Šport
9 ogledov

Želja so olimpijske igre, a ...

Ivo Jan si zelo želi zaigrati na olimpijskih igrah v Vancouvru. Žurnal24 main
Ivo Jan še vedno ne ve, ali bo zaigral na olimpijskem kvalifikacijskem turnirju v Hannovru. Odločitev bo sprejel danes. Zatika se pri zavarovalnini.
 

Poglejte še

Video: Na treningu risov na Bledu

Slovenski pregovor pravi, da gre samo osel dvakrat na led. Ivo Jan , ki je imel v preteklosti že težave zaradi neplačane zavarovalnine s strani Hokejske zveze Slovenije (HZS), tako še vedno čaka na potrdilo, da je tokrat vse urejeno. Račun za zavarovanje naj bi mu pokazali danes, čeprav mu je bilo to sprva obljubljeno že za ponedeljek. Čeprav si želi zaigrati na olimpijskih igrah, bo, če ne prejme potrdila, ostal doma in izpustil kvalifikacijski turnir v Hannovru .

Jan si pred začetkom turnirja v Hannovru ničesar ne želi napovedati. © Anže Petkovšek

 
Kakšna so vaša pričakovanja pred odhodom v Nemčijo?
Želimo le prikazati najboljši hokej, ki ga zmoremo odigrati. Kaj se bo zgodilo, je zelo težko napovedati. Tekmeci so vsi zelo kakovostni. Čeprav Japonce nekako vsi odpisujejo, menim da bodo zelo konkurenčni, favorit pa je na domačem ledu zagotovo Nemčija. Napovedi so zelo nehvaležne, poskušali pa bomo narediti čim več.

Igrali ste tako v Nemčiji kot tudi v Avstriji. Kje vidite vaše in njihove prednosti?
Njihova prednost je predvsem v tem, da imajo oboji precej večjo bazo igralcev. Prepričan sem tudi, da je nemška liga precej močnejša kot liga Ebel. Ampak tudi v preteklosti smo že dokazali, da je mogoče presenetiti vsakega tekmeca. Na primer na svetovnem prvenstvu leta 2005 smo v skupini za obstanek osvojili prvo mesto, za nami pa so bili tako Nemci kot Avstrijci. Ne vem, zakaj se to ne bi zgodilo tudi na teh olimpijskih kvalifikacijah in bi se mi uvrstili v Vancouver. Če bomo odigrali tako, kot znamo, imamo možnosti za presenečenje. Vsi menijo, da bi Japonce morali premagati, sam pa sem prepričan, da bo to za nas ena od najpomembnejših tekem na turnirju. Še zlasti, če najprej uženemo Avstrijce, bo pritisk na tem dvoboju še toliko večji. Naša prednost pa je v tem, da skoraj vsi izhajamo iz iste šole hokeja in se poznamo že od malih nog.

Kako ste zadovoljni, da ste znova član reprezentance?
Zelo sem zadovoljen. Hokej je zame še vedno zabaven. Za mano je zelo težek del sezone, bil sem poškodovan, za Gradec nisem igral in resnično potrebujem nekaj tekem. Želim se sprostiti, vabilo v reprezentanco pa je bilo tako zelo dobrodošlo.

Jan meni, da selektor ni imel dovolj časa, da bi spoznal vse posameznike in njihovo kakovost. © Anže Petkovšek

 

 
 

Selektor bo moral največ pokazati na tekmah. Bomo videli. Čas bo prinesel odgovor.

Ivo Jan

 
Kako zelo si želite zaigrati na olimpijskih igrah?
Vsekakor so olimpijske igre sanje vsakega športnika. To bi bilo pravo doživetje. Dogajajo se le na vsaka štiri leta in to je zame v bistvu zadnja priložnost, da se udeležim tega dogodka. Moj oče je zaigral na treh. Pravzaprav je to edina reč, ki mi manjka. Od velikih mednarodnih tekmovanj nisem zaigral le na olimpijskih igrah. To bi bil res vrhunec kariere.

Vas oče kdaj spomni na dejstvo, da ima za sabo nastope na olimpijskih igrah, vi pa ne?

Ne, saj on pa nikoli ni zaigral na svetovnih prvenstvih skupine A (smeh). Obema manjka nekaj. Mi je pa povedal in enako so dejali tudi soigralci, ki so Nemčijo zastopali na olimpijskih igrah, da so te res nekaj posebnega. Res si želim, da bi se uvrstili na igre v Vancouvru. Za kaj takega pa bomo morali igrati 110-odstotno.

Ivo Jan: "Vsekakor so olimpijske igre sanje vsakega športnika." © Anže Petkovšek

 
Zdaj ste že opravili nekaj treningov z novim selektorjem Johnom Harringtonom. Kako ocenjujete njegov pristop, delo?
Treningi so pač treningi. Selektor bo moral največ pokazati na tekmah. Bomo videli. Čas bo prinesel odgovor.

Je imel selektor dovolj časa, da je spoznal igro posameznikov in njihovo kakovost?
Menim, da ne. Selektor je bil izbran zelo, zelo pozno. Prepričan sem, da bi morala Hokejska zveza Slovenije to rešiti veliko prej. Ampak zdaj je, kakor je. Takšna je pač situacija, fantje pa smo že navajeni vsega hudega. Če ne iz reprezentance, pa iz klubov. Zdaj nas že težko kaj preseneti. Selektor je bil postavljen v to neprijetno situacijo in bomo videli, kako se bo s tem spoprijel.

Menite, da je Harrington lahko del novega čudeža? Tako kot v igralski karieri, ko so ZDA v Lake Placidu ugnale Sovjetsko zvezo ...
Da. Vendar je bil tisti čudež nekoliko drugačen. Američani so takrat že bili na olimpijskih igrah (smeh). Iskreno upam, da nam bo uspelo. Na koncu koncev bodo tako ali tako za morebiten uspeh najbolj zaslužni igralci.

Jan si želi, da bi bile vse zadeve okoli reprezentance urejene. © Anže Petkovšek

 

Je selektor že izbral napadalne trojke in branilske pare?
To pa je bolj vprašanje za selektorja. Sam vam o tem ne morem nič povedati.

 

Odpotoval v zadnjem trenutku

Ivo Jan potrdila o plačilu zavarovalnine ni videl vse do zadnjih minut pred vkrcanjem na letalo na brniškem letališču, ko so mu ga končno le prinesli. Kaj lahko pa bi se zgodilo, da bi odlični napadalec ostal doma ... Neverjetno.

V preteklih letih je bilo veliko težav z zavarovalninami, premijami ... Kako je to urejeno tokrat?
Sam še čakam na to, da mi pokažejo račun za plačilo zavarovalnine. Obljubili so mi, da mi ga bodo pokazali po današnjem večernem treningu (ponedeljek, op. p.). Upam, da bo to tokrat urejeno. Enostavno sem imel že preveč težav s takšnimi zadevami in se mi tudi s tem ne da več ukvarjati. Večkrat sem že poudaril, da mora biti reprezentanca zabava. Fantje morajo priti sproščeni in neobremenjeni. Tisti problemi, ki so v klubih, bi morali biti pozabljeni. Resnično upam, da bodo reči okoli reprezentance tokrat urejene. Le s sproščenostjo lahko kaj naredimo v Hannovru.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.