Šport
25 ogledov

Železarji zmagali v 33. sek. podaljška

1/46
Žurnal24 main
V prvi minuti podaljška je Marc Cavosie dal svoj drugi gol na tekmi in Acroni Jesenice so prvo tekmo finala DP v hokeju dobile s 3:2. Tilia Olimpija bo gostila tudi drugo tekmo in sicer v nedeljo zvečer.
Dosedanji naslovi
Prvaki. V zadnjih treh sezonah so pokal dvignili Jeseničani, ki imajo v samostojni Sloveniji osem lovorik, skupno pa bodo tokrat lovili že 32. zvezdico. Ljubljančani so do zdaj v Sloveniji osvojili 11 naslovov, v nekdanji Jugoslaviji pa so bili najboljši še 13-krat.

Tilia Olimpija je prvo tekmo finala DP začela s povratnikom Andrejem Hebarjem, a brez poškodovanega Jeffa Toryja. Kljub lažji poškodbi je za zelene nastopil Tomi Mustonen. Acroni Jesenice so tekmo največjih slovenskih rivalov začele v polni postavi in v prvo tretjino tudi krenile odločneje. Pa vendarle so železarji dobili prvi gol: Petr Šachl je s prvim strelom zmajev na tekmi sploh po nekaj sekundah izkoristil prvi powerplay. To je bila peta minuta tekme. Le nekaj sekund kasneje je bilo že 1:1, ko je napako domačih kaznoval Mike Bayrack. Komaj se je začela osma minuta, že je bilo 1:2. Damjan Dervarič je oddrsal stran od gola, kjer se je pred Matijo Pintaričem sam znašel Marc Cavosie in zlahka zadel. Nadaljevanje prve tretjine je potekalo bolj mirno, šele v zadnjih dveh minutah smo bili spet priča nekaj bolj nevarnim strelom (tako Bayrack kot Cavosie sta bila blizu svojih novih zadetkov). 2:1 za Jeseničane, ki so pokazali mnogo več, je bil realen izid prve tretjine. "Naš sistem uspeva. A to je šele prva tretjina finala, ki bo še zelo dolg," je za Šport TV dejal Jeseničan Klemen Pretnar. "Mogoče smo mi zdaj za odtenek boljši, a to se lahko hitro spremeni."

Olimpija je drugo tretjino začela bolj podjetno. Ko so Jeseničani za svojim golom v 25. minuti izgubili plošček, je nekaj njihove zmede izkoristil Mustonen in zadel za izenačenje na 2:2. Sledilo je še osem minut pravega hokeja, z veliko tempa in priložnosti, predvsem na strani zmajev, ki so slabo igro iz prve tretjine "pustili" v slačilnici. V nadaljevanju tretjine so gostje spet vzpostavili ravnotežje in bili po super podaji Roka Tičarja do Mitje Robarja v 38. minuti celo blizu vodstva. Pred tretjo tretjino ni bilo tako še nič odločenega. "Predvsem disciplinirana igra v obrambi. Tisti, ki bo prvi izkoristil napako tekmeca, bo zmagal," je recept za zadnjo tretjino izdal Olimpijin Damjan Dervarič.

Vsi smo veseli, da smo dosegli prvo zmago, sploh tukaj v Ljubljani. Tekma je bila težka, dvorana vroča, led pa slab. Zaslužili smo si zmago že po rednem delu, ko smo dosegli regularen zadetek, ampak iz nekakšnega razloga ni delala kamera. Malo je bilo nejevolje, a smo se zbrali, naš vratar pa je v zadnjih minutah ubranil nekaj nevarnih strelov domačih. Zasluženo smo zmagali in gremo naprej.
Žiga Jeglič

Ključni trenutek tretje tretjine se je zgodil v 43. minuti, ko je izza gola zadel Tičar. Sodnik pa gola ni priznal. Matija Pintarič je namreč padel, malo se je premaknil tudi gol. Sodniki so želeli pregledali videoposnetek, a ga niso dobili in tako zadetka niso priznali, pa bi ga morali, saj je bil dosežen povsem regularno (Žiga Jeglič ni stal v vratarjevem prostoru). Sledile so minute agresivne igre z veliko prekinitev in tudi prekrški. Najhuje jo je odnesel Jeglič, ki je bil za nalet v glavo enega od zmajev izključen za 10 minut. Zadnje minute so pripadle Olimpiji, a je bil Mihal Fikrt vselej na pravem mestu.

Oglasila se je sirena in ob izidu 2:2 je bilo treba v podaljšek. Lahko bi rekli pravica je skazica. Minilo je le nekaj sekund in Cavosie je s čudovitim zadetkom odločil tekmo. S 3:2 so železarji dobili prvo finalno tekmo državnega prvenstva. "Dobro smo začeli. Prvo tretjino smo odigrali dobro, a smo vedeli, da se bodo vrnili. Ostali smo zbrani in dobili tekmo," je dejal Cavosie. "Vse tekme bodo napete do konca." Naslednja bo že v nedeljo v Tivoliju.

DP v hokeju, finale, prva tekma:

Tilia Olimpija : Acroni Jesenice 2:3 (v podaljšku) /0:1/
Šachl (5), Mustonen (25); Bayrack (5), Cavosie (8, 61)

* v poševnicah je izid v zmagah

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.