Šport
21 ogledov

Železarji le še točko za zmaji

Olimpija je tokrat visoko klonila pri zadnji SAPI. (Foto: Anže Petkovšek) Žurnal24 main
Hokejisti Tilie Olimpije so v 45. kolu lige Ebel visoko izgubili (1:6) na gostovanju pri zadnjeuvrščeni SAPI. Preobrat Jeseničanov v slabih petih minutah – zmaga nad Salzburgom s 3:2. Razlika le še točka.

Madžari so hitro kaznovali nezbranost in napake Ljubljančanov. Tako je Šved Eric Johansson že v četrti minuti neoviran iz bližine zatresel mrežo ljubljanskega vratarja Jana Chabere. Potem so gostje dvakrat imeli na ledu igralca več. A namesto izenačenja je Marton Vas ušel branilcu Burku Henryju, zatresel mrežo in tedaj so se gostje praktično že zlomili. Kaj hitro so namreč po zmedi v obrambi prejeli še tretji gol in obračun je bil odločen.

Čeprav je bilo do konca še 40 minut in je trener Hannu Jarvenpää še spodbujal svoje igralce, da še ni vse izgubljeno - na prejšnji tekmi v Szekesfehervarju so dobili drugi del s 3:0. Toda njegove besede tokrat niso zalegle, SAPA je z igralcem več že po nekaj sekundah povišala na 4:0 in pred vrati je bil pravi polom.

V zadnji tretjini je branilec Žiga Pavlin z zadetkom sicer ponudil kanček upanja. Potem so gostje z igralcem več skušali še brez vratarja že štiri minute pred koncem, toda Johansson je dosgel gol na prazna vrata prek celega igrišča. Na koncu so domači igralci dosegli še en gol v zadnji minuti in zapečatili usodo Olimpije, ki si s petkovim porazom ni pripravila spodbudne popotnice za naslednjo tekmo.

Preobrat železarjev v zadnji tretjini
Jeseničani so na devetem mestu lige, a glede uvrstitve v končnico še niso vrgli puške v koruzo. Na prejšnji tekmi so premagali Dunajčane, tokrat pa jih je čakala težka ovira v Salzburgu. Toda Jeseničani so danes zvečer pisali zgodovino lige Ebel: s 3:2 so premagali favorizirani Red Bull in to je bila v peti sezoni in v 19. poskusu prva zmaga železarjev v Mozartovem mestu.

Na začetku tekme je obetavno kombinacijo gostov s strelom zaključil Robert Sabolič, vratar Reinhard Divis pa ni dovolil presenečenja. V peti minuti je tudi Michal Fikrt pokazal vse svoje znanje in obranil strel Ryana Duncana iz neposredne bližine. Čeh se je znova izkazal ob prvi priložnosti domačih z igralcem več, ko je odbil nevarna strela Thomasa Kocha in Latuse. Pritisk domačinov se je nadaljeval, kar je privedlo do izključitve Jasona Becketta, a slovenski prvaki so se ubranili.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Rdeči biki so silovito začeli tudi drugo tretjino. Fikrt je uspešno posredoval po strelu branilca Douga Lyncha, ki je stal neposredno pred vrati. Salzburžani so povedli v 24. minuti. Plošček se je odbil od ograde za vrati, presenečenega Fikrta pa je ukanil kapetan Koch. Gorenjci so se po zadetku otresli pritiska in prevzeli pobudo. Divis je preprečil izenačenje po dveh strelih Roka Tičarja z igralcem manj. Avstrijski veteran je preprečil zadetek tudi Žigi Jegliču po samostojnem prodoru, v nadaljevanju akcije je Tičar osamljen z oddaljenosti nekaj metrov meril prek vrat. Jeseničani so stisnili rdeče bike v obrambno tretjino z igralcem več, bomba Saboliča se je odbila od prečke.

Thomas Raffl se je v 43. minuti z branilskega položaja nenadoma odločil za strel iz zapestja. Ploščica je presenetila pokritega Fikrta, a se na srečo rdečih odbila od prečke. Beljačan v dresu Red Bulla je poskušal podobno še v 46. minuti, plošček je končal za hrbtom jeseniškega vratarja, sodnik pa je zadetek priznal šele po ogledu posnetka. Minuto pozneje je Sabolič z izjemno potezo in s strelom pod prečko dosegel gol priključka. Še minuto pozneje je bil izid izenačen. Po podaji Mitje Robarja je z igralcem več zadel Tičar. Po prodoru Klemna Pretnarja je ležečega Divisa premagal Jeglič, a zadel prečko. Nekaj trenutkov zatem pa je gostujoči kapetan Robar vendarle zabil zadetek za vodstvo. Domači so pričakovano pritisnili, strel Martin St. Pierra je Fikrt odbil v vratnico. Čeh je v 57. minuti zadržal močan strel Brenta Aubina. Sledila je izključitev Jegliča. Fikrt se ni dal po novem poskusu St. Pierra. Dobro minuto in pol pred koncem je domači trener Pierre Page vzel pol minute odmora in Divisa zamenjal s šestim igralcem v polju, a so gostje zdržali vse napade in se veselila pomembne zmage v boju za končnico.

Liga Ebel, 45. kolo:

Lestvica:
1. KAC 65 točk

2. Salzburg 58
3. Vienna 57
4. VSV 51
5. Graz99ers 50
6. Linz 50
7. Medveščak 44
8. Olimpija 42
9. Jesenice 41

10. SAPA 38

SAPA : Olimpija 6:1 (3:0, 1:0, 2:1)
Johansson (4, 56), Vas (10), Sofron (13, 30), Benk (60); Pavlin (51)

RB Salzburg : Jesenice 2:3 (0:0, 1:0, 1:3)
Koch (24), Raffl (46); Sabolič (47), Tičar (48), Robar (51)

Graz99ers : Medveščak 4:2

Linz : Vienna 4:2

KAC : VSV 4:1

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.