Šport
93 ogledov

Ženski šport je v strmem vzponu

španske nogometašice Epa
Prihodki od ženskega elitnega športa bodo v letu 2024 prvič presegli milijardo funtov.

Globalni prihodki za ženski elitni šport bodo leta 2024 prvič presegli milijardo funtov (1,16 milijarde evrov), napoveduje finančno podjetje Deloitte. V poročilu napoveduje takšne globalne prihodke zaradi hitrega naraščanja obiskanosti in gledanosti televizije v različnih športih, skupaj z bolj donosnimi komercialnimi in televizijskimi posli.

Komercialni prihodki prispevajo 55 odstotkov tega zneska, podprtega s prihodki od tekem in posli oddaj, poročilo navajajo agencije.

Jennifer Haskel iz Deloitte Sports Business Group je ob tem povedala, da so napoved napisali leta 2021, od takrat pa so prihodki več kot 300 odstotkov višji.

"V zadnjih nekaj letih smo bili priča izjemni rasti ženskega športa po vsem svetu, kar je povzročilo znatno povečanje njegove komercialne vrednosti, kar je posledično privedlo do vse večjega zanimanja vlagateljev," je dejala Haskel in poudarila, da je vlaganje v ženski šport pametna poslovna poteza.

"Vse te številke kažejo, da je odlična poslovna odločitev vlagati v ženski šport in ga podpirati. To je tisto, kar nam kaže milijarda funtov," je dodala Haskel.

 | Avtor: Epa Epa
Poleti si je finale svetovnega prvenstva v nogometu za ženske med Španijo in Anglijo v Sydneyju ogledalo 75.784 gledalcev, povprečna udeležba na turnirju pa je bila skoraj 31.000 gledalcev na tekmo.

Ženska nogometna liga v Angliji vse pogosteje prireja tekme na tradicionalnih moških stadionih premier league, Arsenal pričakuje, da bo naslednjo nedeljo razprodal stadion Emirates za tekmo proti Chelseaju.

Ameriški nogometna (NWSL) in košarkarska liga (WNBA) orjeta ledino onkraj luže, s čimer prispevata, da ima globalno nogomet največji delež pri Deloittovi projekciji v višini 505 milijonov evrov, sledi košarka s 322 milijoni evrov. Za njima prispeva tenis s turnejo WTA, ki se enakovredno meri z moško turnejo ATP.

Več kot 50 odstotkov vseh prihodkov ženskega športa se kljub rasti ženskega nogometa v Evropi še vedno ustvari v Severni Ameriki.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.