Šport
41 ogledov

"Zaslužim si kazen"

Armstrong in Oprah Reuters
Nekdanji kolesarski zvezdnik Američan Lance Armstrong je v drugem delu televizijskega intervjuja z voditeljico Oprah Winfrey, ki so ga na njeni televiziji OWN iz Chicaga predvajali sinoči, le pokazal nekaj čustev. Na jok mu je šlo, ko je o priznanju jemanja prepovedanih sredstev govoril svojemu sinu.

V drugem delu intervjuja z Oprah Winfrey, kjer je kolesar Lance Armstrong priznal jemanje nedovoljenih poživil, je bilo govora tudi o kaznovanju. Armstrong je priznal, da si zasluži kazen, ko ga je Oprah vprašala, ali želi javno priznati le zaradi omilitve kazni. "Zaslužim si kazen. Mislim pa, da je dosmrtna kazen prestroga," je povedal.

Armstrongovi kolesarski kolegi iz ekipe US Postal so namreč v zameno za nižje kazni priznali zlorabo prepovedanih sredstev, je poudaril ameriški kolesar, oziroma so vedeli, da drugi člani ekipe jemljejo poživila. "Oni so dobili šest mesecev, jaz pa smrtno kazen. Ne pravim, da ni pošteno, ampak ni isto," je dejal.

Dodal je, da si še vedno želi tekmovati, saj da je "rojen tekmovalec". "Ljubim trenirati, ljubim, tekmovati", je priznal. Kljub temu pa je po njegovem mnenju malo verjetno, da se bo to res zgodilo. "Zares mi je žal za vse. To lahko ponovim še tisočkrat, pa morda ne bo nikoli dovolj," je skesano odgovoril.

Laž je vplivala tudi na družino

Drugi del pogovora je Armstrong začel precej bolj čustveno kot prvega. Priznal je, da se zaradi uporabe nedovoljenih poživil počuti osramočenega in ponižanega.

"Ali se kesam? Absolutno! Bo ta občutek ščasoma še močnejši? Absolutno", je dejal. "To je prvi korak, in to so moja dejanja. Plačujem visoko ceno, a si jo zaslužim".

Armstrong pravi, da ga najbolj boli in da je največji "zločin, da je izdal ljudi, ki so ga podpirali, verjeli vanj, on pa jim je lagal."

"Ko je moj sin zavračal obtožbe in trdil, da niso resnične, sem vedel, da mu moram povedati. Povedal sem mu, naj me neha zagovarjati," je dejal 41-letni Armstrong in ob tem pogledal stran od Oprah ter malce zamežikal z očmi. Armstrong je govoril o 13-letnem sinu Luku, ki je najstarejši od njegovih pet otrok.

Moral je zapustiti svojo fundacijo

Tudi v njegovi fundaciji za boj proti raku, ki jo je ustanovil leta 1997, so ga prosili, da zapusti upravni odbor. "Zahtevali so, da odstopim. Počutil sem se ponižanega," je priznal. Fundacija je bila njegov šesti otrok, a njegov odstop je bil v dobrobit organizacije, je povedal.

Izgubil prihodke

Po razkritju ameriške Protidopinške agencije, da je jemal nedovoljena poživila, so se začeli umikati tudi sponzorji. "Poklicali so me iz Nike in povedali, da odpovedujejo pogodbo. Potem so začeli deževati klici tudi od drugod. V nekaj dneh so se umaknili vsi," je razložil.

Na Armstrongovem obrazu je bilo največ obžalovanja videti prav takrat, ko je govoril o denarju. Opisal je, da je včasih od sponzorjev prejel tudi do 75 milijonov dolarjev. "To je vse izginilo in verjetno se nikoli več ne bo vrnilo. Izgubil sem vse prihodke," je priznal Oprah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.