"Ta zakon predstavlja mejnik v boju proti dopingu," je dejal nemški pravosodni minister Heiko Maas. Minister za notranje zadeve Thomas de Maiziere je dodal, da bi s tem tudi izboljšali možnosti Nemčije v boju za kandidaturo za pridobitev olimpijskih iger leta 2024, kot možna kandidata pa se omenjata Berlin ali Hamburg.

Nemčijo so v zadnjem obdobju pretresali številni škandali in priznanja športnikov, da so uživali prepovedana sredstva. Na olimpijskih igrah februarja v Sočiju je bila tako pozitivna biatlonka Evi Sachenbacher-Stehle, dvakratna olimpijska zmagovalka in nekdanja svetovna prvakinja v smučarskem teku.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.