Šport
3 ogledov

"Želim boksati v Ameriki"

Dejan Zavec Nino Verdnk
Slovenski boksar Dejan Zavec je moral v začetku avgusta zaradi poškodbe odpovedati predvideni dvoboj z 29-letnim Uzbekistancem Šerzodbekom Alimjanovom. Zdaj je poškodba sanirana in Ptujčan se pripravlja na nove izzive.

Šestintridesetletni Zavec je že pred časom nakazal, da je njegovo sodelovanje z dolgoletnim menedžerjem, Nemcem Ulfom Steinforthom iz nemškega kluba SES Magdeburg, zašlo v slepo ulico.

"Dejstvo je, da nimam veliko časa. Star sem 36 let in boksal bom še kakšno leto, največ dve. Nima smisla, da vlečem kariero v nedogled. Za čas, ki mi je preostal v ringu, pa imam svoje želje, cilje, zahteve ... Želim si v Meko boksa, v Ameriko. Marsikdo, tudi Ulf, bo rekel: 'Glej, bil si tam, opekel si se, izgubil si naslov prvaka ...' Ampak meni desetkratna obramba naslova proti manj uveljavljenim borcem iz Evrope žal ne pomeni dovolj, ker vem, da s tem ne bom dosegel svojega maksimuma. In z Ulfom se tukaj razhajava," je v pogovoru za STA dejal najboljši slovenski boksar: "Saj ne misli slabo, ampak pozablja, da jaz nisem mlad. Vesel sem, da lahko boksam v Mariboru ali Ljubljani, ampak vleče me v Ameriko. Tukaj imamo prav tako sto dobrih boksarjev kot v ZDA, a žal nimajo imena."

"Dobro sodelujemo, že deset let. Pogodba z njim me veže še nekaj časa, potem pa že imam nekaj idej, kako bi lahko kaj naredil po svoje. Nič nimam proti Mariboru ali Ljubljani. Boksati doma je krasno, imam odlične navijače, a dejstvo je, da zvezdnikov tega športa iz Amerike k nam žal ne bo. Po vseh lestvicah, kamor pogledam, sem blizu vrha, ob najslovitejših imenih moje kategorije. Vemo pa, da je boks doma čez lužo. Rad bi še dve, tri velike borbe, da lahko potem v miru zaključim ta del športne poti. Ne gre za denar, gre za to, da bom lahko v miru rekel: 'Poskusil si, boksal si z največjimi v svoji kategoriji.' Če ne poskusim, ne morem vedeti," je dejal Mr. Simpatikus.

Zdravstvene težave so zdaj preteklost. "Zaenkrat gre vse v pravi smeri. Poškodba je sanirana, trenutno največ delam na kondiciji. Pobrusiti je bilo treba centimeter hrustanca, zato avgusta ni bilo dvoboja. Težave imam le še pri držanju garda, zato še ne smem na sparinge, a hendikepa več ne čutim," je povedal Zavec.

Dejan Zavec se nadeja, da ga bo pot zdaj zanesla čez lužo. (Foto: Anže Petkovšek | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
"Pogodba gre h koncu, to mi je zdaj motiv. Ne želim še razkrivati načrtov, a rad bi sam odločal o svoji usodi in karieri. Če bo roka zdržala, mi Amerika še ni zaprla vrat ... Ravno pred tremi tedni se je na Twitterju veliko pisalo o dvoboju Mayweather - Zavec, a menedžer sploh ni reagiral. Čakali so, da rečemo da, Ulf pa niti ne zna angleško in je šlo vse mimo njega, reakcije ni bilo. Ko pa se odvija, se odvija hitro," je dejal Zavec.

Slednji na slovenskih tleh vidi prihodnost boksa tudi po njegovem slovesu, a bo potrebno še nekoliko spremeniti pristop v delu. "Naslednikov je veliko, tudi boljših je veliko, a vidim eno samo težavo. Veliko mladih bi namreč rado najprej imelo, šele potem dalo. A morali bodo kupiti ta novi 'softver', o katerem govorim že dalj časa. Tako boksarji in trenerji kot tudi funkcionarji, ki bodo morali slediti boksarjem. Boksarji bi lahko dosegali višje rezultate, če bi imeli pogoje, predvsem zveza bi morala imeti več občutka pri tem," je dejal Zavec.

Ptujčan mora zdaj stoodstotno sanirati poškodbo, nato pa pristojnim javiti, da je nared za nov dvoboj. Kje se bo ta odvil, ne ve, bo pa čez nekaj mesecev opravil pot v ZDA, kjer si bo ogledal dvoboj Pacquiao - Márquez in tam skušal ''lobirati'' za svojo borbo. "Menim, da se lahko gotovo v pol leta zgodi nov dvoboj. Takrat bo bolj jasno, kam gleda menedžer. Nekaj vem sam, kako in kaj, ampak nimava istih pogledov. Zaveda se, da želim čez lužo, a ni pristaš tega. Upam, da bova našla neko skupno pot. Ne gre za to, kdo je glavni in kdo ne, v vsem tem je tudi malo nemške arogance v komunikaciji, a meni je popolnoma jasno, da največjih 'znamk' žal ne bomo pripeljali k nam, sam pa si ne bi oprostil, če ne bi poskusil boksati z najboljšimi," je še povedal Zavec.

Komentarjev 1
  • sweetdogs 00:35 12.oktober 2012.

    Vsa čast Zavcu! Odličen boksar in kot športnik ter oseba lahko vzor mladim. Takšne rabmo!