Šport
22 ogledov

Zaton igralniške industrije?

(Foto: lccitylife.com) Žurnal24 main
Nevadski igralničarji dosegajo nadstandardne poslovne rezultate le ob posebnih priložnostih, ameriški igralničarji se srečujejo z vedno več omejitvami in težavami, medtem ko na Kitajskem Macau vse bolj raste.

Poleg tega vse več ameriških igralničarjev tudi opušča svoje velikopotezne projekte. Ob vsem tem se vprašanje postavlja kar samo – je ameriška igralniška industrija v zatonu?

Kot smo že poročali, so v Nevadi februarja igralničarji zabeležili velik porast prihodkov, do katerega pa je prišlo zgolj zaradi tega, ker sta tokrat sovpadala ameriški SuperBowl in kitajsko novo leto. Pri tem se je še enkrat pokazala odvisnost ameriških igralničarjev od tujih turistov, medtem ko je še pred leti nevadske igralničarje hranil predvsem domači gost. Da je recesija zdaj močno prizadela tudi to panogo, je povsem jasno, vprašanje pa je, kdaj, če sploh, se bo ameriška igralniška industrija lahko pobrala.

Še pred nekaj leti so lastniki največjih igralnic kar tekmovali med seboj, kdo bo imel večji naslednji projekt, in medtem ko so na Macau svoje uresničili, v ZDA počasi odpovedujejo enega za drugim. Prejšnji teden se je tako Steve Wynn odpovedal projektu v Philadelphii, slab teden pred tem je Morgan Stanley oznanil, da se umika od gradnje megaigralnice v Atlantic Cityju, pred le nekaj dnevi pa je Pinnacle Entertainment oznanil, da z izgradnjo nove igralnice Sugarcane Bay v Louisiani ne bo nič.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

V nevarnosti pa niso le novi projekti, saj tudi nekateri hoteli in igralnice v samem središču Las Vegasa ne poslujejo tako dobro, kot bi želeli njihovi lastniki. Pred kratkim je tako moralo oznaniti bankrot podjetje Herbst Gaming Inc., ki se sicer ponaša s kar 15 igralnicami v Vegasu in okolici, kot vse kaže, pa bo po njihovih stopinjah kmalu šel tudi hotel zloglasne verige Hooters, ki se že zadnjih nekaj mesecev bori s solventnostnimi težavami.

Čeprav mnogi ne bodo šli tako daleč, da bodo zaprli svoja vrata, pa čaka številna lasvegaška podjetja obdobje sprememb in tranzicije, saj jih bo kar nekaj med njimi moralo začeti razmišljati o zategovanju pasov, če ne celo o dokapitalizacijah ali v ekstremnih primerih menjavah lastnikov.

Če sta se še pred leti v Las Vegasu cedila med in mleko, je dandanes teh dobrin v ameriški igralniški meki očitno vse manj, saj celotno mesto in regijo pokonci pravzaprav držijo le še tuji turisti in večji dogodki, kot je prvenstvo World Series of Poker, ki nekajkrat napolnijo to mesto in račune tamkajšnjih podjetij, medtem ko v preostanku leta vse te lokalne ustanove bolj ali manj le životarijo.

Zaton Las Vegasa je očitno tu, vprašanje pa je, ali se lahko ameriško gospodarstvo dovolj hitro pobere, da ga vnovič oživi, saj igralniški biser, kot je Vegas, ne more večno ostati priklopljen na aparate, ki ga zgolj ohranjajo pri življenju.

Če je država rešila avtomobilsko industrijo, bi seveda morala najti denar tudi za storitvene dejavnosti zvezne države Nevada, toda ali bo moralno čist, da ne rečemo čistunski, del države res pomagal "leglu razvrata" ali pa bodo raje pustili, da umre? Upajmo, da odgovora na to vprašanje nikoli ne bomo dobili.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.