Šport
23 ogledov

Zavec zaradi poškodbe izgubil naslov

Dejan Zavec bo morda že zelo kmalu izvedel ime naslednjega nasprotnika. (Foto: A Žurnal24 main
V težko pričakovani „Bitki za Biloxi“ je Dejanu Zavcu naslov boksarskega svetovnega prvaka po verziji IBF odvzel Američan Andre Berto. Dvoboj je bil končan po peti rundi, saj Zavec ni mogel nadaljevati zaradi poškodbe obeh vek - desno oko je imel skoraj popolnoma zaprto - močne krvavitve in velikih težav z vidom. Zavčev trener Dirk Dzemski se je odločil, da borbe ne bosta nadaljevala.

"Nisem uspel pokazati, kar sem želel. Poskušal sem hraniti energijo za drugo polovico. Najprej se je zgodila poškodba prvega očesa, nato ni bilo težko, da se je poškodovalo še drugo, ker nisem več videl oziroma le megleno. Mislim, da je bil prvi udarec z glavo, drugi z roko. Po točkah verjamem, da sem bil spredaj," je takoj po borbi z Andrejem Bertom Dejan Zavec (31 zmag, 18 s KO, 2 poraza) dejal za nacionalno televizijo: "Andre je spoštovanja vreden borec, ki bo to tudi pokazal. Hvala Sloveniji, še posebej mojim navijačem s Ptuja in iz Haloz."

Dejan je zelo dobro začel dvoboj in bil vsaj enakovreden nasprotnik. Statistika dvoboja je pokazala, da je sicer manjkrat poizkušal, a zato večkrat zadel nasprotnika. Zavčeva uspešnost je bila kar 41-odstotna, Bertova zgolj 25. V dvoboju z dva centimetra višjim Bertom, ki ima vzdevek "The Beast" (Zver) in je že bil svetovni prvak po verziji WBC, je Ptujčan ob številčni in bučni podpori slovenskih navijačev nasploh boksal dobro. V prvi rundi je ustavil silovit začetni nalet Berta, nato pa počasi prevzemal pobudo. Zaradi poškodbe obeh vek in hematoma ter posledično zaprtega desnega očesa pa so se sodniki odločili, da po peti rundi prekinejo dvoboj in tekmo je s tehničnim knock outom dobil Berto.

Sašo Taraniš
, strokovni komentator in boksarski trener, pa je Zavčevo borbo pospremil: "Dejan je dobro začel dvoboj, izpolnil pripravljeno taktiko, v četrti rundi začel prevzemati iniciativo. Na poškodbo ni mogel vplivati. Obe presekani veki sta netipični za boks. Ključen je hematom pod desnim očesom, ki je zelo velik. V štirih rundah je Dejan dokazal, da je povsem enakovreden ali celo boljši borec."

Zavec se je z boksom spoznal v mladosti, ko je bolj po nesreči zavil na boksarski trening. A to je bila ljubezen na prvi pogled, Mr. Simpatikus je še danes tesno povezan s to plemenito borilno veščino in bo še naprej, ne glede na razplet borbe z Bertom. Od tistega prvega treninga pa do danes je Ptujčan prehodil trnovo pot. Njegova pot med najboljše na svetu v velterski kategoriji, ki je med ljubitelji boksa med najbolj priljubljenimi in spoštovanimi, pa se je začela 11. decembra 2009 v Južnoafriški republiki, ko je s tehničnim nokautom v tretji rudni premagal Isaaca Hlatshwaya in postal svetovni prvak po verziji IBF. Zavec je nato po vrsti premagal Rodlofa Martineza, Rafala Jackiewicza (maščevanje za edini poraz v karieri) in Paula Delgada ter si tako končno odprl vrata čez lužo.

Komentarjev 3
  • Avatar roksa
    roksa 10:15 04.september 2011.

    Dejan je dober boksar, samo v Ameriki nikoli nebo zmagal, ker je tam glavni DON KING!!!!

  • kurt 08:54 04.september 2011.

    Dejan vsaka ti čast za pokončno držo..poraz..pa je pač poraz..del športa..Slovenija je z teboj.

  • principiumnovum 06:31 04.september 2011.

    Dejan, ne bodi razočaran! Vse kar ti je uspelo v življenju je ena sama neverjetna zgodba, katere pisec mora biti izjemna oseba, kar tudi si. Imamo te radi, ko zmagovalno dvigneš pas in ko se ti zgodi spodrsljaj. Dejan, ne ...prikaži več bodi razočaran! Ponosni smo nate!