Šport
10 ogledov

''Zdelo se je, da se sneg udira, lomi''

bansko superveleslalom megla EPA
Alpske smučarke so po odpovedani tekmi za svetovni pokal v superveleslalomu spregovorile o težkih razmerah na progi, prepredeni z gosto meglo.

"Nisem smučala dobro, nisem si zaupala. Ne vem, kaj se bo na koncu zgodilo, čeprav se organizatorji zelo trudijo. Sneg ni utrjen, sprejet in zbit. Veliki kosi se lomijo ven," je po prihodu v cilj dejala Štuhčeva in opozorila na izredno težke razmere ter si za nadaljevanje želela boljše nastope: "Upam, da vreme ne bo tako nagajalo."

V nedeljo je v Banskem na sporedu alpska kombinacija s superveleslalomom ob 9. in slalomom ob 12. uri, v ponedeljek pa ob 10. uri sledi še odpadli superveleslalom, ki bi moral biti v Banskem že v petek.

V smučarskem svetu se že pojavljajo prva ugibanja, da bi danes odpadli superveleslalom nadomestili prihodnji petek v nemškem Garmisch-Partenkirchnu, a je ta odločitev malo verjetna, saj bi to skupaj s ponedeljkovo tekmo za dekleta pomenilo maratonski teden.

Suterjevi pravica do drugega nastopa

Današnja tekma je naletela na različne odzive. V slabih razmerah so jo prireditelji začeli po načrtu. Prvič so jo prekinili že po četrti nastopajoči Švicarki Fabienne Suter, ki je na slabo urejeni progi in v slabi vidljivosti odstopila. Švicarka bi imela celo pravico do še enega nastopa, saj naj bi jo na progo spustili že po tem, ko je bila sprejeta odločitev, da je tekma prekinjena.

Suterjeva novega starta ni dočakala, saj je bila tekma po še devetih tekmovalkah in prestavljanju vnovičnega starta odpovedana. Tudi Curtonijeva, ki je ob prekinitvi vodila, se svojega položaja v težkih razmerah ni oklepala: "Tekma je bila res velik izziv. Ni bilo moč napadati, saj se je med vožnjo zdelo, kot da se sneg udira, lomi. Tekma res ni bila več varna." Na mehki progi progi so se namreč ustvarile luknje z ledenimi ploščami, ki so ob slabi vidljivosti povečale nevarnost za nastopajoče.

''Podlaga se je spreminjala, vidljivost je bila slaba''

O nevarni progi so govorile tudi druge tekmovalke. "Le težko sem se izognila padcu. Res je šlo na tesno. Vesela sem, da sem zdrava. Vožnja je bila zelo nemirna, podlaga se je spreminjala in vidljivost je bila slaba," je menila Avstrijka Nicole Hosp, ki je zapeljala na rob proge v mehak sneg in se le za malenkost izognila padcu.

Najbolj ostra je bila Nemka Victoria Rebensburg: "Mislim, da proga ni vredna svetovnega pokala. Spodnji del ni bil primeren za dirko. Zgoraj je še nekako šlo, spodaj pa je bilo premehko in nevarno. Škoda, da se je dirka sploh začela, saj pogoji tega niso dopuščali." Švicarka Dominique Gisin je pred odpovedjo dodala: "Poštenega izida danes ne bo." Bolj optimistična je bila Američanka Julia Mancuso: "Proga res ni perfektna, a vseeno se je veselje pognati po njej, je pa seveda velik izziv. Sama ne verjamem, da je prenevarno."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.