Šport
4 ogledov

Želi biti zlata lisička

Mateja Robnik je v lanski sezoni osvojila 22. mesto v veleslalomskem seštevku sv Žurnal24 main
Mateja Robnik. V tej sezoni naj bi se 21-letna Lučanka prebila med najboljše veleslalomistke sveta. Prva preizkušnja jo čaka v soboto v Söldnu v Avstriji.
V soboto vas čaka začetek svetovnega pokala. Bo tokrat boginja Fortuna na vaši strani?
Res upam, da bom imela letos več sreče kot lani, ko sem pristala na 31. mestu, stotinko sekunde za finalom. Pripravljena sem dobro in upam na najboljše.
 
 

Odšteti 2500 evrov za priprave v Čilu je bil za nas kar velik šok. Zato sem iskala donatorja ali sponzorja, a ga nisem našla. A za smučanje smo dale že toliko denarja, da nam tudi to ni bilo težko.

Mateja Robnik

 
Letos vam napovedujejo, da se boste prebili med najboljše veleslalomistke sveta ...
Res je, da imam najvišje cilje v veleslalomu, saj se želim prebiti v prvo jakostno skupino. To tudi pomeni, da bi ponovila lanski uspeh, ko sem se prvič uvrstila na finale svetovnega pokala. Sem pa letos trenirala tudi vse druge discipline, še posebno slalom. Moja velika želja je, da bi v prihodnosti tekmovala v vseh, saj če treniram in tekmujem v vseh disciplinah, v smučanju toliko bolj uživam.

V letošnji sezoni bo v ospredju svetovno prvenstvo. Kakšni so cilji?
SP bo zagotovo najpomembnejša tekma sezone, vendar si moram nastop v Val d’Iseru še priboriti. Računam, da v veleslalomu ne bo težav z normo (dvakrat se uvrstiti v finale na tekmi svetovnega pokala, op. p.), si pa želim, da bi v Franciji nastopila še v kateri drugi disciplini. Ko bom izpolnila normo, se pa na velikih tekmah tako ali tako nikoli ne ve, kako se bo izšlo.

Mateja upa, da bo novi trener Božo Jaklin (na sliki) ostal vsaj še eno sezono. © Anže Petkovšek

 
Verjetno v prihodnosti računate tudi na kakšno kolajno z velikih tekmovanj?
Res je. Največja želja je, da bi stopila na stopničke, pa naj bo to v svetovnem pokalu, na svetovnem prvenstvu ali na olimpijskih igrah.

Kako ste dekleta sprejela (spet) novega trenerja Boža Jaklina?
Za zdaj smo z njim zadovoljne. Ne vem še, kako bo med sezono, a občutek imam dober. Je pa zoprno vsako leto imeti novega trenerja. Komaj smo se s trenerji spoznale in se ujele, so že šli. Upam, da bo Božo ostal vsaj še eno sezono.

 

Preberite še

Šestero Slovencev v Söldnu (galerija)

Letos ste morale tudi same plačati za priprave. Ste težko segle v svoj žep?
To je bil kar velik šok za nas. Za priprave v Čilu smo morale odšteti 2500 evrov. Ker nisem želela staršev prositi za denar, sem iskala donatorja ali sponzorja, a ga nisem našla. Vendar če pogledaš z druge strani, smo za to smučanje dale že toliko denarja, da nam potem tudi to ni bilo težko.

 
 

Največja želja je, da bi stopila na stopničke, pa naj bo to v svetovnem pokalu, na svetovnem prvenstvu ali na olimpijskih igrah.

Mateja Robnik

 
So na smučarski zvezi poskrbeli, da imate (vsaj) vso opremo?
Smuči imam, Fischerjeve tako kot lani. Dresov pa še nimamo. Ne vem, ali jih bomo dobile pred Söldnom. Verjetno bomo na prvi tekmi še v starih barvah.

Ste na pripravah trenirali z drugimi reprezentancami, primerjali čase?
Ne, te možnosti nismo imeli. Se mi pa kljub temu zdi, da sem dobro pripravljena, v primerjavi z lani sem imela veliko dobrih voženj, na smučkah se bolje počutim in sem tudi stabilnejša. Skrbi me le to, ker zaradi težav z vremenom nismo trenirale na težjih terenih, kot je ta v Söldnu.

V reprezentanci ji je lažje, ker je v njej tudi sestra. © Anže Petkovšek

 
Kakšno je vzdušje v ekipi?
Dobro, ker se z dekleti že dolgo časa poznamo. Še posebno ker imam v reprezentanci tudi sestro, je še toliko bolj domače. Če pride do kakršnihkoli konfliktov, jih takoj rešimo. Sicer pa je pomembno, da držimo skupaj kot ekipa in si v težavah pomagamo.

Kako se razumete s Tino Maze, ki se je pred letošnjo sezono odločila za svojo ekipo?
V redu. Je pa res, da Tina bolje deluje sama. Ni človek za v ekipo, ker jo preveč stvari moti. S tem ne mislim nič slabega, le to, da je zanjo in za nas boljše, da trenira sama.

Težav s poškodbami nimate, a teh je zadnja leta v smučanju vse več. Zakaj?
Sama moram potrkati po lesu, čeprav smo med pripravami na sezono izgubili Ilko Štuhec in Katjo Jazbec. Teh poškodb je v zadnjem času res veliko, razlog pa tiči tudi v opremi. Smučke so vse agresivnejše, in če je takšen tudi sneg, je velika verjetnost, da se ti kaj zgodi. Smučanje je žal šlo v to smer in mislim, da poti nazaj več ni.

 
 

Dresov pa še nimamo. Ne vem, če jih bomo dobile pred Söldnom. Verjetno bomo na prvi tekmi še v starih barvah.

Mateja Robnik

 
Katera je vaša najljubša tekma za svetovni pokal?
Zlata lisica. To tekmo res komaj čakam. Domač teren in navijači mi dajo še dodatno motivacijo in zato še toliko bolj uživam.

Si želite postati zlata lisička?
Zagotovo.

 

Preberite še

Gorza poškodovan
Tina Maze pred novo smučarsko sezono

Katera smučarka bo po vašem mnenju letos v ospredju?
Italijanka Denise Carbon. Sem jo videla na treningu v Söldnu in se mi zdi, da je v še boljši formi kot lani, ko je bila v veleslalomu skoraj nepremagljiva. Potem so tu še Američanke, Švedinja Anja Pärson, Finka Tanja Poutiainen in druge.

Kaj pa vas najbolj sprošča?
Rada se ukvarjam tudi z drugimi športi. Na morju rada deskam, igram tudi tenis in jezdim, ker imamo doma konje. Poleti tudi rada potujem.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.