Šport
65 ogledov

Zato se sovražita Phelps in Le Clos

michael phelps EPA
Michael Phelps je na OI v Rio de Janeiru osvojil zlato olimpijsko kolajno na 200 metrov delfin in se velikemu rivalu Chadu le Closu oddolžil za poraz pred štirimi leti v Londonu.

Ameriškemu plavalcu Michaelu Phelpsu, absolutnemu rekorderju po številu osvojenih zlatih kolaj na poletnih olimpijskih igrah, je v Rio de Janeiru uspelo to, kar je čakal zadnjih 48 mesecev.

Svetovnega rekorderja je pred štirimi leti v Londonu v njegovi paradni disciplini 200 metrov delfin premagal Chad le Clos in mu prizadejal prvi poraz na mednarodnih tekmovanjih po desetletju.

Phelps je po Londonu oznanil upokojitev in le Clos se je v zgodovino zapisal kot plavalec, ki je v pokoj poslal enega najdominantnejših športnikov vseh časov. Toda Phelps ni ostal upokojen, temveč se je leta 2014 vrnil na plavalno sceno.

Pravilna odločitev, če gre soditi po njegovih nastopih v Rio de Janeiru, kjer je osvojil že tri zlate kolajne, vključno s tisto najbolj zaželeno - posamično na 200 metrov delfin!

Phelps in Le Clos sta v Riu plavala v drugi polfinalni skupini in osvojila drugo oziroma tretje mesto ter se uvrstila v finale. Tekmovalca sta se na finalni nastop pripravljala vsak na svoj način.

Phelps je jezno strmel predse, medtem ko je Le Clos nasprotnika ''ustrahoval'' z boksarskimi udarci v prazno. Trenutek so zabeležile televizijske kamere, fotografije velikih rivalov pa so po hitro obkrožile svetovni splet. 

le clos phelps | Avtor: Twitter/NBC Twitter/NBC


V finalu se je bolje odrezal Američan, ki je osvojil olimpijsko zlato, medtem ko je bil aktualni olimpijski prvak iz Londona šele četrti. Phelps je dobil svoje zadoščenje in nasprotniku, s katerim sta si v zadnjih letih izmenjala kar nekaj težkih besed, zaprl usta.

Pred olimpijskimi igrami v Londonu sta bila Phelps in Le Clos v dobrih, da ne rečemo prijateljskih odnosih. Američan se je po porazu v britanski prestolnici upokojil in se dve leti kasneje vrnil med profesionalce. Čeprav je sprva trdil, da ne bo plaval na 200 metrov delfin, si je kasneje premislil. ''Niso prav hitri,'' je rivale zbodel Phelps in dodal, da v disciplini ni prave konkurence, saj se redkokdo spusti pod mejo minute in 55 sekund. 

Njegove besede so podžgale Južnoafričana, ki je sprožil medijsko vojno. ''Govori veliko neumnosti, kako počasen je delfin, tako da komaj čakam, da se pomerim z njim. Pravkar sem na 100 metrov delfin odplaval hitreje kot Phelps v zadnjih štiri letih. Zdaj lahko utihne,'' mu je odvrnil Le Clos. Poti nazaj ni več bilo.

chad le clos | Avtor: EPA EPA
Nekaj ur kasneje je Phelps na drugem koncu sveta izboljšal rivalov čas na 100 metrov delfin. ''Marsikaj bi lahko rekel, vendar ne bom. Namesto mene bodo govorile moje predstave v bazenu,'' je dejal Američan, a le Clos ni nameraval kar tako popustiti.

''Zelo sem vesel, da je spet v dobri formi, da ne bo izgovorov v stilu 'nisem treniral' in podobnih neumnosti, ki jih govori,'' je povedal Južnoafričan, ki je s tem meril na Phelpsova namigovanja, da se v Londonu sploh ni pretirano potrudil. V razpravo se je nato vmešal še Le Clos starejši. ''Kakor hitro bo šel Michael, bomo šli mi hitreje. Ni mi mar za njegove čase, ker vem, da ga bo moj sin premagal,'' je dejal plavalčev oče.

Nekaj mesecev kasneje je Le Clos priznal, da so ga Phelpsove besede prizadele. ''Nisem želel vrniti udarca. Vprašali so me, kaj menim o Phelpsovi izjavi, da je delfin počasen. Odvrnil sem, da sem plaval hitreje kot on v zadnjih štirih letih. Naslov je bil 'Chad le Clos sporoča vsem, naj utihnejo'. Če bi bil jaz tako dober kot on, bi se vedel tako, da bi se otroci lahko zgledovali po meni,'' je na Američanove težave z vožnjo pod vplivom alkohola opozoril Le Clos in dodal: ''Mislil sem, da sva prijatelja. Očitno ne. Nisem mu preveč všeč.''

Phelps je vse skupaj videl iz drugega zornega kota. ''Chadu sem bil všeč, nato mu nisem bil všeč. Rekel je, da sem njegov heroj, nato pa se je spravil name,'' je dejal Američan.

In tako smo prišli do Ria, kjer je v finalu krajšo potegnil olimpijski prvak iz Londona, Phelps pa se je veselil že 20. zlate kolajne na OI, kateri je nato dodal še 21.

phelps le clos | Avtor: EPA EPA

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.