Šport
10 ogledov

Ženske v F1 na nasprotnih bregovih

bernie ecclestone formula 1 supremo EPA
Predlog Bernieja Ecclestona za uvedbo ženskega tekmovanja F1 je v dirkaških krogih naletelo na mešane odzive.

Pred dnevi je vodja formule 1 Bernie Ecclestone iz svoje zakladnice idej o izboljšavah elitnega avtomobilističnega športa potegnil še eno o uvedbi ženske formule. Pri tem je meril predvsem na veliko odzivnost pokroviteljev in gledalcev, najbrž pa ni računal na jezen odziv žensk, ki se čutijo zapostavljene.

Ecclestone je v pogovoru za časnik Guardian predstavil zamisel, kako bi v pretežno moški šport pritegnili več žensk. Ne z vključevanjem voznic v sedanjo obliko formule 1, pač pa z uvedbo posebnega ženskega tekmovanja, ki bi bilo namenjeno samo njim. "Za zdaj je to le ideja. Mislim pa, da bi bilo super za formulo 1, da bi imeli še posebno točkovanje za voznice," je dejal Ecclestone.

Moutonova: Ženske na isti ravni kot moški

Precej manj navdušena je bila, ko je prebrala njegove zamisli, Michele Mouton, predsednica ženske vozniške komisije pri krovni avtomobilistični zvezi Fia.

Najprej bi morala kakršnekoli spremembe preučiti Fia in jih nato tudi odobriti, pravi Moutobnova, poleg tega pa ne vidi razloga za ločeni tekmovanji dirkačev in dirkačic. "Iz svojih izkušenj lahko zatrdim, da lahko ženske sodelujejo na isti ravni tekmovanj kot moški," je dejala nekdanja voznica relija. Podprla jo je tudi Williamsova testna voznica Susie Wolff, ki se ji uvedba ženske formule 1 ne zdi korak v pravo smer. Ecclestonovemu predlogu pa je naklonjena razvojna dirkačica Lotusa Carmen Jordá, ki je stopila v brani britanskemu mogotcu in podprla zamisel o ženski F1.

''Mislim, da se je družba v zadnjih desetletjih močno spremenila. Ženske zasedajo boljša delovna mesta in si lahko ustvarijo kariero v poklicih, ki so bili do nedavnega rezervirani za moške. Danes ženske tekmujejo v nogometu, tenisu, smučanju, a v nobenem od teh športoh se ne merijo z moškimi. Poraja se vprašanje: 'zakaj pa ne bi imeli F1 za ženske?' Fantastično bi bilo, če bi se to zgodilo,'' je za uradno spletno stran F1.com povedala španska dirkačica.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.