Šport
10 ogledov

Železarji pred novo zvezdico

Prvi dve tekmi finala DP so v Tivoliju dobili hokejisti Jesenic. (Foto: Žurnal24 Žurnal24 main
Hokejisti Acroni Jesenic so dobili tudi tretjo tekmo finala državnega prvenstva proti Tilii Olimpiji in so le še zmago oddaljeni od nove zvezdice. Srečanje je bilo odigrano pred prazno Podmežaklo.
Zdaj zaostajamo 0:3 in imamo res vodo že do grla. To, da je bila dvorana prazna, smo odmislili. Za derbi bi bilo bolje, da bi bila polna, a to ni izgovor. To je za nas težak poraz, upam, da bomo jutri obrnili serijo.
Matej Hočevar

Tretja finalna tekma letošnjega državnega prvenstva v hokeju si bržčas zasluži oznako najbolj čudne v zgodovini slovenskega hokeja. Kajti moštvi Acroni Jesenic in Tilie Olimpije sta se za naslov v enem najbolj priljubljenih športov v Sloveniji borila v dvorani, kjer so bili edini zvoki hreščanje drsalk, sodniške piščalke in udarci ploščkov. Kajti zaradi znanih zapletov z dovoljenji je derbi potekal pred praznimi tribunami dvorane Podmežakla.

Potem ko ves dan ni bilo znano, ali tekma sploh bo, ter če bo, kje bo prizorišče, je tri ure pred napovedanim začetkom padla odločitev: tekma bo, vendar brez gledalcev, saj jeseniškemu klubu ni uspelo v zadnjem hipu dobiti uporabnega dovoljenja za dvorano. Tako so lahko uporabljali le ledeno ploskev, na in ob kateri so bili samo igralci, trenerja, zapisnikarji ter nekaj gasilcev in reševalcev. Televizijskega prenosa prav tako ni bilo, novinarjem pa so ogled tekme omogočili iz bližnjega lokala, ki ima razgled na dvorano, predvsem pa uporabno dovoljenje ...

Na ledu tega nenavadnega obračuna so bili na začetku boljši domači. Ob prvi prednosti igralca več sta bila nevarna Mike Bayrack in Rok Tičar, že drugo razmerje 5-4 pa so domači spremenili v vodstvo, ko je od daleč natančno meril Eric Werner. Že pred tem je Klemen Pretnar dobro zaposlil Mika Cavosieja, ki pa je bil za las nenatančen. Vratar Jan Chabera je moral dobro posredovati še ob enem strelu Bayracka, manj dela pa je imel njegov rojak Michal Fikrt v rdečem dresu. Posredovati je moral le ob strelih Aleša Mušiča od daleč in po prodoru Andreja Hebarja. Domači bi ob koncu tretjine lahko vodstvo povišali, vendar je bil Tičar po podaji Bayracka za las nenatančen.

KAC izenačil na 2:2
Medtem ko so v slovenskem prvenstvu jeseniški hokejisti le še eno zmago oddaljeni od naslova prvaka, pa je v ligi Ebel po štirih finalnih tekmah izid neodločen. V četrtek je celovški KAC v gosteh po podaljšku z 2:1 (0:0, 1:0, 0:1; 1:0) premagal Red Bull Salzburg in izid v zmagah izenačil na 2:2. Peta tekma bo v nedeljo v Celovcu.

Ko so Jeseničani v 27. minuti po hitri akciji Tomija Hafnerja in strelca Anžeta Kuralta povedli z 2:0, se je zdelo, da bo tretja tekma ubrala podobno pot kot prvi dve, ki so ju dobili državni prvaki. A gostje se niso predali. Ob igralcu več sta bila večkrat nevarna brata Eric in Žiga Pance. V 32. minuti so Ljubljančani premoč kronali z zadetkom, iz gneče pred vrati je Fikrta premagal Matej Hočevar. Jeseničani naslednje številčne premoči niso izkoristili, kazen pa je prišla v 37. minuti. Gostje so izvedli nevarno akcijo, Hebar pa je podal neoviranemu Žigi Pancetu in izid je bil 2:2.

V zadnjem delu so spet pritisnili domači. Nevarni napadi so se kar vrstili, Tičar in Žiga Jeglič sta imela vsak po dve zreli priložnosti. Zadel pa je v 47. minuti Werner, potem ko je plošček z desne strani skorajda iz mrtvega kota poslal tik pod stičišče prečke in vratnice slabo postavljenega Chabere. Vodstvo bi lahko povišal še Bayrack, Ljubljančani pa so se v tem obdobju le branili in niso bili nevarni pred vrati Fikrta. Za zeleno-bele je bila ena zadnjih priložnosti za izenačenje "power-play" pet minut pred koncem, ki pa ga niso izkoristili. Vseeno so imeli še možnost za izenačenje, toda Žiga Pance z igralcem manj ni bil uspešen, ko je bil v 59. minuti sam pred golom. V zadnji minuti so gostje zaigrali na vse ali nič brez vratarja, štiri sekunde pred koncem je prazno mrežo zadel še Cavosie in potrdil jeseniško zmago.

Odločitev o prvaku bo tako morda padla že v petek, za zdaj pa še ni znano, ali v prazni ali polni dvorani Podmežakla.

Izjave po tekmi:

Rok Tičar, napadalec Acroni Jesenic:
"Kljub zapletom glede dvorane smo se hoteli čim bolje pripraviti in skozi celotno tekmo odigrati dobro. Po drugi tretjini se je Olimpiji uspelo vrniti na 2:2. Po koncu druge tretjine smo se usedli in pogovorili in zadnji del začeli s povsem svežimi nogami. Več smo drsali in zasluženo zmagali. Bilo je nenavadno igrati v prazni dvorani, a nismo imeli druge možnosti. Morali smo jo igrati. Upam, da se bodo zapleti rešili in da bomo, upam, praznovali naslov prvaka pred svojimi navijači."

Eric Werner, napadalec Acroni Jesenic:
"Vse tri tekme so bile tesne. A igrali smo dobro, kot moštvo. Vodstvo je zdaj lepo, toda vse se še lahko zgodi, zato moramo tudi četrto tekmo igrati resno. Bilo je čudno igrati v dvorani brez navijačev, saj igramo tudi zanje. Upamo, da bodo v petek lahko tudi oni del tega."

Žiga Pance, napadalec in kapetan Tilie Olimpije:
"Še v tretje nam ni uspelo zmagati. Bili smo zelo blizu, žal pa tudi danes ni bilo dovolj za zmago. Mislim, da smo bili veliko boljša ekipa na ledu. Imeli smo svoje priložnosti, ki jih nismo izkoristili. Naredili smo nekaj neumnih prekrškov, ki so nas stali golov. Poskušali smo se čim manj obremenjevati s tem, kje bomo igrali. Povsod je isto, tekma je tekma, to ni razlog za naš poraz, glavni razlog smo mi."

Matej Hočevar, napadalec Tilie Olimpije:
"Ne vem, kaj naj rečem. Bili smo boljši tekmec, priigrali smo si več priložnosti, pa nismo zadeli. Zdaj zaostajamo 0:3 in imamo res vodo že do grla. To, da je bila dvorana prazna, smo odmislili. Za derbi bi bilo bolje, da bi bila polna, a to ni izgovor. To je za nas težak poraz, upam, da bomo jutri obrnili serijo."

Državno prvenstvo, finale, tretje tekma:


Acroni Jesenice : Tilia Olimpija 4:2 (1:0, 1:2, 2:0) /3:0/
Werner (7, 47), Kuralt (27); Hočevar (32), Ž. Pance (37)

// – izid v zmagah

Moštvi igrata na štiri zmage.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.