Šport
19 ogledov

"Zaradi Li sem se zaljubil v tenis"

Li Na je pri 29 letih dosegla vrhunec svoje kratke kariere - osvojila je Pariz. Žurnal24 main
Kaj je to tenis, so se še kakšnih 20 let nazaj spraševali Kitajci. Zdaj slavijo Li Na, zmagovalko OP Francije. "To je čudež!" se je drl kitajski komentator. "Zaradi Li sem se zaljubil v tenis," pravi en od navijačev.

Tenis in Kitajska sta bila še kakšnih 20 let nazaj dva povsem ločena pojma. Zdaj je vse drugače. Li Na je osvojila grand slam v Parizu – kot prva Kitajka, kot prva Azijka. Pravzaprav je tudi ona začela z igranjem badmintona, saj še v njenih najstiških časih (danes jih ima 29 let) na Kitajskem skorajda niso vedeli, kaj je tenis. Da bi ga predvajali na malih ekranih? Te možnosti ni bilo. To soboto pa je več milijonov Kitajcev lahko na svojih televizorjih ali na velikih ekranih na javnih mestih lahko spremljalo podvig "velike sestre Na" oziroma "zlate rože" prve generacije kitajskega tenisa. Branilko naslova Roland Garrosa Italijanko Francesco Schiavone je premagala s 6:4 in 7:6.

"Kitajci smo bili od nekdaj za časom, kar se tiče tenisa. A zadnji dve desetletji smo trdo garali in zdaj imamo prvo prvakinjo. In kakšna zmaga je bila to," je dejala Song Quaosui, 30-letna Kitajka, ki je s svojimi prijatelji spremljale finale v enem od pekinških športnih lokalov. "To je čudež! Prodor. V več kot 100 letih tenisa imamo prvo zmagovalko," se je na kitajski javni televiziji drl tamkajšnji komentator, ki pol leta prej, ko je Li svoj svoj prvi finale na grand slamih v Melbournu izgubila proti Belgiki Kim Clijsters, te možnosti ni imel. "V izjemnem finalu je Li Na zasluženo zmagala. Brez dvoma je spisala zgodovino," so zapisali pri kitajski tiskovni agenciji Xinhua.

Tako kot je bil nekaj let nazaj veliki vzornik vseh Kitajcev tekač Liu Xiang, je zdaj to Najeva. "Drl sem bom, da si zmagala, dokler bom imel še kaj glasu! Res si si zaslužila," je na Weibu, kitajskem družabnem omrežju mikroblogov, zapisal Janefree Big. Za večino Kitajcev pravzaprav šele ta zmaga pomeni, da so sprejeli tenis za pravi šport. Med njimi je nepremičninski agent Di Que, ki je s Song spremljal dvoboj v omenjenem lokalu. "Tenisa sploh nise razumel. Zaradi Li Na pa sem se zaljubil vanj. Upam, da bodo moji otroci vzljubili tenis in ga začeli igrati. Zdaj si vsi želimo, da bi tenis postal del kitajske vzgoje."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.