Šport
13 ogledov

Zapravljali kot nori

V času, ko je na stolčku športnega direktorja sedel Klemen Bergant, so alpinci z Žurnal24 main
Samo lani se je luknja v proračunu alpskih smučarjev povečala za 700 tisoč evrov. Kdo je kriv? Pol proračuna je šlo za trenerje. Rasto Ažnoh vztraja pri svoji zgodbi.
 

7 milijonov evrov ...

... je letni proračun SZS. Največ prispevajo sponzorji, del pa tudi Ministrstvo za šolstvo in šport, Fundacija za šport in Športna loterija.

Po podatkih Smučarske zveze Slovenije (SZS) so v alpskem delu od leta 2005 zapravili 1,35 milijona evrov več, kot so imeli na računu. Športni direktor alpskih smučarjev Rasto Ažnoh , ki je prejšnji teden napovedal, da je zaradi pomanjkanja denarja ogrožena naslednja sezona, pa to zanika.

Presežki oz. primankljaji v zadnjih štirih sezonah. © Sportnet

 
Kdo je kriv?
“Nismo porabili več, ampak toliko, kolikor je bilo načrtovano. Dejstvo je, da niso priskrbeli toliko denarja, kolikor so obljubili," je pri svoji zgodbi vztrajal Ažnoh. Polemika, ali športni direktorji porabijo preveč denarja ali pa poslovni direktorji zberejo premalo, na SZS traja že nekaj let. Včasih alfa in omega slovenskega smučanja, zdaj pa podpredsednik SZS Tone Vogrinec pravi, da je krivda na strani športnih direktorjev, prej Klemna Berganta in zdaj Rasta Ažnoha. "Do leta 2006 sem opravljal delo poslovnega direktorja in vsako leto zbral več, kot je bilo načrtovano. A kljub temu so bili alpski smučarji že leta 2005 v rdečih številkah, nato pa je bil minus na računu vsako leto še večji,” je povedal Vogrinec in dodal: "Športni direktor in trenerji vedno zahtevajo več treningov, boljše pogoje in opremo. Oni ne razmišljajo o denarju, ampak je njihov interes, da so blizu svetovega vrha. A lahko je reči, mi potrebujemo denar za kakovostne programe. A od kod? Za božjo voljo, od kod?” Bergant, ki je funkcijo športnega direktorja opravljal prav v letih, ko je primanjkljaj začel naraščati, teh očitkov ni želel komentirati, dejal je le: "V tisti porabi ni samo program, ampak so tudi skupne službe in drugo. Več o tem vam lahko povedo na SZS." Na odziv prvih dveh mož, predsednika Staneta Valanta in direktorja Jara Kalana, še čakamo. Verjetno ga bosta predstavila jutri.


Rasto Ažnoh obtožbe zanika in trdi, da so porabili kolikor je bilo načrtovano. © IFP

 


 

Preberite še ...

To je začetek konca!
Plaz pred vrati SZS
Zveza ostaja brez 200.000 evrov
Video: Ažnoh o krizi na SZS

Pol proračuna za trenerje
Vogrinec je izpostavil še en problem v alpskem delu: “Mesečne plače trenerjev stanejo več kot 77 tisoč evrov, na letni ravni to znaša dobrih 920 tisoč evrov. To pomeni, da bo pol denarja, ki si ga želi Ažnoh, dal za plače trenerjev. Pa to ne gre! Ne moreš dati skoraj pol proračuna za trenerje.” Prav trenerjem in tekmovalcem je po besedah Ažnoha SZS dolžna še 350 tisoč evrov. Vogrinec tega ne verjame, saj so trenerjem plače za januar že nakazali, dolgujejo jim le še plače za februar in marec. “Del plačil za januar smo res dobili, a ne vse. Še vedno pa so nam dolžni tudi za lansko sezono,” je znova opozoril športni direktor.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.