Šport
6449 ogledov

Nemci zagrozili, a Slovenci med osem na svetu!

Slovenija - Nemčija, osmina finala SP v odbojki
1/3
Epa
Slovenska odbojkarska reprezentanca je v osmini finala svetovnega prvenstva v odbojki v Stožicah s 3:1 (18, 19, -21, 22)premagala reprezentanco Nemčije. Četrtfinalni obračun bodo Slovenci igrali v sredo ob 21. uri, nasprotnik bo zmagovalec dvoboja Nizozemska - Ukrajina.

Slovenija je (pričakovano) imela z Nemčijo več dela kot v skupinskem delu, ko jo je zmlela s 3:0. Tokrat so Slovenci z izjemno igro v uvodnih dveh nizih hitro povedli z 2:0 v nizih, a so nato ob boljšem začetnem udarcu Nemcev popustili v tretjem, ki so ga nasprotniki dobili s 25:21. Sledil je odličen odgovor slovenske reprezentance v četrtem, Nemci so sicer nekoliko zagrozili v zaključku niza, a Slovenci so vendarle uspeli zaključiti dvoboj sebi v prid. 

Slovenci so tekmo osmine finala svetovnega prvenstva v odbojki, ki ga gostita Poljska in Slovenija, v Stožicah začeli zelo nezbrano. Povsem drugače kot tisto tekmo skupinskega dela z Nemčijo, ki so jo Slovenci v žep pospravili s 3:0. Nemci so uvodoma pokazali več zbranosti pri sprejemu in na mreži ter tako povedli s 6:3. A Slovenci se izziva niso ustrašili, postopoma so zakrpali luknje na parketu in Nemce ujeli pri izidu 7:7. Nato je steklo tako pri servisu kot v bloku in Slovenija je v prvem nizu prišla do vodstva s 15:10, nato pa še z 18:12, ko je drugič s 'time-outom' moral reagirati selektor Nemčije Michał Jerzy Winiarski. A to ni pomagalo, prednost Slovenije je še narasla, in sicer je na semaforju pisalo že 24:15 za Slovenijo. A nato so sledile tri zaporedne točke Nemčije, reagirati je moral selektor Slovenije Gheorghe Crețu. Premor je pomagal, sledila je napaka Nemcev na servisu in prvi niz je pripadel Sloveniji (25:18). 

Slovenija - Nemčija, osmina finala SP v odbojki | Avtor: Epa Epa

Slovenija je drugi niz v polnih Stožicah začela bistveno bolje kot prvega, najprej povedla z 2:0, nato pa še s 6:3. Nemci so se sicer uspeli približati na 5:6, a je nato Slovenija z dvema zaporednima točkama prešla v vodstvo z 8:5. Razigral se je Tine Urnaut, za katerega Nemci niso našli prave rešitve. Slovenija je vzdrževala dve oz. tri točke prednosti, po novem dobrem napadu Klemna Čebulja je na semaforju pisalo 12:9. Po asu Tončka Šterna za vodstvo s 14:11 je selektor Nemčije znova moral poseči po 'time-outu'. Ta ni pomagal, Čebulj je zablestel na servisu in Slovenci so povedli s 17:12. Nemci so se v nadaljevanju malce približali, toda Slovenci so odgovorili z odličnim zaključkom in pod streho pospravili tudi drugi niz, tega so dobili z izidom 25:19.

Slovenija - Nemčija, osmina finala SP v odbojki | Avtor: Epa Epa

Ko je Slovenija povedla z 2:1 v tretjem nizu, se je zdelo, da se začenja še zadnji sprehod do četrtfinala, toda pregovorno neumorni Nemci se niso predali in zaigrali bistveno bolje. Tako so povedli s 6:2 in nato še z 9:4, ko je moral reagirati selektor Slovenije s 'time-outom'. Premor je pomagal, z dvema zaporednima točkama so se Slovenci približali na 7:9, nato pa še bliže, in sicer na 9:10. Po zvitem zaključku kapetana Urnauta je sledilo izenačenje na 11:11. Po napaki nemškega napada je Slovenija po daljšem času v tretjem nizu spet povedla s 14:13. A Nemci so še enkrat vrnili, na servisu zaigrali bolje in povedli z 18:16, reagirati je moral selektor Slovenije Crețu. Magična palica romunskega stratega se je znova zasvetila, Slovenija je prišla do izenačenja na 18:18. Sledile so nove črne minute, Nemci so prek Lukasa Kampe nova odlično servirali in prišli do vodstva z 22:19. Nemci so varno pripeljali tretji niz pod streho, dobili so ga z rezultatom 25:21. 

Po izgubljenem tretjem nizu je bilo jasno, da so se v glavah slovenskih odbojkarjev začeli pojavljati številni vprašaji. To se je kazalo tudi na parketu, saj smo spremljali toplo-hladno predstavo Slovencev. Najprej so povedli s 3:2, nato pa so Nemci odgovorili s tremi zaporednimi točkami za vodstvo s 5:3. Slovenci so se vrnili in po 'zabijanju' Tončka Šterna je na semaforju pisalo 6:6. Slovenci so nato povsem zagospodarili na igrišču in Nemcem ušli na tri točke razlike (10:7). S 'time-outom' je reagiral selektor Nemčije. Ta ni zalegel, Slovenija je zaigrala še bolje in prišla do vodstva 14:9, ko je spet reagiral Winiarski. A Slovenije premor ni zmedel, še povišala je vodstvo, in sicer na 19:13. A žilavi Nemci se še enkrat več niso predali, uspeli znižati zaostanek na 22:23, toda sledil je odličen odgovor Slovencev za zmago v četrtem nizu s 25:22. Skupno se je tako Slovenija razveselila uvrstitve v četrtfinale s 3:1 v nizih. A tekma je bila težja, kot se zdi na prvi pogled. 

Slovenija - Nemčija, osmina finala SP v odbojki | Avtor: Epa Epa

SP v odbojki, osmina finala, dvorana Stožice:

Slovenija - Nemčija 3:1* (25:18, 25:19, 21:25, 25:22)

*rezultat v nizih

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.