Šport
24 ogledov

Žemlja izločil Fince, Slovenija naprej!

Blaž Kavčič Blaz Kavcic
1/29
Žurnal24 main
Slovenija je v prvem krogu prve evroafriške skupine Davisovega pokala v Ljubljani premagala Finsko s 3:2. V odločilni peti partiji v dvorani Tivoli je Grega Žemlja premagal mladega Mickea Kontinena.
Ivo Karlović je od sobote novi rekorder v hitrosti začetnega udarca. Kar 208 centimetrov visoki Hrvat je rekordni servis, ki zdaj znaša 251 kilometrov na uro, odigral na sobotnem srečanju Davisovega pokala v Zagrebu, kjer se Hrvaška meri z Nemčijo. Rekord je že potrdila tudi Mednarodna teniška zveza (ITF).Doslej si je najboljšo znamko lastil Andy Roddick (249 km/h).

Slovenska teniška reprezentanca je v prvem krogu prve evroafriške skupine Davisovega pokala v Ljubljani premagala Finsko s 3:2. Odločitev o zmagovalcu je padla šele v peti partiji, v kateri je Grega Žemlja po štirih nizih premagal Mickeja Kontinena.

Dvoboj v dvorani Tivoli je v nedeljo postregel z vso dramo in razburjenjem, ki ga prinaša najstarejše ekipno tekmovanje na svetu. Potem ko je Slovenija v zadnji dan krenila z vodstvom 2:1, je moral Blaž Kavčič v prvem dvoboju priznati premoč Jarkku Nieminenu, v odločilni peti partiji pa je komaj 18-letni Kontinen, ki je na lestvici ATP uvrščen na 675. mesto, povedel z 1:0 v nizih. V nadaljevanju je Žemlja vendarle uveljavil več kot 500 mest višjo uvrstitev ter Sloveniji prinesel zasluženo zmago (2:6, 6:3, 6:3, 6:3) in julija dvoboj z Italijo v gosteh za septembrske kvalifikacije za svetovno skupino Davisovega pokala.

Junak slovenske zmage, 24-letni Žemlja iz Žirovnice, je bil po dvoboju upravičeno navdušen. "Moj tekmec, ki ga je finski kapetan postavil na teren v zadnjem trenutku, je bil zame popolna neznanka. Zato me je v prvem nizu kar presenetil, a ne toliko, da se v nadaljevanju ne bi zbral in odigral tako, kot znam. Zasluženo smo prišli do zmage, ki smo si jo zadali kot cilj, moje mnenje pa je, da ima Slovenija kakovost tudi za še višje dosežke," je dejal Žemlja.

Glavni sodnik bi moral spremeniti odločitev, saj se je dogodek zgodil pred njegovim stolom. Res ne vem, zakaj se nam to dogaja. Ko igramo v tujini, nimamo nobene prednosti, ko smo doma, pa nam sodijo celo v škodo.
Blaž Kavčič

Dvoboj med prvopostavljenima igralcema, Kavčičem, 81. na lestvici ATP, in Nieminenom je trajal debele tri ure, razpletel pa se je po željah 50. igralca na svetu, ki je bil v odločilnih trenutkih bolj zbran in natančen. Kavčiču je servise odvzemal tako, da je v naslednji igri zaključeval nize. Prvega s 6:3, drugega s 6:4, v tretjem je Ljubljančan, ki je v soboto praznoval 24. rojstni dan, odgovoril s 6:4, v četrtem pa je Nieminen že zgodaj prišel do "breaka" in ga zadržal vse do konca.

Tik pred zaključno žogico je prišlo do hude sodniške napake, ki je močno razjezila Kavčiča in kakšnih 2000 gledalcev v dvorani Tivoli. Linijski sodnik je spregledal "out" Finca, ki je nato prišel do "match" žogice in končne zmage. "Glavni sodnik bi moral spremeniti odločitev, saj se je dogodek zgodil pred njegovim stolom. Res ne vem, zakaj se nam to dogaja. Ko igramo v tujini, nimamo nobene prednosti, ko smo doma, pa nam sodijo celo v škodo," se je jezil Kavčič po koncu dvoboja, o katerem je dodal: "Porazi so sestavni del športa in nič tragičnega ni, če izgubiš proti 50. igralcu na svetu. Zadovoljen sem s svojo predstavo, žal mi je le, da nisem dobil zadnje igre, saj sem čutil, da se vračam v igro, medtem ko je imel Nieminen vedno težje noge."

Kapetan Blaž Trupej je bil s končnim razpletom zelo zadovoljen. "Fantom sem pred začetkom priprav dejal, da so premaknili že mnoge mejnike v slovenskem tenisu in da imajo ta teden priložnost za novega. To je velik uspeh za slovenski tenis, saj se je treba zavedati, da imamo relativno majhen nabor igralcev. Vseeno pa menim, da Slovenija še ni rekla zadnje besede v Davisovem pokalu. Naš dolgoročni cilj, ki pa ga lahko dosežemo že letos, je preboj v svetovno skupino," pravi Trupej.

Ljubljana: Slovenija – Finska 3:2

petek, 4. 3.:
Grega Žemlja – Jarkko Nieminen 6:3, 3:6, 4:6, 3:6
Blaž Kavčič – Harri Heliovaara 4:6, 6:2, 6:3, 6:4
sobota, 5. 3.:
Luka Gregorc/Grega Žemlja – Harri Heliovaara/Jarkko Nieminen 6:7 (5), 6:4, 6:4, 7:5
nedelja, 6. 3.:
Blaž Kavčič – Jarkko Nieminen 3:6, 4:6, 6:4, 4:6
Grega Žemlja : Micke Kontinen 2:6, 6:3, 6:3, 6:3

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.