Šport
6 ogledov

"Zavedamo se priložnosti"

Joksimović Slovenija reprezentanca EuroBasket trening pred Finsko Tivoli Simon Maljevac
Nebojša Joksimović je na srečanju z mediji za najnevarnejšega pri Fincih označil Petterija Koponena. Uspeh ali neuspeh na domačem prvenstvu pa bo odvisen od četrtfinala, je prepričan novi član Uniona Olimpije.

Kje so Finci najbolj nevarni?
Igrali bodo sproščeno, nekaj podobnega kot Poljaki na tisti zadnji tekmi v Celju. Nimajo kaj izgubiti. Njihova dobra lastnost je met za tri točke. Tega se veliko poslužujejo. Ni pomembno, ali je to iz postavljenega napada ali protinapada. Ne razmišljajo veliko. Zaključujejo napade v petih, šestih sekundah, kar je popolnoma drugače kot pri Grkih.

Favoriti so na tem EP že večkrat izgubili.
To se je nazadnje zgodilo Latviji proti Belgiji. Latvijci so imeli vse v svojih rokah, Belgijci so bili odpisani, vendar so zadnji zmagali. Nihče ti ne bo pustil sprehoda do zmage. S takšnim razmišljanjem moramo tudi mi iti v tekmo proti Finski. Četrtfinale je tu, a to še nič ne pomeni. Prav ta dvoboj odloči o tem, ali je prvenstvo uspešno ali ne. Z zmago se boriš za kolajne, s porazom za mesta od pet do osem. Zavedamo se priložnosti, ki se nam ponuja. Priložnost je vrhunska, dvomim, da se bo to še kdaj ponovilo, vsaj na domačih tleh ne, zato jo je treba maksimalno izkoristiti.

Je treba biti na koga pri Fincih še posebno pozoren?
Imajo Petterija Koponena. On je igralec, ki porabi največ žog, je najboljši strelec. Če pride v serijo, je izjemo nevaren. Treba bo zelo paziti nanj, ne sme priti do lahkih metov. Za vsak met se bo moral potruditi.

Odlično ste zaustavili Marca Belinellija in Vassilisa Spanoulisa. Koga je bilo težje pokrivati?
Spanoulisa. Vedno je na žogi, blokade, ki jih postavljajo zanj, so ubijalske. Prvemu robustnemu centru se še morda izogneš, pri drugem se vse zaustavi. A naši centri so nudili izjemno pomoč. To je bil ključ za uspešno pokrivanje Belinellija in Spanoulisa.

Bodo Grki dovolj motivirani za dvoboj s Hrvati?
Če si želijo, da prvenstvo zanje ne bo polomija, bodo morali najti to motivacijo. Njihova kakovost ni sporna. Morali se bodo zbrati in igrati na zmago, nato pa čakati na razplet dvoboja med Španijo in Italijo.

Je Ukrajina tista reprezentanca, ki si jo želite v četrtfinalu?
Preveč razmišljati o tekmecu v četrtfinalu zaenkrat ni zaželeno. Če gledamo na tradicijo in imaš na voljo Litvo, Francijo ali Ukrajino, potem bi se raje pomeril z Ukrajinci. A njihove predstave na EP so izničile vse napovedi, da so outsiderji. V pripravljalnem obdobju smo jih zlahka premagali, a zdaj so v četrtfinalu. Proti vsaki ekipi bo treba igrati resno.

Kdo od morebitnih tekmecev je do zdaj pokazal največ?
Menim, da Litva. V skupini so trepetali do konca, proti Bosni in Hercegovini so bili že blizu tega, da odidejo domov, vendar so v drugem delu pokazali še največ. S Srbijo pa bi se rad boril za kakšna višja mesta (pogovor je bil opravljen pred razpletom v skupini E, op. p.).

Ste že naveličani novinarjev?
Zavedamo se, da je to sestavni del posla. Normalno se moraš profesionalno obnašati, tako v klubih kot v reprezentanci. Pretiranih problemov nimamo. Tistih deset ali 15 minut, ki se namenijo sedmi sili, je najmanjši problem.

Komentarjev 1
  • ennanova 09:40 16.september 2013.

    Alenka Bratušek o vladi in košarkiTa slovenska vlada namreč ne bo deležna podpore, kot jo uživajo košarkarji, niti v tisoč letih. Zakaj ne? …http://za-misli.si/kolumne/dusan-rutar/1173-alenka-bratusek-o-vladi-in-kosarki