Šport
15 ogledov

Zastavonoša "Raza" s Slovenci na otvoritev

Google doodle olimpijske igre Soči otvoritev Google.si
Zimske olimpijske igre v Sočiju se bodo z uvodno slovesnostjo danes ob 17. uri tudi uradno začele. Ugodna vremenska napoved.

Nekateri tekmovalci sicer že pridno trenirajo, najdejavnejši pa so že v četrtek opravili nekatera predtekmovanja, med njimi kvalifikacije v snežnem parku, umetnostnem drsanju in smučanju prostega sloga.

Na čelu rekordne, 66-članske slovenske olimpijske reprezentance bo hokejist Tomaž Razingar, ki so ga izbrali za zastavonošo. Pred štirimi leti je na igrah v Vancouvru ta čast pripadla alpski smučarki Tini Maze.

Sedmi zastavonoša

Razingar bo tako po Franciju Petku, Juretu Koširju, Primožu Peterki, Dejanu Koširju, Tadeji Brankovič in Mazejevi postal sedmi nosilec slovenske zastave na zimskih olimpijskih igrah. V Sočiju je na dan slovesnosti sončno, vremenska napoved pa je takšna tudi za naslednje dni.

Modro nebo je tudi na gorskih prizoriščih na Rdeči poljani, vremenoslovci pa podobno vreme napovedujejo še za naslednjih nekaj dni. Tudi temperature so za ta čas zelo prijetne; okoli tri stopinje Celzija nad ničlo je bilo zgodaj zjutraj, medtem ko so v gorskih središčih zjutraj ostale pod lediščem.

Googlov doodle v mavričnih barvah

Spletni brskalnik Google ima danes za logotip v iskalniku mavrično zastavo in opozarja na pravice homoseksualcev med olimpijskimi igrami, ki se začenjajo drevi. Google poudarja enakost športnikov ne glede na njihovo spolno usmerjenost.

"Ukvarjanje s športom je človekova pravica. Vsak posameznik mora imeti možnost športnega udejstvovanja, brez diskriminacije in v olimpijskem duhu, kar je mogoče doseči le z medsebojnim razumevanjem v duhu prijateljstva, solidarnosti in fair playa," je Google pod mavrično zastavo povzel olimpijsko listino.

Kozak ponavlja, da diskriminacije ni

Google dodatnih podrobnosti svojega protesta ne navaja, poroča francoska tiskovna agencija AFP. S klikom na prirejeni logotip pa se odprejo novice, povezane z olimpizmom in pravicami športnikov v olimpijski listini.

Google je z doodlom jasno obsodil opozorila namestnika predsednika ruske vlade Dmitrija Kozaka športnikom in obiskovalcem olimpijskih iger, da jim ruska zakonodaja kot tudi olimpijska listina prepovedujeta propagando gejevskih pravic. Ob novem zakonu, ki prepoveduje širjenje gejevske propagande med mladimi je Kozak ponovil tudi, da se homoseksualci v Rusiji ne soočajo z diskriminacijo, še poroča AFP.

ZDA so v svojo olimpijsko delegacijo vključile športnike homoseksualce in s tem sporočile, da ne podpirajo diskriminacije, so še zapisali pri AFP. Pred uradno otvoritvijo iger, je včeraj k preprečevanju napadov na homoseksualce pozval tudi generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Moon.

Stavničarji stavijo na zlate Norvežane

Vodilni stavničarji v Veliki Britaniji in Nemčiji napovedujejo, da bo Norveška požela olimpijsko slavo in zimske igre v Sočiju končala na vrhu lestvice najuspešnejših držav. Norveška olimpijska reprezentanca, v kateri so izkušeni asi, kot sta smučar Aksel Lund Svindal in tekačica Marit Bjørgen, ima možnosti 2-1, da bo osvojila največ zlatih kolajn.

Med favoriti so še reprezentanca ZDA s 3-1, Nemčija (6-1), gostiteljica Rusija (15-2) in najuspešnejša reprezentanca zadnjih iger leta 2010 v Vancouvru, Kanada (9-1). Pri tem ne gre za skupno število osvojenih kolajn, ampak za največje število zlatih kolajn.

Svindal Kitzbühel superveleslalom superkombinacija svetovni pokal | Avtor: EPA EPA
Za največji seštevek olimpijskih odličij (zlatih, srebrnih in bronastih) na stavah najvišje kotira ameriška olimpijska reprezentanca. Izbrana vrsta ZDA je največ kolajn osvojila že pred štirimi leti v Vancouvru, a je imela manj zlatih, boljša od ZDA pa je bila po številu olimpijskih naslovov tudi Nemčija.

Sedin odpovedal nastop

Zvezdniški napadalec Henrik Sedin je sporočil, da zaradi poškodbe reber ne bo mogel zaigrati na olimpijskem turnirju. Veteran lige NHL, kjer nosi dres moštva Vancouver Canucks, je zaradi poškodbe reber, ki jo je staknil 16. januarja proti Phoenix Coyotes, izpustil šest tekem. Na zadnjih dveh je sicer igral, a ni dosegel točke.

Preden se je poškodoval, je Sedin za Vancouver odigral 679 tekem zapored vse od sezone 2003/04. Na 52 tekmah to sezono je zbral 31 podaj in 40 točk. Njegov brat dvojček Daniel Sedin onstran Atlantika prav tako igra za Vancouver Canucks in bo na olimpijskem turnirju nastopil za švedsko reprezentanco.

Komentarjev 1
  • zic 10:44 07.februar 2014.

    komaj čakam na otvoritev in show must go on!!!! Držim pesti za VSE naše športnike!!!