Šport
9 ogledov

Želijo pomoč Obame

V četrtek je Obama v Beli hiši sprejel Penguins in si ogledal Stanleyjev pokal. Žurnal24 main
Chicago želi, da jim predsednik Barack Obama pomaga pri kandidaturi za pridobitev olimpijskih iger leta 2016. Medtem je Obama v Beli hiši sprejel prvake lige NHL, Pittsburgh Penguins.

Promotorji kandidature Chicaga za organizacijo olimpijskih iger leta 2016 nestrpno čakajo na odločitev ameriškega predsednika Baracka Obame o podpori. Obama je javno sicer že podprl organizacijo iger v svojem rojstnem mestu in napovedal, da bo v Beli hiši gostil olimpijonike, ni pa se še razjasnil okrog ključnega vprašanja: ali bo na zasedanju Mednarodnega olimpijskega komiteja drugega oktobra v Koebenhavnu nagovoril vodilne može komiteja, ki bodo tam sprejeli odločitev o organizatorju iger leta 2016. "Veseli bi bili, če bo prišel na Dansko in s svojim nagovorom morda odločilno vplival na odločitev komiteja. To smo mu dali jasno vedeti. Vemo, da podpira organizacijo, a rabili bi tudi, da gre z nami na Dansko," je dejala predstavnica Ameriškega olimpijskega komiteja, Stephanie Streeter.

Jacques Rogge poudarja, da bo odločitev zelo tesna. © Reuters

 
Če bi se predsednik Obama vključil v boj za organizacijo olimpijskih iger, to ne bi bil prvi tovrsten primer. Nekdanji britanski premier Tony Blair je bil aktivno vključen v prepričevanje Mednarodnega olimpijskega komiteja, da dodeli igre leta 2012 Londonu . Prvi človek ruske politike, Vladimir Putin , pa naj bi bil tako ali tako glavni faktor, da je Soči dobil organizacijo zimskih iger leta 2014 . Olimpijske igre v Chicagu podpira več znanih Američanov, med njimi sta denima nekdanji košarkar Michael Jordan in voditeljica pogovornih oddaj Oprah Winfrey . Tudi zanju še ni 100-odstotno, ali bosta odpotovala na Dansko.

 

Obama sprejel Pingvine

Barack Obama je v četrtek na svojem domu v Washingtonu sprejel prvake lige NHL, Pittsburgh Penguins. Pingvini so skupaj z lastnikom Mariom Lemieuxom in kapetanom Sidneyjem Crosbyjem Obami predali črn dres Penguinsov s številko 44, poleg tega pa so na obisk na ogled prinesli pokal zmagovalcev. "Ta sprejem mi je od vseh današnjih obveznosti najlepši dogodek," je dejal Obama.

Chicagu poletnih iger 2016 ne bo lahko dobiti, saj je, kot pravi predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Jacques Rogge , razlika med četverico kandidatk za organizacijo največjega športnega dogodka na svetu razlika zelo majhna. Ob Chicagu za igre 2016 kandidirajo še Madrid , Rio de Janeiro in Tokio . "Mislim, da bo pri končni izbiri za prireditelja olimpijskih iger odločalo le nekaj glasov," je dejal prvi mož mednarodnega olimpijskega gibanja. Če še ni jasno, ali bo na Dansko potoval Barack Obama, pa je jasno, da se bosta zasedanja udeležila brazilski predsednik Luiz Inacio Lula da Silva in španski kralj Juan Carlos .
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.