Šport
22 ogledov

Zavec v soboto proti Bertu: za zmago vse!

Dejan Zavec Nino Verdnik
Slovenski boksar Dejan Zavec (31 zmag, 18 s KO, 1 poraz) bo v soboto v Biloxiju branil naslov svetovnega prvaka v velterski kategoriji (do 66,678 kg) po verziji IBF. Njegov nasprotnik bo Američan Andre Berto (27 zmag, 21 s KO, 1 poraz). Zavec bo naslov branil četrtič, prvič v domovini profesionalnega boksa.

Zavec je boksarski svetovni prvak po verziji IBF v velterski kategoriji in najboljši slovenski boksar vseh časov. Na svetovni vrh po različici IBF se je povzpel 11. decembra 2009, ko je v Johannesburgu s tehničnim nokavtom v tretji rundi premagal dotedanjega prvaka Isaaca Hlatshwaya iz Južnoafriške republike.

Naslov je do danes ubranil že trikrat – 9. aprila 2010 je v Ljubljani s tehničnim KO v 12. rundi premagal Argentinca Rodolfa Martineza. Še večji presežek mu je uspel, ko je 4. septembra 2010 v razprodani novi dvorani v Stožicah pred več kot 12 tisoč gledalci po točkah ugnal Poljaka Rafala Jackiewicza, edinega, ki mu je prizadejal poraz v profesionalni karieri. Šampionski pas je še tretjič ubranil 18. februarja 2011, ko je, prav tako v polnih Stožicah, suvereno s tehničnim nokavtom v peti rundi odpravil Američana Paula Delgada.

Če bo na ameriških tleh premagal Američana, se bo z zlatimi črkami zapisal v zgodovino boksa. Njegov tokratni nasprotnik bo dva centimetra višji boksar z vzdevkom The Beast, ki je nekdanji svetovni prvak po verziji WBC. Berto je leta 2009 v Biloxiju že boksal, ko je proti Luisu Collazu ubranil naslov svetovnega prvaka po verziji WBC. Dvoboj med slovenskim in ameriškim boksarjem bo v prestižnem kompleksu Beau Rivage Resort & Casino. Ta sodi v skupino hotelske verige MGM in velja za sinonim prizorišč velikih boksarskih dvobojev.

"Vse življenje sem čakal na takšno priložnost, to je zame nov začetek moje globalne kariere. Berto je izvrsten borec v vseh pogledih, tako tehnično kot tudi kondicijsko, vendar daleč od tega, da bi bil nepremagljiv. V ZDA grem po zmago, ne gledat, ampak poskusit. Enako, kot sem šel v Južnoafriško republiko. Smo na pravi poti in potrpežljivost se nam je izplačala. To je to, te priložnosti ne bomo kar tako izpustili iz rok," je že pred časom dejal Zavec, ki si je za dvoboj v ZDA prizadeval vso kariero.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.