Šport
27 ogledov

Železarji zvili bike, zelena petarda Dunaju

Šachl Lamoureux Tilia Olimpija Acroni Jesenice Anže Petkovšek
Slovenski ekipi v ligi Ebel sta leto 2012 začeli sanjsko. Pokrpane Acroni Jesenice so v domači Podmežakli presenetile milijonarje Red Bull Salzburg (2:1), Tilia Olimpija pa je po zaslugi izjemne zadnje tretjine prvič po več kot štirih letih zmagala na Dunaju (5:4).

Jeseničani so na zadnji tekmi v letu 2011 izgubili na Dunaju, tokrat pa jih je čakala nova zahtevna naloga. Pred dvobojem zadnjega in drugega moštva na lestvici so bile vloge favoritov jasno razdeljene, toda oslabljeni Jeseničani - zaradi poškodb so manjkali kapetan Andrej Tavželj, Klemen Pretnar, Anže Kuralt, Jaka Ankerst, Marjan Manfreda in Nik Pem - so na novoletni dan osvojili skalp aktualnih prvakov lige Ebel. Bogati gostje niso bili kos trdni obrambi železarjev, v kateri je kraljeval izjemno razpoloženi Gašper Krošelj.

Gostje so že po slabi minuti igre prišli do prve prednosti z igralcem več. Ob izključitvi Matevža Ermana je v tretji minuti z močnim strelom pod prečko vodilni gol za rdeče bike zabil Matthias Trattnig. Prvo priložnost za železarje je imel povratnik po poškodbi, Andrej Židan, ki pa pred vrati Joshue Trodjmana ni prišel do strela. Po močnem strelu Aleksandra Magovca je odbiti plošček v šesti minuti v mrežo za izenačenje potisnil nadomestni kapetan Jure Dolinšek. Vratar Krošelj je preprečil zadetek po samostojnem prodoru Markusa Schlacherja.

V prvi resnejši akciji v nadaljevanju je Antti Pusa lepo podal do Dolinška, ki pa je slabo zadel plošček. Jeseničani so izkoristili prednost igralca več v 27. minuti. V gneči pred vrati Trodjmana se je najbolje znašel Dolinšek, Krošelj pa je dobil neposredni dvoboj s kanadskim napadalcem Brentom Aubinom. V 36. minuti so imeli gostje minuto in 13 sekund dva igralca več. Jeseničani so se čvrsto branili, osem sekund pred iztekom druge kazni pa storili napako pri menjavi in imeli še dodatni dve minuti igralca manj. Jeseniška obramba je bila vseeno kos strahovitemu pritisku gostov.

Salzburžani so v zadnji tretjini pričakovano pritisnili na vrata domačih. Krošelj pa je bil ob pomoči branilcev zanesljiv. Najbolj vroče je bilo po strelu Aubina, ko je požrtvovalno s telesom zadetek preprečil Nejc Berlisk. Železarji so prišli do priložnosti na drugi strani, kjer bi v gneči pred Trodjmanom Dolinšek kmalu dosegel še svoj tretji gol na tekmi. Pritisk gostov se je še stopnjeval ob izključitvah Juliana in Magovca v drugi polovici tretje tretjine. Dobri dve minuti pred koncem je Židan izsilil izključitev Jeremyja Williamsa. Thomas Raffl je z igralcem manj pobegnil v protinapad, Krošelj pa je z izjemnim posredovanjem preprečil izenačenje. Osem sekund pred koncem so gostje pred sodniškim metom vzeli pol minute odmora in zamenjali vratarja s šestim igralcem v polju. Dve sekundi pred koncem sta si v lase skočila Pusa in Ramzi Abid, a prigarana zmaga je ostala doma.

Jeseničani bodo v torek v karavanškem derbiju gostili Beljačane.

Zmaji do velike zmage na Dunaju

Hokejisti Tilie Olimpije so leto 2011 končali uspešno, saj so na petkovem dvoboju z vodilno ekipo iz Linza zmagali po kazenskih strelih in s tem prekinili krajšo krizo. A pravega počitka ni bilo, že prvi dan novega leta jih je čakalo težko gostovanje na Dunaju pri enem od najresnejših tekmecev za uvrstitev med šesterico, ki si bo neposredno zagotovila končnico. Malokdo je ob zdesetkanem moštvu, ko je zaradi poškodbe hrbta v Ljubljani ostal tudi Petr Šachl (ni bilo niti kaznovanega kapetana Žige Panceta), verjel v zmago sredi Dunaja. Tradicija medsebojnih tekem v avstrijski prestolnici je bila močno na strani Dunajčanov: Olimpija ni slavila že na desetih tekmah zapored.

V prvi tretjini je bil v vratih gostov odličen Matija Pintarič. Domači so silovito pritisnili, gostje pa so ob disciplinirani igri prežali na protinapade. V četrti minuti je za las zgrešil John Hughes, v 19. pa je po strelu Aleša Mušiča domače rešila vratnica. V drugem delu so domači povedli z igralcem več, a so zmaji hitro odgovorili z lepim golom Mateja Hočevarja. Imeli so še nekaj priložnosti, da bi prišli v vodstvo, v zadnjih minutah pa storili dve nepotrebni napaki pred vrati in domači so pred zadnjim delom ušli na 3:1.

A trener Hannu Jarvenpää se je pred zadnjim delom odločil za menjavo; Pintariča, čeprav ni bil kriv za prejete gole, je zamenjal Jean-Phillipe Lamoureux. To se je obrestovalo, saj je v zadnjem delu slednji zaklenil svoj gol in zbral neverjetnih 28 obramb. Gostje so že do 46. minute izid izenačili. Nato pa so sodniki le minuto po izenačenju izključili dva ljubljanska hokejista in Dunaj je imel dve minuti dva igralca več, in prišel do vodstva. Pri začetku so storili prekršek nad Brockom McBridom, ki pa je ostal nedosojen, zato se je ljubljanski napadalec odzval s pretepom, po katerem so imeli domači spet dva igralca več.

Vse to so zmaji zdržali in nato v minuti in sedmih sekundah zrežirali velik preobrat za prvo vodstvo na tekmi. Dunaj je imel v 55. minuti spet igralca več, a je Lamoureux vse poskuse domačih zaustavil. Dunajčani so že dve minuto pred koncem iz vrat potegnili Reinharda Divisa, poskušali vse, da bi prišli do izenačenja. Ljubljančani so vse zdržali in prišli do zelo pomembne zmage, s katero so tudi prekinili negativno tradicijo.

Že v naslednjem kolu pa jih čaka novo težko gostovanje, saj bodo v torek odšli v Salzburg k drugi ekipi lige.

Liga Ebel, 36. kolo:

Acroni Jesenice : Salzburg 2:1 (1:1, 1:0, 0:0)
Dolinšek (6, 27); Trattnig (3)

Dunaj : Tilia Olimpija 4:5 (0:0, 3:1, 1:4)
Fortier (28, 38, 49), Robinson (37); Hočevar (31), Mušič (43, 51), Taylor (46, 52)

Gradec : KAC Celovec 5:3 (3:2, 1:1, 1:0)

VSV Beljak : Sapa Fehervar 0:4 (0:2, 0:1, 0:1)

Linz : Orli Znojmo 3:2 (1:0, 1:1, 1:1)

Medveščak je bil prost.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.