Šport
7 ogledov

Zgodovinska zmaga Flisarja

Flisar je tokrat tekmo zaključil na 22. mestu. (Foto: Reuters) Reuters
Alpe d'Huez bo v zgodovino slovenskega smučarskega krosa zapisan z zlatimi črkami, saj je Filip Flisar v tem francoskem kraju v sredo prišel do prve zmage v svetovnem pokalu. Doslej je bil najvišje na četrtem mestu.

Slovenec Filip Flisar je zmagal na tekmi svetovnega pokala v smučarskem krosu, ki je bila v francoskem kraju Alpe d'Huez, in dosegel prvo zmago v tem tekmovanju; doslej je bil najvišje na četrtem mestu. V velikem finalu je bil drugi Kanadčan Christopher Delbosco, tretji Šved Lars Lewen, četrti pa še drugi Kanadčan David Duncan.

To je tretja zmaga slovenskih smučarjev prostega sloga v svetovnem pokalu, pred tem je za dve, leta 2003 in 2008, poskrbela Saša Farič.

"Prejšnje tekme mi niso uspele. V Innichenu mi ne ustreza proga, v St. Johannu pa sem imel smolo, toda samozavesti mi te tekme niso vzele. Vedel sem, da sem sposoben tudi zmagati, saj sem se za sezono odlično pripravil. Zato zmaga zame ni presenečenje, pa tudi za moje konkurente ne, saj so vedeli, da sem hiter. Končno se mi je vse 'poklopilo', smuči so letele kot pes, za kar se moram zahvaliti Elanu in serviserju. Uspeh mi privoščijo vsi, tudi konkurenti menijo, da sem ga zaslužil," je bil zadovoljen Mariborčan, ki se je z zmago oddolžil glasnim navijačem: "Tu je na dopustu kakšnih 200 Slovencev. Bili so ob progi in me glasno spodbujali. Tekma se je razvila v slovensko rajanje, bilo je noro, so mi pa navijači zelo pomagali tudi na tekmi."

Flisar je uspeh napovedal že v kvalifikacijah, v katerih je bil tretji, na tekmi pa je svoj dosežek le še izboljšal. V svetovnem pokalu ima zdaj 139 točk, napredoval je na sedmo mesto. "Zdaj so se apetiti povečali. Led sem prebil, verjamem, da bo odslej vse lažje. To gotovo ni bila moja zadnja zmaga v karieri. Naslednja tekma bo po mojem mnenju tudi dobra, predvsem pa veliko pričakujem od X-iger v Ameriki," je še dejal 24-letni nekdanji alpski smučar. Z 213 točkami v svetovnem pokalu vodi Kanadčan Brady Leman, Švicar Alex Fiva na drugem mestu jih ima 195.

Z njegovimi vožnjami je bil izredno zadovoljen tudi trener ekipe smučarskega krosa, Aljoša Planteu, ki je po tekmi povedal: "Filip je bil že na kvalifikacijah zelo dober. Proga mu zelo leži, je prava ski-cross proga. Že včeraj je bil najboljši, saj je le na koncu naredil majhno napako. Prvi dve progi na tekmah svetovnega pokala sta bili bolj ali manj takšni, da se je na prvem zavoju odločilo, kdo bo zmagal. Na tej pa se je dogajalo vse, bila je zelo razgibana."

Manj zadovoljna kot Flisar – ki bo nov uspeh lovil že v nedeljo v Les Contaminesu – se bo s francoski Alp vrnila Saša Farič, ki si je v kvalifikacijah zlomila roko. Pri ženskah je sicer zmagala Švicarka Sanna Lüdi pred Kanadčanko Marielle Thompson in Avstrijko Andreo Limbacher. V svetovnem pokalu ima tokratna zmagovalka 13 točk prednosti pred Kanadčanko Kelsey Serwo.

Svetovni pokal, smučarski kros (M), finale, rezultati:

1. Filip Flisar (Slo)
2. Christopher Delbosco (Kan)
3. Lars Lewen (Šve)
4. David Duncan (Kan)
5. Conradign Netzer (Švi)
6. Frederic Jean Chapuis (Fra)
7. Nick Zoricic (Kan)
8. Arnaud Bovolenta (Fra)
9. Brady Leman (Kan)
10. Daniel Bohnacker (Nem)

Svetovni pokal, skupno (po štirih tekmah):

1. Brady Leman (Kan) 213 točk
2. Alex Fiva (Švi) 195
3. Igor Korotkov (Rus) 194
4. Andreas Matt (Avt) 186
5. David Duncan (Kan) 160
6. Christopher Delbosco (Kan) 150
7. Filip Flisar (Slo) 139
8. Daniel Bohnacker (Nem) 114
9. Tomaš Kraus (Češ) 106
10. Jean Frederic Chapuis (Fra) 97

Ženske, finale:

1. Sanna Luedi (Švi)
2. Marielle Thompson (Kan)
3. Andrea Limbacher (Avt)
4. Kelsey Serwa (Kan)
5. Ophelle David (Fra)
6. Sami Kennedy-Sim
7. Marte Hoeie Gjefsen (Nor)
8. Julie Brendegen Jensen (Nor)
9. Katrin Müller (Švi)
10. Alizee Baron (Fra)

Svetovni pokal, skupno (po štirih tekmah):

1. Sanna Luedi (Švi) 289 točk
2. Kelsey Serwa (Kan) 276
3. Ophelle David (Fra) 200
4. Marielle Thompson (Kan) 187
5. Andrea Limbacher (Avt) 172
6. Anna Woerner (Nem) 165
7. Katrin Müller (Švi) 135
8. Alizee Baron (Fra) 128
9. Marielle Berger Sabbatel (Fra) 123
10. Heidi Zacher (Nem) 118
...
19. Saša Farič (Slo) 50

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.