Šport
21 ogledov

Že v petek prvi slovenski nastopi na EP

Snežana Rodič je skočila 14,23 metra in zmagala v troskoku. (Foto: Reuters) Reuters
Na 14. svetovnem dvoranskem prvenstvu v atletiki, ki bo od petka do nedelje v Istanbulu, bodo vsi štirje slovenski tekmovalci nastopili že v petek. Marija Šestak (Mass) in Snežana Rodič (Mass) bosta kot prvi nastopili v troskoku, kvalifikacijski skupini se bosta začeli ob 8.30 in 9.50 po slovenskem času.

Marino Tomič (Kladivar) čaka prvi krog kvalifikacij teka na 60 m ovire ob 16. uri, Vid Tršan (Mass) pa bo v prvem krogu kvalifikacij teka na 800 m nastopil ob 9.10. Boris Mikuž, vodja ekipe in direktor Atletske zveze Slovenije, je menil, da pričakuje nadaljevanje slovenskih nastopov tudi v naslednjih dveh dnevih. Osnovni cilj reprezentance je sicer ena uvrstitev v finale, najbližje temu pa sta Marija Šestak in Snežana Rodič.

Dan po prihodu v Istanbul tekmovalci niso vadili v dvorani Sinana Erdana, kjer bo do nedelje potekalo prvenstvo, ampak v WTC centru v neposredni bližini letališča, kjer so v veliki pokriti dvorani namestili 200-metrsko krožno stezo in druge potrebne naprave za nemoteno vadbo.
Šestakova je slovenski rekord postavila leta 2008, izid 15,08 metra pa je četrti najboljši vseh časov. V Sevilli je marca 2008 z bronom osvojila eno izmed štirih slovenskih odličij v zgodovini dvoranskih SP.

"Današnji trening ni mogel pokazati, kako sem pripravljena, ker sem opravila le vajo za 'tonizacijo' mišic. Žal dvorane nismo mogli preizkusiti, imeli pa smo dobre pogoje za trening. Moja glava in telo se morala na tekmi 'dogovoriti', kako vse skupaj uskladiti. Želim si, da bi končno vsaj na eni tekmi v tej zimi pokazala pripravljenost, ki sem jo kazala na treningih," je dejala Šestakova.

"Dobro sem opravila trening in se tudi dobro počutim. Potrudila se bom po svojih najboljših močeh in potem bomo videli, kam me bo to pripeljalo," je pristavila Rodičeva. Pred lanskim SP na prostem, kjer zaradi bolezni ni nastopila, je bila na štirih zaporednih velikih tekmah najboljša Slovenka. Četrta je bila lani na dvoranskem evropskem prvenstvu v Parizu, kjer je 5. marca dosegla osebni rekord (14,35 m), predlani pa je na EP na prostem v Barceloni zasedla šesto mesto (14,32 m). Šesta je bila tudi na dvoranskem EP pred tremi leti v Torinu, kjer je bila Šestakova druga.

Marina Tomič bo nastopila na tretjem velikem dvoranskem tekmovanju v karieri. Največ je dosegla lani na dvoranskem EP v Parizu, kjer je nastopila v polfinalu, dobro formo pa je nadaljevala tudi v letošnji zimski sezoni, ko je z 8,13 sekunde postavila tudi osebni rekord. "Vsak dan se počutim bolje. Tako dobro, kot sem se danes, se nisem že dolgo. Moj cilj je osebni rekord. Mislim, da bo le 16 polfinalistk, ker nas je le 34 prijavljenih. Boj za polfinale bo zato veliko težji, kot bi bil sicer, če bi bile namesto dveh polfinalnih skupin tri," je dejala Tomičeva.

Tršan, 12. februarja je z 1:48,05 na Dunaju za več kot sekundo izboljšal 17 let star slovenski dvoranski rekord, bo nastopil na prvem velikem članskem tekmovanju. Leta 2006 je na mladinskem SP v Pekingu z 1:50,81 osvojil 26. mesto in je za 25 stotink zaostal za uvrstitvijo v polfinale. "Imamo enkratne pogoje, o katerih lahko v Sloveniji le sanjam. Želim izboljšati državni rekord in v takem primeru bi se zagotovo lahko po času uvrstil v drugi krog. Zato si želim, da bi bil tek v moji skupini hiter," si je zaželel Tršan.

Za prvenstvo je prijavljenih 1299 tekmovalcev in trenerjev, od tega 324 atletinj in 349 atletov iz 172 držav. Število reprezentanc bo rekordno. Pred tem je bilo največ držav na tovrstnih tekmovanjih pred štirimi leti v Valencii, kjer je bilo "le" 147 držav, pet več, kot leta 2010 v Dohi.
Mednarodna atletska zveza (IAAF) bo razdelila 2.464.000 ameriških dolarjev nagradnega sklada. Za prvo mesto bo tako za posamične discipline kot za štafete na voljo 40.000 dolarjev, za drugo 20.000, tretje 10.000, četrto 8000, peto 6000, šesto pa 4000. Po 50.000 dolarjev bo dodatno na voljo za svetovne dvoranske rekorde.

Pred dvema letoma je prav v zadnjem nastopu SP edini svetovni rekord prvenstva dosegel Francoz Teddy Tamgho v troskoku, v letošnji sezoni pa je najboljši dosežek v zgodovini postavila Rusinja Jelena Isinbajeva, ki je 23. februarja v Stockholmu v skoku s palico preskočila 5,01 metra. Isinbajeva bo poskušala osvojiti četrto medaljo na dvoranskih SP, Etiopijka Meseret Defar pa peto zaporedno na teku na 3000 m.

Iaaf ustanovila hram slavnih

IAAF je ustanovil hram slavnih, kjer bodo med prvimi imenovanimi mesto dobili tudi Jesse Owens, Carl Lewis in Fanny Blankers-Koen. Z ustanovitvijo hiše slavnih želi krovna atletska zveza obeležiti tudi svojo 100-letnico obstoja, "prvi razred" nominirancev pa bo letos do konca leta dobil 24 znanih atletskih imen.

 

Zaenkrat je IAAF imenovala 12 nominirancev, med omenjenimi tremi so to še Abebe Bikila, Paavo Nurmi, Emil Zatopek, Al Oerter, Adhemar da Silva, Ed Moses, Betty Cuthbert, Jackie Joyner-Kersee in Wang Junxia, preostalih 12 pa bodo imenovali na gala prireditvi 24. novembra letos v Barceloni.

Po besedah IAAF je kriterij za imenovanje v hišo slavnih visok, atlet mora osvojiti vsaj dve zlati olimpijski kolajni ali dva naslova svetovnega prvaka in postaviti vsaj en svetovni rekord. Poleg tega morajo atleti biti že deset let v športnem pokoju, ko postanejo upravičeni do imenovanja v hram slavnih.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.