Šport
1420 ogledov

Zgodovinsko: po 50 letih "smrt" enoročnega backhanda

tenis lopar igrišče Profimedia Simbolična fotografija.
Teniški strokovnjaki in navijači oznanjano "smrt" enoročnega backhanda.

Z objavo današnje teniške lestvice ATP, na kateri še naprej vodi Srb Novak Đoković, se je prvič v polstoletni zgodovini beleženja statistike zgodilo, da v prvi deseterici ni niti enega igralca z enoročnim backhandom.

Prvi teniška lestvica je bila objavljena 23. avgusta 1973 oziroma pred več kot 50 leti. V prvi izdaji je z enoročnim backhandom igralo devet od desetih najboljših igralcev sveta. Edina izjema je bil eden največjih tenisačev vseh časov Jimmy Connors, ki je slovel po svojem izjemnem dvoročnem backhandu.

Od 28 tenisačev, ki so se v petih desetletjih povzpeli na vrhu računalniške lestvice, jih je 11 igralo z enoročnim backhandom. Najslavnejši in najuspešnejši med njimi je bil Švicar Roger Federer, t.i. maestro, nekdanji rekorder po številu tednov na prvem mestu in zmagah na grand slamih.

Federer | Avtor: Profimedia Profimedia

Rekord po številu osvojenih grand slamov mu je najprej odvzel Španec Rafael Nadal, oba pa je kasneje prehitel Đoković, prav tako rekoder po številu tednov na vrhu lestvice. Z današnjim dnem je 36-letni Srb vstopil že v svoj 413. teden kot prvi igralec sveta. 

Na aktualni lestvici mesto med najboljšo petindvajseterico držita samo dva (!) tenisača z enoročnim backhandom; Grigor Dimitrov, ki letos doživlja preporod na Touru, na 13. mestu, in Stefanos Cicipsas na 11. mestu.

Prav slednji je z izpadom iz elitne deseterice, kamor se je po zaslugi dobrih predstav v Rotterdamu prvič v karieri zavihtel Avstralec Alex De Minaur, zapečatil polstoletno ero slovitega teniškega udarca.

Enoročni backhand je v svetu profesionalnega tenisa že dlje časa v zatonu, kar pa seveda ne pomeni, da ne bomo nekoč v prihodnosti priča preporodu te izumirajoče prvine. Vse se začne že v prvi fazi učenja igre, saj se večina začetnikov raje odloča za dvoročni backhand, ker omogoča več kontrole, obenem pa je glede na prevladujoče karakteristike igralnih površin bolj vsestranko uporaben.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.