Šport
35 ogledov

"Zavcu želim veliko sreče"

1/9
Žurnal24 main
To, kar je danes v Sloveniji Dejan Zavec, je bil pred nekaj več kot desetimi leti na Hrvaškem Željko Mavrović. Daleč najboljši boksar v svoji državi, ki se bo boril za naslov najboljšega na svetu.
Osebna izkaznica:
Ime in priimek: Željko Mavrović
Vzdevek: Šaka sa Srednjaka in Irokez
Kategorija: Težka
Državljanstvo: Hrvaško
Datum rojstva: 17. 2. 1969
Višina: 191 centimetrov
Število profesionalnih dvobojev: 28
Število zmag: 27 (22 predčasno - KO)
Število porazov: 1

Najboljši slovenski boksar Dejan Zavec je pred dnevi vendarle slišal besede, na katere je čakal vse svoje življenje: "Boksal boš za naslov svetovnega prvaka." Enajstega decembra se bosta v Johannesburgu z domačinom Isaacom Hlatshwayom pomerila za naslov svetovnega prvaka po verziji IBF. Ptujčan je bil nad novico seveda navdušen. "Končno sem dobil tisto, na kar sem čakal vse življenje in vso kariero," je pred odhodom na zaključne priprave v Nemčijo dejal Zavec. Pred zgodovinsko priložnostjo tako za Dejana kot za celoten slovenski narod, saj se še noben slovenski boksar ni boril za naslov svetovnega prvaka, pa smo se pogovarjali z nekdanjim hrvaškim boksarjem Željkom Mavrovićem. Irokez oziroma Šaka sa Srednjaka kakor so Mavrovića klicali njegovi navijači, ki jih ni bilo malo, se je pred enajstimi leti znašel v podobnem položaju, kot je zdaj Zavec. Potem ko je bil kar tri leta zapored, od leta 1995 do 1997, evropski prvak v težki kategoriji, je leta 1998 dobil priložnost, da se pomeri za naslov svetovnega prvaka. Nasprotnik pa ni bil nihče drug kot legendarni Britanec Lennox Lewis (utrinke iz dvobja si lahko ogledate v dodani fotogaleriji). Hlatshway še zdaleč nima enakega renomeja kot Lewis, a če bo Zavec zmagal, to ne bo igralo pomembne vloge. Zavec je priložnost za borbo za naslov svetovnega prvaka dobil po 28 profesionalnih borbah, Mavrović pa je pred dvobojem z Lewisom v ring stopil 27.

Zavca sem gledal le enkrat. Pa še to le nekaj rund. Po pravici povedano pa o njem vem zelo malo.
Željko Mavrović

Mavrović po sumljivo izgubljenem dvoboju z Lewisom nikoli več ni stopil v ring. Kljub temu pa še vedno ostaja povezan z boksom. Na hrvaški televiziji občasno opravlja delo strokovnega komentatorja. Sicer pa se ukvarja s pridelavo naravne in povsem ekološke hrane. "Občasno opravljam delo strokovnega komentatorja. Predvsem ko so na sporedu dvoboji težke kategorije. Drugače pa se ukvarjam z drugimi stvarmi, predvsem s pridelavo naravne hrane," je krajši pogovor začel Mavrović, ki je bil med drugim tudi dvakratni hrvaški športnik leta. Ko smo mu omenili našega najboljšega boksarja, je Mavrović sprva dejal, da Ptujčana ne pozna, ko pa je malo bolj pobrskal po spominu, se je našega asa le spomnil: "Zavca ne poznam najbolje. Vem, da ga vodijo nekateri ljudje, ki so vodili tudi mene, če se dobro spominjam. Gledal sem ga le enkrat. Pa še to le nekaj rund. Po pravici povedano pa o njem vem zelo malo. Nisem več tako zelo povezan z boksom, saj se veliko bolj ukvarjam z drugimi stvarmi," je Mavrović še enkrat ponovil že slišane besede.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Ker Mavrović Zavca ne pozna najbolje, je bilo povsem logično, da ni vedel, da se bo Zavec 11. decembra pomeril za naslov svetovnega prvaka. Je pa Zavcu kljub temu zaželel veliko sreče. Mavroviću pa smo v zvezi z Zavčevim dvobojem zastavili še eno vprašanje. Kaj bi Sloveniji prinesel naslov svetovnega prvaka? "Odgovoril bom malo drugače. Rekel ti bom takole, vsak šampijon ima veliko odgovornost. Osvojiti naslov svetovnega prvaka je le del odgovornosti, potem se moraš znati obnašati, moraš se znajti med ljudmi. Biti moraš dober človek. V tem je velik del vsega," je povedal Mavrović.

Z Valujevim je zelo težko boksati. Gledali smo zelo neatraktivno borbo. Lahko bi se veliko več dogajalo, kot se je.
Željko Mavrović

Novega Tysona bi težko našli
V drugem delu pogovora smo pozornost usmerili na dogajanje na svetovni boksarski sceni. Zadnji dvoboj za naslov svetovnega prvaka v težki kategoriji med Nikolajem Valujevim in Davidom Hayem je le nekaj dni po koncu dvoboja utonil v pozabo. "Z Valujevim je zelo težko boksati. Gledali smo zelo neatraktivno borbo. Lahko bi se veliko več dogajalo, kot se je," je sprva dejal dvakratni udeleženec olimpijskih iger in nato pojasnil, zakaj boks ni več tako popularen, kot je bil pred desetletjem ali dvema: "Boks je bil najpopularnejši v poznih 60-ih in na začetku 70-ih, kot tudi nekatere druge stvari, ki so bile svetovno zanimive. Danes stvari, ki bi bile svetovno znane, ni več. Včasih so bili Elvis Presley, Marilyn Monroe, Muhamed Ali. Danes pa imamo veliko dobrih pevcev, borcev in igralcev, toda ni nikogar, ki bi bil sam na vrhu in ki bi imel pozornost celotnega sveta." Bi za dvig popularnosti potrebovali novega Mika Tysona? "Takega človeka je težko znova najti." Preden smo se poslovili, pa nas je zanimalo še, kako Željko Mavrović zdaj gleda na borbo z Lennoxom Lewisom? "Na dvoboj z Lewisom gledam kot na neko drugo življenje. To je že davno za menoj. Izkušnje, ki sem jih pridobil v boksu, mi zelo koristijo v življenju. To mi veliko pomeni, toda zdaj živim povsem drugačno življenje."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.