Šport
18 ogledov

Odlična predstava risov ob porazu

Slovenija - Rusija
1/10
Reuters
Slovenska reprezentanca v hokeju se je na zgodovinski tekmi dobro kosala z Rusi ob porazu z 2:5.

Četrtkov program olimpijskih iger v Sočiju je postregel z zgodovinskim trenutkom slovenskega športa. Prvič v zgodovini so se namreč slovenski hokejisti predstavili na olimpijskem turnirju, kjer sodelujejo zgolj najboljši. Čeprav so jih za začetek čakali domačini Rusi, glavni kandidati za zlato kolajno, so risi pokazali,da si zaslužijo biti v Sočiju. Z odlično igro so pošteno namučili Ruse, ki so se na koncu veselili zmage s 5:2.

Ovečkin zadel po dobri minuti

Prvo slovensko peterko, ki se je na ledu udarila z Rusi, so sestavljali branilski parSabahudin Kovačević - Aleš Kranjc in napadalna trojka Jan Muršak, Anže Kopitar in David Rodman. Med vratnicami je na prvi tekmi stal izkušeni Robert Kristan, na drugi strani pa je ruski gol branil Semjon Varlamov.

Anže Kopitar je dobil zgovinski prvi sodniški met za Slovenijo na olimpijskih igrah in s tem pozitivno začel tekmo proti gostiteljem iger. Rusi so kmalu pokazali vso svojo moč in se prvega zadetka veselili po vsega minuti in dvajsetih sekundah. Na podajo Evgenija Malkina in Semina je izjemno natančno pod vratnico meril Aleksander Ovečkin, ki Kristanu ni pustil nobenih možnosti za obrambo.

Kristan dobro branil

Se je pa slovenski vratar izkazal ob poizkusu Radulova nekaj trenutkov kasneje in svoje kolege zadržal pri minimalnem zaostanku. Prvi slovenski strel v zgodovini olimpijskih iger je bil delo Žige Jegliča, čigar strel pa je vratar Varlamov zadržal. Protinapadi so bili danes glavna nadloga za obrambo Slovenije, saj so Rusi na tak način hitro povedli z 2:0.

Slovenija - Rusija | Avtor: Reuters Reuters
Po štirih minutah igre je bil natančen Jevgenij Malkin. Rusom se je naslednja lepa priložnost ponudila ob izključitvi napadalca Jana Muršaka, a je ob dobrih obrambah Kristana niso izkoristili. Na drugi strani so po Muršakovi vrnitvi zapretili tudi Slovenci, a do odločilnega strela ni prišlo.

Nadaljevanje prve tretjie je bilo nekoliko bolj mirno, z izjemo občasnih mojstrskih posredovanj Roberta Kristana, ki je vzdržal tudi skozi dve mintui kazni Anžeta Kopitarja. Dobro minuto pred koncem prvega dela igre se je po napaki branilca Tjutina priložnost z igralcem več ponudila tudi Slovencem. Zadetka ni bilo in prva tretjina se je končal z vodstvom Rusije z 2:0. Razmerje v strelih v okvir je bilo kar 18:4 v korist gostiteljev.

Žiga Jeglič z zgodovinskima zadetkoma

Slovenija - Rusija | Avtor: Reuters Reuters
Druga tretjina je prinesla zgodovinski prvi zadetek Slovenije na olimpijskih igrah! Po lepi ekipni akciji je Žiga Jeglič natančno meril in izid znižal na 2:1. Igra z igralcem več je ponudila Sloveniji lepo priložnost za izenačenje, a slovenski napadalci niso našli poti skozi trdni ruski obrambni zid.

Čeprav ruski stroj v drugem delu tekme ni tekel tako namazano kot v prvi tretjini, pa so pred koncem vseeno znova nekoliko povišali prednost. Po izključitvi Žige Jegliča je že kazalo, da se bo Slovenija ubranila, ko je plošček prišel do Ilje Kovačuka, ki je z značilnim natančnim in močnim strelom poskrbel za kratkotrajno podvojitev vodstva. Že v naslednjem napadu je namreč znova udaril Žiga Jeglič in z drugim zadetkom Sloveniji priigral minimalen zaostanek pred zadnjimi dvajsetimi minutami.

Ničuškin stopa na veliki oder

Slovenci so v zadno tretjino vstopili odločeni, da že na prvi olimpijski tekmi v zgodovini pridejo do morebitne točke. Njihove upe je zatrl mladi veliki up svetovnega hokeja Valeri Ničuškin, ki je z imenitno individualno akcijo Ruse znova nekoliko odlepil. Zadetek je bil zaradi premaknjenega gola nekoliko pod vprašajem, a so ga sodniki (pravilno) priznali, kljub ugovarjanju selektorja Slovenije Matjaža Kopitarja.

Nekoliko kasneje se je v imenitni priložnosti znašel Jan Urbas, ki pa je bil premalo natančen, da bi zasotanek znižal. Zapravljena priložnost je bila kmalu kaznovana, ko je Anton Belov z razdalje plošček poslal mimo Kristana. Slovenci kljub temu niso obupali, blizu zadetka je bil Jan Muršak, a je njegov strel ubranil Semjon Varlamov, prav tako kot strel Blaža Gregorca minuto za tem.

Rezultat se do konca ni več spremenil, vsekakor pa sta lahko obe strani zadovoljni z izidom. Rusi so pot proti zlati začeli tlakovati zmagovito, Slovenci pa so se predstavili v najlepši luči in zagotovili, da se slovenski hokej postavi na svetovni zemljevid ob bok vseh velesil.

Olimpijske igre, hokejski turnir, skupina A, 1. krog:

Rusija : Slovenija 5:2 (2:0,1:2,2:0)
Ovečkin (2), Malkin (4), Kovalčuk (38), Ničuškin (45), Belov (49); Jeglič (22, 39)

Slovaška : ZDA 1:7 (0:1, 1:6, 0:0)
Tatar (21); Carlson (15), Kesler (22), Stasny (23, 34), Backes (29), Kessel (35), Brown (36)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.