Šport
16 ogledov

Zavec: Za nokavt je bilo prenevarno

zavec uushona Nino Verdnik
Po porazu proti Andreuu Bertu je Dejan Zavec krvavo potreboval zmago proti Bethulu Uushoni, če je še želel razmišljati o povratku na svetovni vrh. Ptujčan je svojo nalogo opravil z odliko. Afričana je v Mariboru premagal po soglasni sodniški odločitvi in dokazal, da je še vedno lahko konkurenčen najboljšim.

Dejan, Uushona je premagan. Naslov (medcelinski po verziji WBO) je zopet v vaših  rokah.
Res je. Priznati moram, da ni bilo lahko. Uushona je pokazal nekaj izjemnih udarcev s to njegovo levico, ki je delala vsem težave, ko sem gledal posnetke njegovih borb. Vendarle sem na koncu uspel.

Kaj vam pomeni ta pas?
Iskreno povedano mi pomeni veliko. To je namreč ena stopnička oziroma veter v hrbet, ki mi bo pomagal, da se po neki krajši poti znova vrnem na vrh, da spet dobim možnost boksati za naslov svetovnega prvaka.

Je bila borba res bolj podobna psihološki vojni?
Da. Sam sem pričakoval celo nekoliko manj, saj sem imel na treningu zelo neugodne sparing partnerje, tudi nekdanjega svetovnega prvaka, ki je bil po stilu zelo podoben Uushoni, ampak borba prinese zelo veliko raznolikosti. Potem pa so tu še gledalci, ki te spodbujajo in vem, da bi radi videli več akcije, atraktivnosti in čistih udarcev. Žal bi bilo to preveč nevarno.

Taktika se vam je vseeno obrestovala, zmaga je bila po 12 rundah vaša.
Zagotovo. V vseh predhodni izjavah sem napovedoval, da bo to dvoboj na razdalji, da je zelo malo možnosti, da bi se lahko kaj zgodilo na hitro, tako da smo pravilno predvidevali.

Od tretje runde naprej se je zdelo, da postajate vse boljši in vse bolj kontrolirate dvoboj.
Zagotovo ima tukaj veliko tudi dobra fizična pripravljenost. Sam sem se poskušal ves čas aktivno braniti. To pomeni, da sem iskal borbo, ga provociral, ga poskušal zaposliti, da je v vsakem trenutku lahko pričakoval kontra udarec oziroma napad. Je pa to bil tudi del taktike.

Ste med borbo kdaj začutili, da bi lahko zaključili z nokavtom?
Velikokrat, vendar je bilo prenevarno. Tveganje je bilo preveliko, kajti nekajkrat mi je z zelo čistimi udarci odlično odgovoril.

Sodnik je Uushoni tudi dvakrat odvzel točko zaradi sklanjanja. Je to nevarno iz vašega vidika?
Velikokrat je tukaj pomembna tudi psihična stabilnost. Boksarji velikokrat hočejo dokazati, da se kljub odvzeti točki ni zgodilo nič in s tem prihajajo bolj odprti, saj razmišljajo v tem smislu, da nimajo kaj izgubiti in gredo naprej.

Že dolgo vas nismo videli, da bi se tako jezili na spuščeno glavo.
To je bila morda tudi taktika živcev. Veliko dvobojev je namreč dobil ravno na to taktiko, torej, z 'eskiviranjem' in spuščanjem glave. To pomeni, da moraš biti še bolj osredotočen. 

Sedaj ste postali medcelinski prvak po verziji WBO. Je zdaj psihološko breme po prihodu iz Amerike končno padlo z vaših ramen?
Pravzaprav se z Ameriko niti nisem toliko obremenjeval, kajti poraz se zgodi in tudi to sem tako vzel. Tudi kakršnakoli drugačna razlaga rezultata ne bi spremenila, tako da z Ameriko nisem bil prav nič obremenjen. Zavedal sem se, da gradim na novo.

Bo pa ta pas verjetno našel svoje mesto nad kaminom?
Ja, nekaj bom že našel nekaj prostora za njega (smeh).

Kaj želite sedaj naprej? Borba za naslov svetovnega prvaka?
Če rečem takoj iz prve roke, je Mannay (Pacquiao, op. p.) tisti, ki me zanima. Kdorkoli pa bo na vrhu, bi si ga želel. Vsi si želimo Mannyja, Mayweathereja, Cotta, toda to so samo trije boksarji med nekaj tisoč boksarji na svetu. Tukaj je potrebna strpnost in pa veliko sreče.

Vaši udarci še vedno delujejo zelo močno. Prej je že bilo vprašanje, kdaj boste končali s kariero, toda sodeč po vaših udarcih ni delovalo, da že prav kmalu.
Pravijo, da vino zori s časom. Tudi moja osebnostna in fizična raste nekako zorita s časom. Ne vem, koliko časa bom še vztrajal. Dokler se bom počutil tako kot sedaj. še niti slučajno ne bom zaključil.

So bili udarci Uushone zelo močni?
Vsak boli drugače (smeh). Pravzaprav njegovi udarci niso bili tako močni, kot so bili precizni in natančni. Kar velikokrat je poskušal zadeti na rob brade, kar je lahko zelo nevarno. Stil udarjanja ima drugačen in zelo nevaren. Sem pa ves čas imel vse pod nadzorom in niti v enem trenutku ni bilo 'fleša'.

Kako je s poškodbami? Ni nobene operacije na vidiku?
V ponedeljek grem na pregled desne roke. Občutki so zelo podobni kot v levem komolcu, ki so mi ga operirali po borbi z Jackiewiczem. Je pa potrebno najprej videti sliko, nato pa naprej.

Do takrat pa slavje? Ali spanje?
Eno in drugo (smeh).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.