Šport
19 ogledov

Zgodovinska zmaga Schiavonejeve

1/23
Žurnal24 main
Italijanka Francesca Schiavone je nova zmagovalka odprtega teniškega prvenstva Francije. V fianlu je bila po dveh nizih igre s 6:4 in 7:6 boljša od Avstralke Samanthe Stosur.
V zavihku "galerija" si lahko ogledate nekaj utrinkov s finala posameznic letošnjega odprtega prvenstva Francije.

Z zmago na enem najprestižnejših teniških tekmovanj je 29-letna Francesca Schiavone poskrbela za eno največjih senzacij v zadnjih letih. V finalu, kjer sta se pomerili neznanki turnirjev za grand slam, je bila Samantha Stosur vseeno favoritinja, nenazadnje je bila sedma nosilka, a na koncu je na igrišču odločila srčnost Italijanke.

Ta je odlično začela in prvi niz dobila s 6:4. Avstralki niso pomagali niti močni servisi, njihova hitrost je dosegla tudi do 196 km/h. Njena tekmica je bila pripravljena, z dobro igro na mreži pa je uspešno odbijala poskuse avstralske teniške igralke. Niti vodstvo Stosurjeve s 4:1 v drugem nizu je ni zmedlo, saj se je vrnila in po uri in 38 minutah ter podaljšani igri je bil dvoboj odločen s prvo italijansko zmago.

"Ogledovala sem si finalne tekme na tem turnirju. Danes sem se počutila šampionsko. Zelo, zelo sem vesela," je pojasnila igralka iz Milana, ki se ji je malce zatikalo pri tradicionalnem nagovoru gledalcem v angleščini, nato pa se je v italijanščini zahvalila svojim navijačem, ki so jo glasno spodbujali med finalom: "Brez vas mi ne bi uspelo. Za vedno boste v mojem srcu."

Doslej v dvobojih s Stosurjevvo, sedmo igralko sveta, ni bila preveč uspešna. Današnji dvoboj je bil njun peti, vse prejšnje pa je dobila Avstralka. V letošnjem Parizu pa je Stosurjeva odpravila povratnico na veliko sceno Justine Henin, prvo igralko sveta Sereno Williams in Jeleno Janković. Po porazu Avstralka ni mogla skriti solz razočaranja, a je kljub temu pogumno pospremila dogajanje na pariškem turnirju: "Za mano je teden nepozabnih nastopov na velikem turnirju." Stosurjeva tako ostaja brez posamične lovorike na turnirjih za grad slam, po dvakrat pa je bila doslej najboljša med ženskimi in mešanimi dvojicami. Avstralija pa je zamudila priložnost, da bi po Evonne Goolagongs osvojila prvo lovoriko na velikih tekmovanjih po Wimbledonu 1980. Stosurjeva bo dobila 560.000 evrov pariškega denarnega kolača.

 

Po odločilni točki se je Schiavonejeva ulegla na pariški pesek in ga nato še poljubila - obred, ki ga je na veselje domačih navijačev začela izvajati že v tretjem krogu. Presrečna igralka je napisala teniško zgodovino svoje države, saj doslej še nobena Italijanka ni dobila katerega od štirih velikih turnirjev. Še več, tudi zadnja zmaga njihovih rojakov je že precej "v letih", saj je Adriano Panatta zmagal v Parizu leta 1976.

"Rojena sem za igranje tenisa. Morda doslej nisem bila nared za naskok povsem na vrh, zdaj bo drugače. Moj čas prihaja," je prepričana Italijanka, ki je na poti do nepričakovanega finala in uspeha kariere v Parizu premagala favorizirani Caroline Woznicki v četrtfinalu in Jeleno Dementjevo v polfinalu.

Lovoriko, pokal Suzanne Lenglen, ji je predala domača teniška junakinja Mary Pierce, zmagovalka Roland Garrosa leta 2000. Ni pa igrala le za čast in slavo, Schiavonejevo je uspeh v Parizu tudi pošteno obogatil, saj je kot zmagovalka dobila 1,12 milijona evrov. Pa tudi na lestvici WTA bo poskočila, v ponedeljek bo na šestem mestu.

OP Francije, Roland Garros, finale (Ž):

Samantha Stosur (Avs/7) : Francesca Schiavone (Ita/17) 4:6, 7:6 (2)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.