Šport
29 ogledov

Zavec se želi dokazati in ne maščevati

Dejan Zavec tudi tokrat zaključne nianse pili v tradicionalni pripravljalni bazi Žurnal24 main
Naš boksarski šampion Dejan Zavec se v Magdeburgu pospešeno pripravlja na drugo obrambo naslova svetovnega prvaka (velterska kategorija, verzija IBF) proti staremu znancu Rafalu Jackiewiczu.
Več slovenskih besed v Magdeburgu
Z Zavcem se v Magdeburgu pripravlja tudi Denis Simčič, ki se bo v eni od predborb prav tako predstavil občinstvu v Stožicah. "Denis se pridno pripravlja. Je pa to tudi eden delček v mozaiku, saj nisem več edini Slovenček'v Magdeburgu in je slišati veliko več slovenskih besed kot včasih. Sicer pa mislim, da Denis tako kvalitetnih priprav za zdaj še ni imel. Zelo dobro pa se mu vidi, da si zelo želi uspeha."

Dejan, zadnje novice, ki so prišle iz Nemčije, niso preveč spodbudne, saj ste imeli nove težave s poškodbo. Tokrat vam je ponagajal komolec. Kako je zdaj s tem?
Hvala bogu težav s komolcem ni več. To smo že sanirali, tako da zdaj že delamo s polno paro in prav nič ne zaostajamo.

Koliko časa vam je komolec povzročal težave?
Komolec mi je težave povzročal pet dni.

Zaradi težave s komolcem ste izgubili nekaj dni sparingov, a po zagotovilih iz vašega tabora ste toliko bolj fizično pripravljeni in ste praktično že tako dobro pripravljeni, kot ste bili tik pred vašo zadnjo borbo.

Kar se tiče moje pripravljenosti, sem povsem pomirjen, ker tako dobro kondicijsko in tudi mentalno nisem bil pripravljen že dolgo časa oziroma lahko govorim o življenjski formi.

Že pred borbo s Jorgejem Mirando ste imeli veliko težav s poškodbami. Vam gre že malo na živce, ker se te težave nenehno ponavljajo?
Vsekakor mi ni čisto vseeno, toda kljub temu, hočeš ali nočeš, se že zadnjih deset let, odkar sem v profesionalnem boksu, sprehajam po rdeči črti velikih naporov, a nimam večjih težav s poškodbami. Vsaka nova poškodba pa je toliko bolj stresna, glede na to, da sem že v letih za boksarja.

Imate še kakšne druge težave?

Ne, drugih težav nimam. Koleno me ne ovira več, komolec je pozdravljen, tako da gre vse po planu.

Kako sicer potekajo priprave? Gre vse po vašem načrtu in načrtu trenerja Dirka Dzemskega?
Tako je, vse gre po načrtu. To naju še toliko bolj zadovoljuje. Pravzaprav delava še več kot po načrtu. Tistih nekaj dni, ki smo jih izgubili zaradi poškodbe, pa se praktično ne pozna.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Sta z Dirkom vpeljala kakšne novosti?

V osnovi nisva nič spreminjala, še več poudarka je na kondiciji in fizični moči, vse ostalo pa je enako, kot je bilo, saj se drživa tega, da se zmagovalne formule ne menja.

Vaš trener je pred dnevi omenjal posebno strategijo, s katero nameravate presenetiti Poljaka, a o tem ni želel govoriti podrobneje. Lahko kaj več poveste o tej strategiji?
Povedano po pravici, osebno o tem ne vem nič. Vsekakor pa ima Dirk v rokavu vedno kako pozitivno presenečenje, ki mi ga razkrije šele zadnji teden pred borbo.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Kje ste še najbolj šibki? Kje imate največ pomanjkljivosti?
Ta trenutek se največ ukvarjam z občutkom v sami borbi, ki bo prišel najkasneje naslednji teden.

Do borbe je še dobrih deset dni. Je trening zaradi tega že manj naporen?
Še ta in naslednji teden bomo trenirali na polno. Intenzivnost treningov bo nekoliko manjša šele zadnjih štiri ali pet dni pred borbo.

Na treningih sparirate z Nickom Klappertom in Romanom Džumanom, ki sta nekoliko težja od vas. Bolj pomemben podatek pa je ta, da Klappert goji enak slog kot Jackiewicz, medtem ko je Džuman celo že spariral s Poljakom.
Izkušnje Džumana mi pomagajo iskati tisto, kjer bi lahko postorili še nekaj dodatnega. S Klappertom pa še dodatno brusimo finese.

Jackiewicz na drugi strani sparira z Arekom Malekom in Albertom Starikovim, ki ste ju vi premagali po točkah. Menite, da mu bo to kaj pomagalo?
Jaz se s tem, kako se on pripravlja, sploh ne ukvarjam. Iskreno mu privoščim, da se čim bolj pripravi, ter da tako oba narediva vse za čim bolj kvalitetno borbo. Ne ukvarjam se niti s tem, s kom se pripravlja. Vsak pa seveda najde svoj način priprave, ki ga ima pravico izpeljati.

Jaz ostajam jaz. Moja strategija borbe bo enaka kot doslej: dobiti vsako rundo, dati svoj maksimum in se nikakor ne držati načrta, da sem doma, da imam prednost zaradi tega, ker sem prvak in sem na domačem terenu. Nočem, da o zmagovalcu odloča kdorkoli, razen mene.
Dejan Zavec

Večkrat smo že govorili o vašem maščevanju Jaczkiewiczu za poraz v Katovicah. Je ta želja v dneh, ko je borba vse bližje, kaj večja?
Ne. Želje po maščevanju sploh nimam. Bolj imam željo po dokazovanju, da lahko naredim več, kot sem naredil v Katovicah. Nikakor pa nimam želje po maščevanju, daleč od tega. Oba bova boksala v ringu. O točkah bodo odločali sodniki. Takrat so se odločili tako, kot so se, tokrat pa bo treba narediti vse, da ne bodo imeli razloga za enako odločitev.

Torej vam misli ne odidejo k temu, da bi zgolj nadzorovali borbo, Rafala držali na distanci in borbo na ta način mirno pripeljali do konca, ko bi vam sodniki pripisali zmago?
Ne. Jaz ostajam jaz. Moja strategija borbe bo enaka kot doslej: dobiti vsako rundo, dati svoj maksimum in se nikakor ne držati načrta, da sem doma, da imam prednost zaradi tega, ker sem prvak in sem na domačem terenu. Nočem, da o zmagovalcu odloča kdorkoli, razen mene.

To pomeni, da napovedujete predčasen konec borbe?

Na razpolago imam 12 rund. Napovedujem pa to, da želim vsako rundo dati vse od sebe in zmagati.

Karte se odlično prodajajo in stožiška dvorana bo očitno polna …
Res je, da gredo karte zelo dobro v promet. To mi daje še dodaten motiv in tudi dodatno potrditev, da gre boks pri nas strmo navzgor, kar me še bolj navdušuje.

V Magdeburgu imate novo telovadnico. Kot sem videl na eni od fotografij, ste pri gradnji aktivno pomagali?
To je bilo sicer bolj za medije, čeprav bi v primeru, da bi bilo treba resno pomagati, to tudi storil.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.