Šport
14 ogledov

Ženski Giro tudi slovenski

Fabiana Luperini je še petič dobila Dirko po Italiji za ženske. Žurnal24 main
Medtem ko se kolesarji potijo na Dirki po Franciji, se je v nedeljo končala Dirka po Italiji, namenjena nežnejšemu spolu. Zmagala je Fabiana Luperini, nastopila pa je tudi slovenska predstavnica.
 
 

Bilo je res težko, moje noge pa so bile mrtve še od prejšnjega dne. Dala sem vse od sebe.

Claudia Hausler

 
Nekateri mogoče niste vedeli, vendar tudi Dirka po Italiji za ženske obstaja in v nedeljo se je končala. Sicer ne traja tri tedne kot tista prava "moška" preizkušnja, vendar to ne pomeni, da je kaj manj zanimiva. V osmih dneh dirkanja se je med ženskami odvijala prava vojna, ki je pripadla domači kolesarki Fabiani Luperini . Italijanka si je odločilno prednost privozila v hribih, ki jih tokrat ni bilo prav malo. Pa si poglejmo, kako se je dirka pravzaprav odvijala.

Tako kot se ponavadi začnejo velike dirke – razen letošnjega Toura – se je tudi Giro donne , kot ga poimenujejo Italijani , začel s prologom. Z 1,2 kilometra dolgo večerno preizkušnjo je najhitreje opravila Nizozemka Mirjam Melchers Van Poppel in je tako oblekla roza majico vodilne kolesarke. V naslednjih dneh je dirko zaznamovala kolesarka ekipe Team Columbia . Ta ekipa ima tako moško kot žensko ekipo. Moški več kot uspešno nastopajo na Dirki po Franciji , ženske pa so se še kako izkazale v Italiji.


Ina Teutenberg je bila v sprintih neustavljiva. © Team Columbia

 
Ženska različica Marka Cavendisha – zmagovalca dveh etap na letošnjem Touru – je Nemka Ina Teutenberg , ki je v silovitem sprintu prve etape premagala Kirsten Wild in oblekla roza majico. Tudi v naslednjih dveh dnevih se je zmage veselila Teutenbergova, četrti dan dirkanja pa je že prišla na vrsto etapa, ki je pokazala, katera izmed kolesark se bo lahko borila za vrh v skupnem seštevku.

Dobrih 105 kilometrov dolga preizkušnja do Monte Serre je po hudem boju pripadla izkušeni domačinki Fabiani Luperini , ki je v neposrednem dvoboju premagala favoritinjo za zmago Edito Pucinskaite . Seveda je Italijanka oblekla tudi roza majico, ki jo je kljub nekoliko slabši predstavi obdržala tudi na slabih deset kilometrov dolgem kronometru, ki ga je z manj kot sekundo prednosti pred Zulfijo Zabirovo dobila Avstralka Vicki Whitelaw .

 

Preberite še ...

Kri, znoj in bolečine
Piepoli v sedmih nebesih
Za kolesarske nevedneže
Razumevanje kolesarskega jezika
Ko cesta zavije v klanec
Kdaj bo te idiote izučilo?
Fajt blesti v rumenem

Sledila je šesta etapa z dvema zahtevnima gorskima ciljema, zadnji, Passo del Cuvignone je bil odločilen. Tu so si rahlo prednost pred zasledovalkami privozile Nicole Brandli, Amber Neben in mlada Nemka Claudia Hausler . Slednja je dobila sprint in se povzpela na drugo mesto v skupnem seštevku. Luperinijeva, ki je etapo končala na petem mestu, je ohranila le še 42 sekund prednosti. Odločilni dan je bila sobota in predzadnja, vendar najtežja etapa.

Luperinijeva za konec še zmagala

Vse najboljše so napovedovale, da bodo Luperinijevo napadale, in to se je tudi zgodilo, vendar … Samo dobrih 80 kilometrov dolga preizkušnja od Macheria do Montevecchie je bila še kako težka, saj so morale kolesarke premagati kar štiri kategorizirane vzpone, ki so poskrbeli za pošteno selekcijo med najboljšimi. Luperinijeva pa je roza majico branila na najboljši možni način, z napadanjem.

Z Nebenovo sta nasprotnicam ušli že na drugem vzponu in skupaj sta vztrajali vse do zadnjega. Toda Luperinijeva je opravila še z Nebenovo in se tako zasluženo veselila druge zmage na tem Giru in tudi skupne zmage, saj je bila v nedeljo na sporedu ravninska etapa, kjer je bila v sprintu glavnine še četrtič najhitrejša Teutenbergova.

Pred mlado Claudio Hausler je še lepa prihodnost. © Claudia Hausler

 
 
 

Fabiana je bila premočna, zato sem zadnji klanec vozila v svojem ritmu.

Amber Neben

 
"Bilo je težko, vendar sem se res dobro počutila, čeprav je bila Nebenova tako dobra, da sem se morala krepko potruditi za zmago. V petek sem bila nekoliko slabša zaradi težav z želodcem, vendar se je na srečo vse uredilo," je bila navdušena Luperinijeva, ki je na domači dirki prekinila desetletni post, saj je od leta 1995 do 1998 zmagala štirikrat zapored, zdaj pa je slavila že svojo peto zmago na domačem Krogu.

Drugega mesta v etapi in tudi v skupnem seštevku se je razveselila tudi Amber Neben, ki je na koncu za zmagovalko zaostala dobri dve minuti in pol: "Končno sem se dobro počutila. Na vsak način sem hotela priti do stopničk, zato sem napadla že na drugem vzponu. Fabiana je bila premočna, zato sem zadnji klanec vozila v svojem ritmu."


Sigrid Teresa Corneo bo na OI v Pekingu zastopala slovenske barve. © Procyclingwoman.com

 
Hauslerjeva presenetila
Največje razočaranje dirke sta zagotovo bili zmagovalka zadnjih dveh let Edita Pucinskaite , ki je končala na šestem mestu, in zmagovalka izpred treh let Nicole Brandli , ki je dirko končala na petem mestu. Za veliko presenečenje pa je poskrbela tretjeuvrščena Claudia Hausler . "Bilo je res težko, moje noge pa so bile mrtve še od prejšnjega dne. Dala sem vse od sebe," je povedala 22-letna Nemka, ki je bila med mladimi daleč najboljša in je tako oblekla belo majico. Toda na gorskih ciljih je bila brez dvoma najboljša Luperinijeva, ki je tako osvojila tudi zeleno majico. Daleč največ točk pa je zbrala Teutenbergova.

In zakaj smo vam predstavili Dirko po Italiji za ženske? Med drugim tudi zato, ker je na njej nastopila kolesarka, ki bo naše barve branila na bližajočih se OI. To je Sigrid Teresa Corneo , sicer članica ekipe Menekini-Selle Italia . Njena naloga na tej dirki je bila, da pomaga svoji kapetanki Luperinijevi, kar ji je odlično uspelo. Corneova, ki je Giro končala na 44. mestu in se je tako uvrstila med prvih sto kolesark na lestvici Mednorodne kolesarske zveze , bo tako prva Slovenka, ki bo nastopila na cestni preizkušnji na OI.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.