Šport
11 ogledov

Žemlja ustavil Bedeneta

Grega Žemlja Reuters
Grega Žemlja je v slovenskem obračunu v polfinalu challengerja v Ljubljani s 6:1 in 7:5 premagal Aljaža Benedeta in se uvrstil v finale.

Grega Žemlja, tretji nosilec teniškega challengerja BMW Ljubljana Open, je v polfinalu v slovenskem obračunu premagal Aljaža Bedeneta z 6:1 in 7:5. V finalu se bo v nedeljo pomeril z Italijanom Paolom Lorenzijem, četrtim nosilcem, ki je v drugem polfinalu ugnal Nemca Daniela Brandsa s 7:6 (3), 6:3.

Bedene in Žemlja bosta danes nastopila še v finalu dvojic, pomerila se bosta s Srbom Nikolo Čirićem in Goranom Tošićem iz Črne Gore.

Ljubljančan Bedene, 240. igralec svetovne lestvice, je na poti do finala izločil tudi najboljšega slovenskega igralca Blaža Kavčiča, branilca lanske zmage. Žirovničan Žemlja, 140. na svetovni lestvici in s tem drugi slovenski igralec, pa je bil tokrat boljši tekmec. Štiriindvajsetletnik je izkoristil nepotrpežljivo igro 22-letnega Bedeneta, ki je v prvem nizu napravil ogromno napak in tudi po lahkih žogicah na mreži ni osvajal točk. Bedene je imel celo dve žogici za osvojitev drugega niza, vendar je dve leti starejši Žemlja, ki je prvi v zgodovini začel z uspešnimi slovenskimi nastopi na turnirjih ATP, izkoristil večje izkušnje in kljub zanj kočljivem položaju mirno privedel tekmo do konca.

"Za razliko od četrtfinalnega dvoboja sem sklenil, da bom igral zelo agresivno. Ves čas sem bil osredotočen na to, da bom vodil igro, da bom čim prej po odskoku udarjal žogico. To mi je tudi uspevalo. Tudi pri obeh žogicah, ki jih je imel Aljaž za osvojitev niza, sem imel občutek, da sem bolšji tekmec v dvoboju. Tudi če bi izgubil drugi niz bi bil potem uspešen v tretjem," je bil prepričan Žemlja. "Na začetku sem zelo slabo igral, Žemlja pa je začel izvrstno, tudi na forehand strani. Mislil sem, da bo bolj pasivno zaigral. V drugem nizu me ni dvignila poškodba Gregorjevega prsta, ampak sem sam ves čas čutil, da lahko igram mnogo bolje. Na srečo Grege nisem izkoristil vseh priložnosti, ki sem jih imel, Grega pa je bil zelo miren v odločilnih trenutkih," je ocenil Bedene.

Po tretji igri drugega niza je zdravnica obvezala desni mezinec na roki Žemlje. "Kar naenkrat sem imel roko krvavo, ker sem si na široko 'posnel' kožo na roki. To je je kar precej skelelo, vendar sem zdržal, tako kot tudi številne druge manjše poškodbe na tem turnirju, Stisnil bom zobe in skušal v finalu nadaljevati slovensko tradicijo turnirskih zmag, ki jo je lani začel Kavčič," je napovedal Žemlja.

Žemlja je dobil žreb in prepustil Bedenetu servis, kljub temu povedel s 40:0 in 40:15 ter z lepim udarcem ob črto preigral Bedeneta, ko je ta napadel na mrežo. V drugi igri, ki jo je Žemlja odprl s asom, je imel Bedene možnost za odvzem servisa, vendar je Žemlja z drugim asom prišel do prednosti in nato do vodstva z 2:0. Bedene je do prve igre prišel šele, ko je znižal na 1:4, nato pa je imel v šesti igri dve priložnosti za brejk. Žemlja je s četrtim asom prišel do prednosti in nato z dobrim napadom na mrežo do vodstva s 5:1. Tudi v naslednji igri je Bedene nadaljeval s skrajševanjem žogic, vendar niti enkrat ni uspel z napadi na mrežo in je tudi lahke žogice pošiljal v mrežo ali mimo igrišča.

Žemlja je drugi niz začel z dvema dvojnima napakama, Bedene nove prednosti ni pretvoril v drugo osvojeno igro in Žemlja je povedel z 1:0. Ko je že kazalo, da bo Bedene povsem popustil, pa se je Ljubljančan pred svojimi glasnimi navijači zbral in dobival igre po svojih začetnih udarcih, Žemlji pa povzročal veliko preglavic pri njegovih servisih.

Do šeste igre je bil izid izenačen na 3:3, nato pa je Žemlja v sedmi igri povedel s 40:15 ter imel po izenačenju še eno prednosti, do prvega odvzema servisa pa je vendarle prišel tudi Bedene. Ko je slednji dobil že devet točk zapored, pa je ta niz s petim asom prekinil Žemlja, s sedmim neubranljivim servisom pa je znižal na 4:5. Bedene je imel v deseti igri dve žogici za osvojitev niza, prvo je preprečil Žemlja z asom, drugo pa si je odvzel sam z dvojno napako pri servisu. Želja je s prvo prednostjo izenačil na 5:5. Žemlja je nato dobil svoj servis, nato pa je izkoristil četrto žogico za končno zmago.

Aljaž Bedene, dosegel je največji uspeh doslej, je v tej sezoni kljub poškodbi zapestja, zaradi katere štiri mesece ni mogel igrati, napredoval kar za 300 mest. Njegov brat dvojček Andraž je trenutno na lestvici 987. mestu, mnogi pa ju pogosto zamenjajo. "Upam, da se mi bo kmalu na turnirjih pridružil tudi brat, ki trenutno nastopa na turnirjih nižje ravni. Se velikokrat zgodi, da mi rečejo Andraž, njemu pa Aljaž. Do zamenjave v tenisu pa ne more priti, ker imava zelo različno tehniko udarcev od servisa naprej," je menil Aljaž Bedene.


BMW Ljubljana Open, challenger, polfinale:

Grega Žemlja (Slo/3) : Aljaž Bedene (Slo) 6:1, 7:5
Paolo Lorenzi (Ita/4)
: Daniel Brands (Nem) 7:6 (3), 6:3

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.