Šport
27 ogledov

Zaradi žoge Nemci v prednosti

Žoge Jabulani se ne more navaditi niti virtuoz Lionel Messi. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Napovedi so bile premile - nogometna žoga Jabulani je res prava nočna mora. "Žoga je težavna tako za vratarja kot za nas. Nikakor se ne moremo navaditi nanjo," meni celo Lionel Messi.
Žoga je težavna tako za vratarja kot za nas. Nikakor se ne moremo navaditi nanjo.
Lionel Messi

Številni so se nad žogo Jabulani in njenimi lastnostmi pritoževali že pred svetovnim prvenstvom, prve tekme v Južnoafriški republiki pa so pokazale, da se bo marsikateri vratar zaradi te žoge pošteno osmešil. Kar vprašajte Angleža Roberta Greena ali Alžirca Faouzija Chaouchija, kaj si mislita o Jabulaniju. Odgovora najbrž nista za javno objavo ... Prvemu se je žoga izmuznila iz naročja na tekmi z ZDA, drugemu je ušla med rokami na dvoboju s Slovenijo. A Greena je vzel v bran kapetan Steven Gerrard, ki je sicer z Jabulanijem tudi dosegel gol: "Žoga je težavna in zahrbtna. Ne smemo kritizirati vratarja."

A žoga, ki čudno odskakuje in jo je težko loviti, nima kritikov le med tistimi, ki ji morajo preprečiti pot v mrežo. Nič kaj pohvalno se o njej ne izražajo niti napadalci. Celo najboljši igralec na svetu, Argentinec Lionel Messi, bi raje igral s kakšno drugo: "Žoga je težavna tako za vratarja kot za nas. Nikakor se ne moremo navaditi nanjo." Srbski igralec Zdravko Kuzmanović pa je žogo obtožil za enajstmetrovko na tekmi z Gano: ker ga je žoga pri podaji presenetila, si je nehote pomagal z roko in s tem omogočil strel z enajstih metrov za tekmece.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Uradnih pritožb, ob sicer številnih kritikih, ki jim žoga ni všeč, pa Mednarodna nogometna zveza še ni zaznala. Branijo jo tudi pri proizvajalcu Adidasu, kjer trdijo, da je prav ta žoga najbolj popolna in najbolj okrogla od vseh, s katerimi so doslej igrali na SP. Le osem mest, na katerih so sestavni deli žoge zvarjeni (in ne šivani) med seboj, naj bi omogočilo bolj stabilen let žoge v zraku. Prav to naj bi dokazala uporaba v številnih ligah, tudi v nemški bundesligi.

In prav uporaba žoge v ligaškem tekmovanju - v bundesligi so z njo igrali od februarja - je po mnenju Angleža Jamieja Carragherja razlog za blestečo nemško predstavo na uvodnem dvoboju z Avstralijo. Nemčija je dobesedno povozila Avstralijo in slavila s 4:0. Jabulani v jeziku domačinov iz plemena Zulu pomeni slaviti. Slavna je žoga že, slavili pa je nogometaši kot kaže ne bodo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.