Šport
104 ogledov

Žbogar z novo jadrnico in poln optimizma

Vasilij Žbogar Daniel Smith
Nova jadralska sezona je že v polnem teku in pred jadralci v olimpijskih razredih je nova tekma svetovnega pokala. V razredu finn bodo v francoskem Hyeresu nastopili vsi najboljši, tudi Vasilij Žbogar, zato bo ta preizkušnja za Izolana odličen pokazatelj trenutne pripravljenosti.

"V zadnjem obdobju smo naredili veliko sprememb, tu je nova jadrnica, pa novo jadro za močan veter, spremenili smo tudi tehniko jadranja po močnem vetru. Verjamem in čutim, da so spremembe pozitivne, vendar bomo potrebovali še nekaj časa, da se privadimo nanje. Tudi zato komaj čakam regato v Hyeresu, da vidim dejansko stanje, da vidim, če nova oprema in vse spremembe pomenijo korak naprej," je po prihodu na Azurno obalo povedal Vasilij Žbogar.

Žbogar dodaja, da ima v razredu finn že od začetka težave s hitrostjo jadrnice po močnem vetru, kar skuša izboljšati. "Če želim biti za olimpijske igre popoln, bo to treba odpraviti. Z novo jadrnico in opremo sem že naredil korak naprej, bo pa tekma svetovnega pokala v Franciji pokazala koliko sem se približal Britancu Gilesu Scottu, ki je v močnem vetru daleč najboljši," razmišlja Izolan.

Po pripravah optimističen

V zadnjem obdobju je bil Žbogarjev dnevni urnik zelo natrpan, dopoldne kondicijski treningi, popolne pa jadranje: "Priprave v Valencii so potekale po planu in lahko rečem, da sem zelo zadovoljen. Tudi zato sem pred tekmo v Hyeresu lahko optimističen,". Žbogar sicer manjšim zdravstvenim težavam tudi tokrat ni mogel ubežati: "Bolečine v hrbtu so nekoliko spremenile potek treningov, vendar zdaj je vse to že preteklost in trenutno se počutim super, pripravljen na nove boje na morju."

Po zmagi na finalu svetovnega pokala v lanski sezoni in petem mestu na januarski regati svetovnega pokala bo Žbogar tudi tokrat med kandidati za najvišja mesta: "Na regatah vedno dam vse od sebe in pričakujem visok rezultat. Vendar me tokrat bolj kot rezultat zanima, kako so spremembe vplivale na moje jadranje."

V Franciji bo v razredu finn prvo ime kdo drug kot najboljši jadralec zadnjih let v tem razredu Britanec Scott. Če gre soditi po regati na Palma de Malorci, je Britanec spet odlično pripravljen in bo tudi v letošnji sezoni težko premagljiv. Njegova želja je nadaljevati niz devetih zaporednih zmag na najpomembnejših preizkušnjah. Na regatnem polju pa bodo še številni drugi odlični jadralci. Lansko zmago bo branil Nizozemec Pieter Jan Postma, jadral bo tudi prvi na lestvici razreda finn Hrvat Ivan Kljaković Gašpić, pa Francoz Thomas Le Breton, tudi Britanec Ed Wright, ki je del priprav opravil skupaj z Žbogarjem. Obetajo se zelo zanimivi jadralski boji, prvi regati bosta v sredo, v nedeljo pa najboljšo deseterico čaka še regata za medalje.

Slovenki v razredu 470

Od slovenskih jadralcev sta se na podlagi svetovne jakostne lestvice na regato uvrstili tudi Tina
Mrak in Veronika Macarol v razredu 470, ki sta na petem mestu lestvice.

"Po regati na Palmi sva bili malo razočarani, ker nisva prikazali najboljšega jadranja in to želiva tukaj popraviti. Z novim sistemom se bodo na regati zbrale najboljše posadke, na poljih ne bo gneče, starti bodo hitreje potekali. Predvsem bova morali dobro startati že prvi dan, saj je na programu le osem regat in regata za medalje, tako da ne bo kalkulacij. Vse punce že dobro poznava, nadejava se dobrega jadranja," se je iz Hyeresa oglasila Mrakova. Poleg slovenske posadke se bodo za čim boljše uvrstitve potegovale olimpijski prvakinji in podprvakinji Novozelandki Jo Aleh in Polly Powrie ter Britanki Hannah Mills in Saskia Clark, lansko zmago bosta branili Brazilki Fernanda Oliveira in Ana Barbachan, od najboljših pa bosta manjkali le lanski svetovni in evropski prvakinji Avstrijki Lara Vadlau in Jolanta Ogar.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice