Šport
60 ogledov

"Žbogar mogoče na pokal Amerike"

Vasilij Žbogar srebrna medalja Rio 2016 jadranje razred finn Stanko Gruden/STA
Eden tistih, ki že dolga leta sodeluje s slovenskim jadralskim junakom Vasilijem Žbogarjem, je Irec Trevor Millar. Ta po Žbogarjevem srebru v razredu finn na olimpijskih igrah v Rio de Janeiru pravi, da so to njune zadnje skupne OI.

"To je neverjeten dan. Težko je verjeti, da je lahko nekdo kot on, v štiridesetih letih starosti, sposoben tako tekmovati. Je fantastičen športnik, občudujem ga," je uvodoma povedal Trevor Millar.

Irec poudarja, da je Žbogar skozi leta postal vsestranski jadralec. "Karakterno je zelo močan. Je nadarjen, z njim delam približno 16 let. V začetku je pokazal svoj talent predvsem v šibkem vetru, saj je bil lahek, skozi leta pa je postal vsestranski jadralec. Točka preobrata v njegovi karieri je bila, ko je v razredu laser osvojil naslov evropskega prvaka. Takrat je dobil samozavest, vse ostalo je zgodovina," pravi Millar.

Razred finn bolj fizičen od laserja

Ta se je ozrl tudi na razlike med razredoma laser, v katerem je Žbogar osvojil tako olimpijsko srebro (2008) kot bron (2004), in finn, ki se mu Žbogar posveča od OI 2008. "Finn je veliko bolj fizičen. Vasilij ni naravno dovolj težak za ta razred, mislim, da bo po teh igrah izgubil 15 kg. Zato je po spremembi razreda moral trdo delati. Prehod v finn je bil težak zaradi pridobivanja telesne mase, pa tudi tehnologije pri finnih. Laserji so namreč bolj ali manj standardni. Pri tem mu je brat Jure zelo pomagal in si tudi zasluži veliko zaslug za uspeh na teh igrah. Sta res zelo dobra bratska naveza," je še povedal Millar.

Kot kaže, pa so bile igre v Riu za uspešno slovensko-irsko sodelovanje tudi zadnje. "Za Vasilija in zame so to zadnje skupne olimpijske igre. To sva se dogovorila na letalu na poti v Brazilijo," je pojasnil Millar in dodal: "Mislim, da si bo Vasilij vzel zdaj pol leta premora."

A glede na uspehe in ustvarjeno ime v jadralskem svetu Žbogarja čaka pestra prihodnost. "Mislim, da bo zaradi nadarjenosti dobival veliko ponudb za jadranje na večjih jadrnicah, mogoče tudi na pokalu Amerike ali v razredu RC 44 ..." je še povedal Millar.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.