Šport
25 ogledov

Žbogar v boj za tretje odličje

Vasilij Žbogar je po odličnem nastopu v zadnji etapi osvojil srebrno olimpijsko Žurnal24 main
"Ben Ainslie je favorit, sam pa bom napravil vse, kar bo v moji moči, da premagam njega in tudi druge tekmece," pred nedeljskim začetkom bojev na olimpijskih igrah v razredu finn napoveduje naš jadralni up Vasilij Žbogar.

Vasilij Žbogar bo po dveh olimpijskih kolajnah na svojih četrtih olimpijskih igrah v Londonu poskušal osvojiti še tretjo. Po slavjih v razredu laser bo tokrat tekmoval v finnu, prvi regati pa sta predvideni v nedeljo. V petek, 3. avgusta, bosta še deveti in deseti plov, po dnevu premora pa bo finalna regata za kolajne v nedeljo, 5. avgusta.

Žbogar že od sredine junija trenira v Weymouthu in Portlandu, kjer bodo postavljena olimpijska regatna polja. Zaradi pregovornega slabega angleškega vremena in dežja je manj, kot je pričakoval, vadil na vodi. Poleg tega je imel težave z jamborom, ki pa so mu ga že popravili in ga je preizkusil. Na voljo ima dva jambora, tik pred tekmo pa se bo odločil, katerega bo uporabil.

Sprva mu je šlo slabše zlasti v močnejšem vetru. Ko mu je proizvajalec posodil nov jambor, ki je bil trši, pa je z njim začel jadrati veliko bolje. "Nekaj sem moral storiti, z mehkejšim jamborom mi ni šlo. Potem pa se mi je primerila velika smola in jambor sredi junija je počil pri vetru nad 40 vozli, kar se mi je ponovilo prejšnji četrtek … Od vremena bo odvisno, katero jadro bom izbral," je pojasnil 36-letni Žbogar.

Čeprav se je po prehodu iz laserja v nov tekmovalni razred zredil za okrog 20 kilogramov, pa je še vedno za nekaj manj kot deset kilogramov lažji od največjih tekmecev, njegovo stalno spreminjanje teže pa je terjalo tudi stalno spreminjanje nastavitev na jadrnici. "To ni niti malo tako preprosto, kot se mogoče sliši. V Weymouthu je po navadi val kratek, nanj se je treba privaditi, zato imajo težji tekmovalci več možnosti. Prav tako bi imel sam malo možnosti za odličje, če bi veter pihal večino časa močno, nad 20 vozli. Več bo šibkejšega vetra, več bom imel možnosti za odličje. Nimam še take kilometrine v razredu finn, kot jo imajo najboljši, saj sem v njem le tri sezone, bom pa z borbenostjo in upornostjo poskušal to nadomestiti," je dejal Žbogar, ki je 24. marca letos na evropskem prvenstvu v italijanskem Scarlinu osvojil srebrno odličje za svoj največji uspeh v razredu finn.

Britanec Ben Ainslie je po prvem tekmovalnem dnevu na tretjem mestu. | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
V tem razredu bo v britanski prestolnici eden izmed največjih favoritov za končno zmago v kateremkoli športu domačin Ben Ainslie, ki bo poskušal še tretjič zapored osvojiti olimpijsko zlato v razredu finn. Ainslie, desetkratni svetovni in devetkratni evropski prvak, je olimpijska odličja začel osvajati že leta 1996, ko je bil v Atlanti v razredu laser drugi, zlato pa je v laserju osvojil leta 2000 v Sydneyju. Te igre je Žbogar končal na 19. mestu, ko še ni bilo slutiti, da bo postal najuspešnejši slovenski jadralec doslej. "Ben Ainslie je favorit, sam pa bom napravil vse, kar bo v moji moči, da premagam njega in tudi druge tekmece," je napovedal Žbogar.

Za odličje se bo sicer potegovalo več kot deseterica, torej vsi najboljši niti ne bodo zastopani v regati za kolajne. Žbogar je na svetovni lestvici 13., na vrhu pa so Španec Rafa Trujillo Villar, Estonec Deniss Karpak, Hrvat Ivan Kljaković Gašpić, Nizozemec Pieter-Jan Postma, Britanca Edward Wright in Andrew Mills, ki pa ju ni med 24 olimpijci, Avstralec Brendan Casey, Američan Zach Railey, Šved Daniel Birgmark in Danec Jonas Høegh-Christensen.

Ben Ainslie je na svetovni lestvici šele na 18. mestu, vendar pa je na OI favorit za najžlahtnejše odličje praktično v vseh vremenskih razmerah. To je z zanesljivima zmagama med drugim dokazal tudi na lanski predolimpijski regati in na letošnjem svetovnem prvenstvu v Falmouthu. Da pa ni nepremagljiv, je bilo videti decembra lani na svetovnem prvenstvu v Perthu, kjer je pred zadnjo regato s prvega mesta zdrsnil na 11. in ostal brez možnosti za odličje.

Kljub številnim jadralnim kolajnam pa še vedno ni najboljši olimpijec v jadranju vseh časov. To pa se lahko spremeni že po teh OI, saj bi z novim zlatom prehitel Paula Elvstrøma, ki si je štiri olimpijske kolajne, vse zlate, prijadral med letoma 1948 in 1960. Prvo na OI prav v Londonu v razredu firefly, naslednje tri pa v razredu finn. Prihod na finalno regato je napovedal tudi predsednik MOK Jacques Rogge, prav tako nekoč olimpijski jadralec, ki ne more prehvaliti Britanca in s tem na jadralno razvitem Otoku pridno povečuje svojo priljubljenost.

"Finn je zelo odprt razred, mislim, da je kar okrog 12 jadralcev, ki lahko osvojijo kolajno. Sam sem si postavil cilj in ga bom poskušal doseči. Igre bodo imele zame še posebno težo, ker bodo pred domačimi gledalci. Bil sem na Trafalgar Squaru, ko so sporočili, da bo London gostitelj letošnjih OI. Vzdušje med ljudmi je bilo naelektreno, izjemno. Tedaj sem se odločil, da bom podaljšal športno pot in nastopil na OI," je dejal 35-letni Ainslie.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.