Šport
2 ogledov

Zapravili 95 % denarja za reli, ki ga ne bo

Miran Stanovnik je dobro pripravljen na začetek Dakarja. Žurnal24 main
Reli Dakar je odpovedan. V pogovoru za zurnal24.si je Miran Stanovnik potrdil, da je odpoved zahtevala francoska vlada. Stanovnikova ekipa je porabila 95 % denarja, namenjenega za reli, ki ga ne bo.

Prvič v 30-letni zgodovini je odpovedan reli Dakar. Razlog: negotove varnostne razmere v Mavretaniji, kjer so prejšnji mesec ubili štiri francoske turiste. Več o odpovedi v članku Dakar: Prevladal je razum. Na odpoved so se z obžalovanjem odzvale predvsem afriške oblasti, saj menijo, da bo to vrglo še dodatno slabo luč na že tako zapostavljen in reven svet. Zgolj Senegal bo izgubil več sto milijonov frankov. "To je žalosten trenutek za vsa moštva," je dejal Portugalec Carlos Sousa, ki se relija udeležuje več kot desetletje. Žalosten ob odpovedi relija je tudi slovenski junak Dakarja Miran Stanovnik. V pogovoru za zurnal24.si je "puščavski lisjak" potrdil, da je odpoved relija zahtevala francoska vlada. Stanovnikova ekipa je porabila 95 % denarja, namenjenega za reli, ki ga zdaj ne bo.

 
 

Radi bi čim prej prišli iz tega kaosa.

Miran Stanovnik

 
V domovino prihajajo informacije, da je po odpovedi relija na letališču v Lizboni obsedeno stanje.
Ja, ja. Tukaj je res kar malo sporna situacija. Tu nas je kakih 3000 ljudi, dirkačev in vodij ekip, ki vsi skupaj hočemo čim prej domov in ki bi v normalnem stanju potovali skupaj z relijem v puščavo, v Maroko in Mavretanijo. Vendar se je zaradi situacije, kakršna je, zadeva obrnila. Vsi se moramo reorganizirati in radi bi čim prej prišli iz tega kaosa. Jasno, da je letališče najbolj obremenjeno.

Že imate vozovnico? Veste, kdaj se vračate domov?
Ne, ne, pojma nimam. Želim si, da bi izvedel čim prej. Zdaj se odpravljam z motorjem na letališče in poskušal bom dobiti vozovnico za domov. Pojma nimam, kdaj to bo, in upam, da se bom lahko čim prej odpravil od tod.

Kakšne so vaše informacije o odpovedi relija? Govori se, da je francoska vlada prepovedala izvedbo, čeprav je organizator reli želel izpeljati?
Jasno, organizator ima tu velik poslovni učinek, ampak francoska vlada ima res določene zasluge za odpoved. Po mojih neuradnih informacijah, iz notranjih virov, so izpeljavo te dirke dejansko prepovedali Francozi. Gre pa tukaj za določen nesporazum oziroma sporazum med mavretansko in francosko vlado. A situacija je še bolj široka, saj so negotove razmere tudi v Senegalu, kjer je bila senegalska vojska na ulicah pred nekaj tedni. Tudi v Maroku ni najbolj varno in ne gre tvegati človeških življenj.

Udeleženci Dakarja so bili prisiljeni spakirati svoje stvari in se zdaj želijo vrniti domov. © AFP

 


So bili taki, ki bi reli zapustili, četudi bi organizator dirko izpeljal?
So tudi taki. Nekaj ekip je že včeraj zapustilo Lizbono, majhno število. Tukaj smo slutili, da se bo nekaj takega zgodilo. Sam sem danes tuhtal, kako se bo stvar razpletla.

Kaj ta odpoved pomeni za vas? Za vami so meseci treningov in podpisane sponzorske pogodbe.
V tem trenutku nobeden od nas ne ve, kaj to za nas pomeni. Nadejamo se primernega razgovora z našimi pokrovitelji in ljudmi, ki nas podpirajo, in verjamem, da bodo z razumevanjem šli v reševanje skupnega problema, ki je dejansko skupen. Sam se nadejam, da bomo te obveznosti, ki smo jih sprejeli, nekako le oddelali, mogoče na dveh relijih svetovnega pokala.

 
 

Takoj ko pridem domov, začnem trenirati naprej.

Miran Stanovnik

 
Kaj boste zdaj počeli v domovini? Januarja ste vajeni dirkati na Dakarju?
Takoj ko pridem domov, začnem trenirati naprej. Verjamem, da Dakar 2009 bo. Pred nami pa je še kakšna dirka letos. Verjamem, da bom letos lahko startal na dirki v Maroku, pa v Tuniziji za svetovni pokal. Namesto Dakarja bosta pač dve drugi dirki, je pa problem, ker smo že zapravil več kot 95 % za Dakar namenjenega denarja in ne vemo, kako bomo prišli nazaj do njega.

Kljub številnim nevarnostim in grožnjam še nikdar niso odpovedali celotnega relija Dakar. Lani sta zaradi groženj ekstremistov odpadli dve etapi v Maliju. Leta 2000 je bil zaradi groženj z napadom teroristov za nekaj dni odložen reli Dakar – Kairo. Leta 1996 je voznik tovornjaka na reliju Dakar umrl, ko je z vozilom zapeljal na mino. Od leta 1994, ko so se pojavile resne ogrožnje alžirskih ekstremistov, pot Dakarja ni več speljana čez Alžirijo. 1991. so odpovedali dve etapi, potem ko so v Maliju ustrelili enega od udeležencev relija.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.