Šport
5 ogledov

Žebljički tudi Brajkoviču predrli gumo

Luis Leon Sanchez Tour EPA
Luis Leon Sanchez je veliki zmagovalec 14. etape kolesarske dirke po Franciji. V glavnini velike težave Cadela Evansa, ki pa so ga vsi glavni tekmeci z izjemo Pierra Rolanda športno počakali. Jani Brajkovič ostaja osmi, Bradley Wiggins pa v rumeni majici. Etapo zaznamovali žebljički, ki so predirali gume kot po tekočem traku.

Španec Luis Leon Sanchez je že četrtič v karieri dobil etapo kolesarske dirke po Franciji. Kolesar Rabobanka je bil najhitrejši v 14. etapi letošnje dirke, potem ko je v zadnjih, ravninskih kilometrih 191 kilometrov dolge pirenejske preizkušnje ušel štirim kolegom iz ubežne skupine. Drugo mesto je zasedel fenomenalni Slovak Peter Sagan, ki je tako še povečal svoje vodstvo v razvrstitvi točkovanja za zeleno majico oziroma za najboljšega po točkah, tretji pa je bil Belgijec Philippe Gilbert.

Jani Brajkovič je prišel v cilj v skupini favoritov, tako da je v skupni razvrstitvi, v kateri ni prišlo do sprememb, tako da še vedno vodi Britanec Bradley Wiggins, zadržal osmo mesto. V najštevilčnejši skupini, ki je zaostala 18 minut in 15 sekund, je bil tudi Kristijan Koren, z 18. mestom na koncu najboljši Slovenec, medtem ko sta Grega Bole in Borut Božič zaostala.

Karavana kolesarjev na Touru je po kratkem odmoru dočakala novo gorsko etapo, tokrat se je spoprijela s prvimi vzponi v Pirenejih. Čeprav je etapa vsebovala najbolj strm vzpon na dirki, pa nihče ni pričakoval, da bi lahko spremenila vrstni red na vrhu skupnega seštevka. Po zadnjem od treh kategoriziranih vzponov je bilo namreč še 20 kilometrov spusta in 20 kilometrov ravnine, tako da strokovnjaki resnejših napadov niso napovedovali.

In niso se zmotili, kar pa ne pomeni, da ni manjkalo zanimivih dogodkov. V želji, da se izoblikuje prava ubežna skupina, so mnogi napadali že od samega začetka. Pri teh napadih sta bila najaktivnejša Šved Fredrik Kessiakoff, ki je hotel povečati svoje vodstvo v seštevku gorskih ciljev, in čudežni deček Peter Sagan, Slovak se je želel utrditi na prvem mestu razvrstitve za zeleno majico najboljšega po točkah.

Oba sta svoje cilje dosegla, posebej Sagan tudi na fenomenalen način, saj je bežal vse do konca. S tem je še enkrat pokazal svojo vsestranskost, suvereno je premagal vse vzpone, bil na spustu že tudi v najboljšem položaju, a ga je na ravnini ujel Španec Luis Leon Sanchez. Tudi Španec je bil član tiste prave ubežne skupine, ki je na začetku pobega štela 11 kolesarjev.

"Že nekaj dni sem poskušal, tokrat sem bil odločen, da grem na vse ali nič. Uspelo mi je priti v ubežno skupino, a pogled na sotekmovalce v njej ni bil nič kaj optimističen. Če imaš v skupini Gilberta ali Sagana, je težko zmagati. Na srečo pa sem imel tudi pomoč v moštvenem kolegu, s katerim sva vsilila hitrejši ritem. Taktika je delno uspela, a Peter in Philippe se nista dala in sta hitro odbila napad. Čeprav sem ostal sam, pa sem zmogel moči še za enega, saj na sprint nisem mogel čakati. Na srečo sem bil dovolj močan. Moja forma je po poškodbi zapestja vse boljša in boljša, kar je dober znak pred olimpijskimi igrami v Londonu," je bil po etapi zadovoljen Sanchez.

A boj za zmago v zadnjem delu etape ni bil v središču pozornosti ljubiteljev kolesarstva. V ozadju se je odvijala prava drama oziroma obračun med "fair playem" in nešportnostjo, v osrednjih vlogah pa sta se znašla lanski zmagovalec Avstralec Cadel Evans in zmagovalec 11. etape Francoz Pierre Rolland. Avstralcu se je na vrhu pokvarilo kolo in je potreboval skoraj dve minuti, da je dobil novega, a je moral nekaj minut pozneje tudi tega zamenjati.

Po ukazu rumene majice Britanca Bradleyja Wigginsa ga je skupina favoritov začela čakati, toda s tem se ni strinjal Rolland. Bliskovito se je pognal v beg, s tem pa povzročil paniko predvsem pri tistih, ki jim je bil nevaren v skupnem seštevku. Ker je na devetem mestu, so se ustrašili tako Jani Brajkovič, Teyay van Garderen, Heimar Zubeldia kot Jurgen Van den Broeck, vendar so se vsi držali pravil športnega obnašanja, izkazalo se je, da so se pravilno odločili. Velika skupina, v kateri je že bil tudi Evans, je na ravnini "grdega račka" ujela, tako da razen "sovražnikov" ni pridobil ničesar.

Kolesarska dirka po Franciji, 14. etapa:

1. Luis Leon Sanchez (Špa/Rabobank) 4;50:29
2. Peter Sagan (Slk/Liquigas-Cannondale) + 0:47
3. Sandy Casar (Fra/FDJ-Big Mat)
4. Philippe Gilbert (Bel/BMC Racing Team)
5. Gorka Izaguirre (Špa/Euskaltel-Euskadi) isti čas
...
18. Kristijan Koren (Slo/Liquigas-Cannondale) + 18:15
33. Jani Brajkovič (Slo/Astana) isti čas
102. Borut Božič (Slo/Astana) + 28:18
138. Grega Bole (Slo/Lampre-ISD) isti čas

Kolesarska dirka po Franciji, skupni vrstni red:

1. Bradley Wiggins (VBr/Sky) 64;41:16
2. Christopher Froome (VBr/Sky) + 2:05
3. Vincenzo Nibali (Ita/Liquigas Cannondale) + 2:23
4. Cadel Evans (Avs/BMC Racing Team) + 3:19
5. Jurgen van den Broeck (Bel/Lotto Bellisol) + 4:48
6. Haimar Zubeldia (Špa/Radioshack) + 6:15
7. Tejay van Garderen (ZDA/BMC Racing Team) + 6:57
8. Jani Brajkovič (Slo/Astana) + 7:30
9. Pierre Rolland (Fra/Europcar) + 8:31
10. Thibaut Pinot (Fra/FDJ) + 8:51
...
105. Kristijan Koren (Slo/Liquigas) + 1;54:52
146. Borut Božič (Slo/Astana) + 2;23:24
156. Grega Bole (Slo/Lampre) + 2;33:33

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.