Šport
1 ogledov

Zdaj sanja o naslovu svetovnega prvaka

Žurnal24 main
Ko je Matjaž Markič končno zapustil bazen, so mu slovenski ljubitelji plavanja na čelu z njegovimi starši, dekletom, prijatelji, sotekmovalci in trenerji na Kantridi pripravili pravo fešto.
 

Preberite še:

Intervju: Emil Tahirovič
Markič zlat, Tahirovič bronast

S tako, kot se za naslov evropskega prvaka spodobi. Zasenčili so celo Hrvate, ki so sicer slavili svojo junakinjo prvenstva Sanjo Jovanović . Plavalka iz Dubrovnika se je danes ob novem svetovnem rekordu okitila še z drugim zlatim odličjem.

Matjaž, tu so vam pripravili pravo fešto. S šampanjcem ste že nazdravili. Je današnji dan najlepši v vašem življenju?
Res je nekaj enkratnega. Že ko sem popoldne plaval v polfinalu, sem videl ogromno slovenskih navijačev, zastav ... To mi je dalo krila. Zato sem si pred finalom tudi obljubil, da se jim moram nekako oddolžiti. In sem se jim na najlepši možen način – z zlato kolajno. In ko je Emil osvojil še bron, so vsi ponoreli. Super, kaj naj rečem?!

S čim se boste nagradili po tem uspehu kariere?
Z veliko zabavo. Evropskega naslova namreč ne moreš osvojiti vsak dan, zato ga je treba res dobro proslaviti. Potem pa sledi nekaj dni počitka.

Ko ste zmagali, ste poljubili svoje mišice na roki. Ste jim tako izkazali hvaležnost, ker so vas pripeljale do evropskega naslova?
Ko sem pred dvema dnevoma tako v hecu razmišljal, kaj bom naredil, če bom zmagal, sem se odločil, da si bom poljubil bicepse (smeh).


Markič zdaj napada svetovno zlato. © EPA

 
Ste čutili pritisk, ker ste bili eden od favoritov? Tudi sami ste pred prvenstvom napovedali, da se boste borili za zlato …
Ne, pritiska nisem čutil. Čeprav sem si pred prvenstvom želel zlato, pa bi bil zadovoljen tudi z bronasto kolajno. Ker ta finale je dokazal, kako male razlike so med najboljšimi. Četrti, peti in šesti so bili le nekaj stotink zadaj. Zato sem še toliko bolj vesel, da mi je uspelo.

Prvo otroško željo ste tako uresničili. Katera je naslednja – naslov svetovnega prvaka?
Zdaj, ko sem postal evropski prvak, sem res uresničil svoje otroške sanje. Ampak kot otrok sem veliko sanjal. Tudi o tem, da bom nekoč najhitrejši na svetu. Naslednji cilj je torej, da postanem svetovni prvak.

Ste morda sanjali tudi o svetovnem rekordu in kolajni na olimpijskih igrah?
Seveda, zato že komaj čakam naslednje olimpijske igre. Optimističen sem predvsem zato, ker sem v zadnjem času v olimpijski disciplini na 100 metrov prsno zelo napredoval. Čez štiri leta bom zagotovo še boljši.

Do takrat bo vztrajal tudi vaš tekmec in prijatelj Emil Tahirovič. Vam je že napovedal maščevanje?
Seveda. Midva non stop tekmujeva med seboj. Enkrat zmagam jaz, drugič bo on. To je zdrava konkurenca in ta naju je tudi pripeljala do tega, da sva danes oba na stopničkah.


Matjaž Markič in Emil Tahirovič sta na Reki poskrbela za zlat slovenski plavalni dan. © EPA

 

Pa je med vama tudi kaj zavisti?
Ne. Res se zelo dobro razumeva. Že veliko let skupaj trenirava in sva najboljša prijatelja.

Kakšen recept ima vajin trener Roni Pikec, da ima v eni disciplini dva plavalca na stopničkah?
Roni je eden najboljših plavalnih trenerjev na svetu. To, da ima dva plavalca, ki zdržita pritisk in ki v enem finalu osvojita dve odličji, je res enkratno.

Pa ste zadovoljni z razmerami v slovenskem plavanju?
Odkar se plavalci z velikih tekmovanj vračamo s kolajnami, še posebno pa po olimpijskem srebru Sare Isakovič, se razmere izboljšujejo. Seveda bi lahko bilo še boljše. Upam, da bodo prav ti naši uspehi na Reki prepričali ljudi v Sloveniji, da si to tudi zaslužimo.

Kateri plavalec je vaš vzornik in želite vsaj ponoviti, če ne izboljšati njegove dosežke?
Ko sem bil mlajši, sem imel vzornike, zdaj pa jih že nekaj časa nimam več. Stremim namreč k temu, da bi bil sam najboljši. V Evropi mi je to že uspelo, zdaj čakam, da mi bo še v svetu.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.