Šport
4 ogledov

Že na začetku v vrhunski formi

jakov fak Saša Despot
Slovenski biatlonci so bazične priprave zaključili konec tedna na Pokljuki s tekmama poletnega državnega prvenstva. V moški konkurenci blestel Jakov Fak, ki pravi, da si želi biti dobro pripravljen že na uvodu v novo sezono.

Jakov Fak je na Pokljuki pometel s konkurenco. Na sprinterski tekmi, kjer je imel nekaj slabše streljanje, mu je bil delno enakovreden le Klemen Bauer, na tekmi s skupinskim startom, kjer je že popravil strelski izkupiček, pa si je pritekel veliko prednost v konkurenci slovenskih tekmovalcev.

Lani je imel Fak obilo težav z zdravjem, zato so njegovi cilji, tudi olimpijski, ostali neizpolnjeni. Za sezono 2014/15 jih ni spreminjal in spet si želi izboljšavo najboljše uvrstitve v skupnem seštevku svetovnega pokala, ki ostaja četrto mesto iz sezone 2012/13. "Predvsem si želim sezono že začeti na visoki ravni, nato pa formo dvigniti za Pokljuko in svetovno prvenstvo," pred sezono pravi tekmovalec, ki ima v svoji zbirki medalj že olimpijsko kolajno in kar štiri odličja s SP.

Za pripravo imajo tekmovalci še kar nekaj časa, prav zdaj pa prihaja občutljivo obdobje. "Končali smo bazični del priprav. Tekmovanje na Pokljuki je malo spremenilo ta ritem in začenja se drugi segment. Ta prehod je vedno zelo težak, zato sem imel na tekmi tudi težave pri streljanju, saj v visokem tekmovalnem pulzu še nisem navajen streljati. A tudi še ni čas za to. Postopoma gremo do zime in državno prvenstvo je le neka vmesna postaja. Seveda je bila tekma dobrodošla."

Soči 2014 Fak novinarska konferenca biatlon | Avtor: Stanko Gruden/STA Stanko Gruden/STA
Zanj je bil to tudi eden od redkih testov poleti. Poletno svetovno prvenstvo v Rusiji je načrtno izpustil. "Takrat še nisem bil razpoložen za tekmovanja. Lanska sezona je bila tudi zaradi zdravja zelo težka in telesu sem želel dati nekaj več časa brez tekme, enostavno sem poslušal telo in prave želje po tekmovanjih ni bilo."

O samem stanju v reprezentanci Fak ni želel govoriti. Ni skrivnost, da je bil prav Fak med najbolj izpostavljenimi, ko se je zapletel položaj pri imenovanju glavnega trenerja, a slovenski reprezentant pravi, da o tem ne želi razpravljati. Odnosi s trenerjem Urošem Velepcem so takšni, da Fak verjame, da se za zimo lahko vrhunsko pripravi.

Tekmovalec se v tem obdobju povsem posveča treningu, v katerega je dodal nekaj novosti pri vajah za moč in pri fizioterapiji, da je lahko odpravil težave s poškodovano ramo. "Tudi sam pristop je letos nekaj drugačen in delamo dobro. Zdaj nas čaka tempiranje forme. Imamo dobre temelje in zidamo naprej." Kot pravi, je zelo pomemben dejavnik tudi zdravje, ki je letos takšno, kot si je želel.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.