Šport
8 ogledov

Zdravljica za plavalno kraljico

Sara Isakovič se je marca tako veselila naslova evropske prvakinje. Žurnal24 main
Sara Isakovič je na evropskem prvenstvu v plavanju v Eindhovnu dosegla svojo prvo zlato kolajno na velikih tekmovanjih. Blejka je slavila na 200 metrov prosto.
 
 

Še kar ne dojamem, da sem evropska prvakinja. Še vedno sem v šoku! To je zame res sanjski rezultat.

Sara Isakovič

 
Še ne 20-letna Sara Isakovič je na poti do prvega zlata na velikih članskih tekmovanjih konkurenco na 200 metrov prosto ugnala v slogu najbolj izkušenih. Najhitreje je plavala po zadnjem obratu in po hudem boju za pičli dve stotinki prehitela olimpijsko prvakinjo Camelio Potec iz Romunije . "Še kar ne dojamem, da sem evropska prvakinja. Še vedno sem v šoku! To je zame res sanjski rezultat. Ta zlata kolajna mi pomeni ogromno, še posebno zato, ker sem finale zelo dobro taktično odplavala. Kljub državnemu rekordu pa verjamem, da sem lahko na 200 metrov prosto še vsaj pol sekunde hitrejša," je bila navdušena Isakovičeva. Z zmago je postala prva Slovenka, ki je osvojila zlato medaljo  v velikih bazenih. Isakovičeva je ob tem postavila še nov državni rekord, kar ji je uspelo še v treh disciplinah, v katerih je nastopila (100 metrov delfin in 4 x 200 metrov prosto). Ali se bo novopečena evropska prvakinja po naslovu posvetila bolj prostemu slogu ali delfinu? "Vztrajala bom v obeh disciplinah, ker imam na 200 metrov prosto in delfin super rezultate. Pa če bi se posvetila le eni disciplini, bi mi lahko postalo dolgčas," je na to vprašanje odgovorila Isakovičeva.

Pot do zlata
Isakovičeva je svojo nadarjenost pokazala že na mladinskih prvenstvih, saj je bila leta 2004 najboljša evropska mladinka na 100 in 200 metrov prosto, pri čemer je na daljši razdalji dosegla tudi svetovni rekord mladinskih prvenstev. Leta 2005 je na svetovnem prvenstvu v olimpijskem bazenu v Montrealu postala prva slovenska plavalka, ki je prišla v finale. Na koncu se je veselila petega mesta.


Evropska prvakinja Sara Isakovič (sredina) v družbi srebrne Camelie Potec (levo) in bronaste Agnes Mutine (desno). © Reuters

 
 

Preberite še ...

Srebrni Peter, zlata Sara
Intervju s Saro Isakovič pred EP

Po Pekingu v Ameriko
Po olimpijskih igrah bo Isakovičeva odšla v ZDA , kjer bo študirala na univerzi Berkeley . V Kaliforniji se bo pridružila še enemu slovenskemu plavalcu Jerneju Godcu . Blejka je sicer lani z odliko končala mednarodno gimnazijo v Ljubljani , nato pa se je odločila, da bo do Pekinga šolo za eno leto postavila na stranski tir. Sara kolajne na OI ne želi napovedati: "Res ne bi rada nič napovedovala. Je pa ta naslov zagotovo odlična spodbuda za naprej. Zlata kolajna je poplačala večletno garanje in odpovedovanje, zato se bom zdaj toliko lažje pripravljala na Peking. Na OI pa seveda pričakujem še boljši rezultat. In ker vedno poskušam ostati na realnih tleh, sem prepričana, da bo dober rezultat prinesel tudi dobro uvrstitev."

 
 

Zlata kolajna je poplačala večletno garanje in odpovedovanje, zato se bom zdaj toliko lažje pripravljala na Peking.

Sara Isakovič

 
Po materinih stopinjah
Prve plavalne zamahe je naredila v Združenih arabskih emiratih , kamor se je družina preselila zaradi očeta, ki je bil pilot. Ljubezen do plavanja ji je vcepila mati, ki je bila nekoč tudi jugoslovanska rekorderka v plavanju. Sara v prostem času najraje počiva in se druži s prijatelji. Njena velika želja pa je, da bi si ogledala še druge velike športne dogodke, najraje teniški turnir v Wimbledonu . "Če se ne bi odločila za plavanje, bi igrala tenis," je svojo drugo ljubezen razkrila Blejka.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.