Šport
23 ogledov

Zgodovinsko: slam prvič dobila Kitajka!

Nekaj desetletij nazaj na Kitajskem niso vedeli, kaj je tenis! Zdaj imajo zmagov
1/29
Žurnal24 main
Li Na je sebi, Kitajski in vsej Aziji priigrala prvo zmago na turnirjih za grand slam. V finalu OP Francije na igriščih Roland Garrosa je v dveh nizih s 6:5 in 7:6 premagala branilko naslova Francesco Schiavone.

Kitajka Li Na je pri 29 letih prvič zmagala na turnirju za grand slam. Potem ko je svoj prvi finale enega od največjih turnirjev izgubila (januarja v Melbournu proti Kim Clijsters), pa je tokratnega v Parizu na OP Francije dobila v dveh nizih in to proti branilki naslova Italijanki Francesci Schiavone. Dva statistična pokazatelja, da je šla zmaga v prave roke: Li je imela 31 winnerjev in 69-odstotni drugi servis, Francesca le 12 winnerjev in 50-odstoten drugi servis. Prvi niz velikega finala Roland Garrosa je Li dobila s 6:4. Malo je manjkalo in Kitajka bi že v prvi igri nasprotnici odvzela servis. Zares ji je uspelo v peti igri (3:2). Najeva je bila boljša (imela je 17 winnerjev) in tako je po 39 minutah prvi niz dobila 6:4.

Grega Žemlja se je uvrstil v finale challengerja na Reki. Proti Portugalcu Ruiju Machadu se bo potegoval za tretjo lovoriko na turnirjih challenger. V polfinalu je premagal 128. igralca na svetu Italijana Paola Lorenzija s 4:6, 6:4, 6:4. Slovenski igralki Maša Zec Peškirič in Nastja Kolar se bosta pomerili v finalu turnirja Infond Open 2011 v Mariboru.

V sedmi igri drugega niza je imela Najeva možnost za svoj drugi brejk drugega niza (lahko bi bilo že 5:2), a se je Italijanka vrnila v igro in znižala na 3:4. Francesca se je dokončno prebudila: v osmi igri je izkoristila prvo od treh priložnosti za brejk in s svojim prvim v finalu izenačila na 4:4. Zdelo se je, kot da se je takrat finale šele zares začel - obe sta dvignili nivo igre. Po uri drugega niza je bilo 6:6 za Schiavonejevo. O zmagovalki drugega niza (pa tudi dvoboja) je odločala podaljšana igra. Najeva je v njej navdušila! Dobila jo je s kar sedem proti nič in s tem drugi niz s 7:6. Grand slam je šel prvič na Kitajsko!

"Igrala je zelo dobro. Z osnovne črte nisem mogla napasti. Li si je zaslužila to zmago," je v prvi izjavi povedala Schiavonejeva. Kljub zmagi ni bila nič bolj zgovorna Najeva (punci pač nista najboljši v angleščini), ki je s solzami na očeh dvignila svoj prvi pokal za grand slam: "Bila sem živčna, a tega tekmici nisem želela pokazati. Vsi smo zelo navdušeni. Hvala za vso podporo."

Li Na je pred finalnim obračunom dejala, da ni oboževalka peščenih podlag, vendar sta njena moč in natančnost tokrat povsem onemogočila 30-letno tekmico, ki je z lanskoletno zmago postala prva Italijanka z grand slam naslovom. V nedeljo bo na sporedu še moški finale, v katerem se bosta pomerila Španec Rafael Nadal in Švicar Roger Federer.

OP Francije, WTA, finale:

Francesca Schiavone (Ita/5) : Li Na (Kit/6) 4:6, 6:7

OP Francije, moške dvojice, finale:

Maks Mirni/Daniel Nestor (Blr/Kan/2) : Juan Sebastian Cabal/Eduardo Schwank (Kol/Arg) 7:6 (3), 3:6, 6:4

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.